Ştefan Todea a reuşit să desfiinţeze în instanţă hotărârile structurilor de conducere ale PP-DD, hotărâri care au stat la baza încetării mandatului său de ales judeţean. Fostul consilier ar putea reveni astfel în fotoliul pe care l-a pierdut în două rânduri, o dată în 2013 şi a doua oară anul trecut, cu atât mai mult cu cât instanţa a anulat şi a doua hotărâre a Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud prin care se constatat încetarea mandatului său.

 

Excluderea a fost nelegală, a decis instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud, sentinţă menţinută ulterior şi de magistraţii Curţii de Apel Cluj, în primăvara acestui an.

În baza acestor hotărâri luate de structurile de conducere ale PP-DD, Ştefan Todea şi-a pierdut de două ori mandatul de consilier judeţean. Prima dată după ce conducerea Consiliului Judeţean a primit simpla decizie de excludere din partid a consilierului judeţean, în februarie 2013, iar mai apoi după ce aceeaşi conducere a CJ BN a primit şi decizia Comisiei Naţionale pentru Statut, Etică şi Litigii a PP-DD, în martie 2014. Între aceste două momente, Ştefan Todea a câştigat un prim război în instanţă cu Consiliul Judeţean, după ce a contestat hotărârea de încetare a mandatului său de consilier adoptată în februarie 2013.

 

Hotărâre prematură

În acest moment, Ştefan Todea este câştigătorul primei runde a celui de-al doilea război dus direct cu CJ BN, după ce a contestat cea de a doua hotărâre adoptată, în martie 2014, de legislativul judeţean cu privire la încetarea mandatului său de ales. Sentinţa din dosarul nr. 837/112/2014 a fost pronunţată în februarie anul acesta, însă abia luna aceasta a fost redactată motivarea.

Gazeta de Bistriţa a intrat în posesia motivării sentinţei pronunţată de instanţă, în care se scrie negru pe alb că hotărârea adoptată în martie anul trecut de CJ BN a fost una prematură, întrucât excluderea lui Ştefan Todea din partid nu era una definitivă atât timp cât pe rolul instanţei exista un dosar în care tocmai excluderea din PP-DD era contestată.

La baza acestei decizii a instanţei au stat exact sentinţele pronunţate atât de Tribunalul Bistriţa-Năsăud, cât şi de Curtea de Apel Cluj în procesul deschis de Todea împotriva hotărârilor luate de conducerea PP-DD.

Mai mult ca sigur, conducerea CJ BN va contesta această sentinţă pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

Anularea hotărârilor PP-DD au înclinat balanţa

Iată şi cum a motivat instanţa sentinţa pronunţată în februarie, când i-a dat încă o dată câştig de cauză lui Ştefan Todea.

Astfel, în urma analizării probelor administrate de părţile din dosar – Ştefan Todea, respectiv Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud -, instanţa a reţinut că „prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 31/26.03.2014, contestată în prezentul dosar, s-a luat act de anularea Hotărârii Consiliului Judeţean nr. 31/6.03.2013 privind constatarea încetării mandatului de consilier judeţean a reclamantului, potrivit Sentinţei civile nr. 1440/2013 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud, rămasă definitivă, şi s-a constatat încetarea de drept a calităţii de consilier judeţean a reclamantului, ales pe listele Partidului Poporului Dan Diaconescu, prin aplicarea prevederilor art. 9 alin. 2 litera h1 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali”.

La baza hotărârii adoptată în 26 martie 2014 de plenul CJ BN au stat o adresă remisă cu câteva zile înainte, prin care se solicita de către PP-DD încetarea mandatului de consilier judeţean al lui Todea (pentru a doua oară), şi două hotărâri ale conducerii acestui partid – şi Hotărârea nr. 78/25.02.2013 a Biroului Naţional de Coordonare al PP-DD prin care s-a hotărât excluderea din calitatea de membru al partidului a reclamantului şi Hotărârea nr. 53/23.08.2013 a Comisiei Naţionale pentru Statut, Etică şi Litigii a PP-DD prin care s-a respins contestaţia reclamantului formulată împotriva hotărârii de excludere din partid.

„Anterior emiterii de către pârât a hotărârii contestate în prezentul dosar, respectiv la data de 17.02.2014, reclamantul a înregistrat pe rolul acestei instanţe o acţiune în contencios administrativ având ca obiect contestarea Hotărârii nr. 53/23.08.2013 a Comisiei Naţionale pentru Statut, Etică şi Litigii a PP-DD prin care s-a respins contestaţia reclamantului formulată împotriva hotărârii de excludere din partid, dosarul fiind înregistrat sub nr. 367/112/2014.

Prin Sentinţa civilă nr. 1153/2014 pronunţată la data de 24.10.2014 în dosarul nr. 367/112/2014 s-a admis, în parte, acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Todea Ştefan în contradictoriu cu pârâtul PARTIDUL POPORULUI – DAN DIACONESCU şi, în consecinţă, s-a anulat Hotărârea nr.53 din data de 23.08.2013 a Comisiei Naţionale pentru Statut, Etică şi Litigii din cadrul Partidului Poporului – Dan Diaconescu şi Hotărârea nr.78 din data de 25.02.2013 a Biroului Naţional de Coordonare al Partidului Poporului – Dan Diaconescu”, se arată în motivare.

În acest punct, menţionăm că Sentinţa civilă nr. 1153/2014 pronunţată la data de 24.10.2014 în dosarul nr. 367/112/2014 de Tribunalul Bistriţa-Năsăud a fost menţinută în totalitate de Curtea de Apel Cluj, prin hotărârea nr. 4368/2015 din data de 21.05.2015, deci după ce a fost pronunţată, în luna februarie anul acesta, sentinţa de către instanţa bistriţeană în dosarul 837/112/2014.

„Având în vedere că, la data adoptării de către pârât a hotărârii contestate de reclamant în prezentul dosar, hotărârea de excludere din partid nu era definitivă, deoarece hotărârea de soluţionare a contestaţiei formulată împotriva acesteia era pe rolul instanţei de judecată, nefiind îndeplinită astfel, condiţia pierderii calităţii de membru al partidului politic, tribunalul apreciază că, constatarea încetării mandatului de consilier judeţean al reclamantului apare ca fiind prematură, sens în care se impune anularea hotărârii contestate”, este sentinţa pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul 837/112/2014.

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

 

A fi sau a nu fi repus în drepturi

În concluzie, odată ce instanţa Tribunalului Bistriţa-Năsăud a luat în calcul în dosarul nr. 837/112/2014 sentinţa pronunţată în dosarul nr. 367/112/2014, în care Ştefan Todea a contestat actele care au stat la baza excluderii sale din PP-DD, aceasta din urmă fiind întărită ulterior prin hotărârea Curţii de Apel Cluj, este mai mult decât probabil că fostul consilier are şanse foarte mari să fie repus în drepturi. La fel de mare este însă, şi probabilitatea ca, în ideea de a trage de timp cât mai mult, Consiliul Judeţean să atace în recurs sentinţa pronunţată de Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul 837/112/2014.

De altfel, zilele trecute, Ştefan Todea a depus la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud o adresă prin care solicita exact acest lucru, în baza celor două sentinţe pronunţate în dosarul nr. 367/112/2014– definitivă – şi în dosarul nr. 837/112/2014.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.