Fosta şefă a Direcţiei Programe, Integrare Europeană, Lucrări Publice din cadrul Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud (CJ BN) , Simona Bodnariu, e la un pas de a fi anchetată de DNA, după un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Inspectorii ANI susţin că există indicii că Simona Bodnariu ar fi săvârşit infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie. Actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, o acuza în 2010 pe Simona Bodnariu că ar fi „sifonat” un milion de euro împreună cu fostul şef al CJ BN, Liviu Rusu.

 

În 2012, Comisia Europeană a aplicat corecţii de 55 de miliarde de lei vechi, ca urmare a deficienţelor grave descoperite pe masterplanul de deşeuri din Bistriţa-Năsăud. Nicio componentă a masterplanului nu a scăpat de corecţii financiare, în total fiind descoperite peste 20 de nereguli. Din cauza acestor nereguli, finanţarea pe POS Mediu a fost suspendată, abia la începutul acestui an fiind reluată.

Problemele acestui proiect au început mult mai devreme, iar din 2010 au început să curgă acuzaţii la adresa preşedintelui de atunci al CJ BN, Liviu Rusu, dar şi la adresa unor angajaţi ai instituţiei, printre care se afla şi Simona Bodnariu. În 2011, atât Liviu Rusu, cât şi Simona Bodnariu au dat cu subsemnatul la DNA.

 

Învinuirile ANI

În urma unor verificări demarate de Agenţia Naţională de Integritate, Simona Bodnariu va ajunge să fie anchetată de procurori. Potrivit ANI, fosta angajată a CJ BN este suspectată că ar fi săvârşit infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie.

„În luna august 2009, persoana evaluată a fost numită în comisia de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de servicii privind ”Asistenţă tehnică pentru supervizarea contractelor aferente Sistemului de management integrat al deşeurilor din Judeţul Bistriţa-Năsăud”, aceasta participând în calitate de membru în comisia de evaluare la procedura de deschidere şi evaluare a ofertelor depuse.

La data 21 octombrie 2009, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (în calitate de beneficiar) a încheiat cu societăţile declarate câştigătoare un contract de prestări servicii în valoare de 5.185.448,27 Lei, la care se adaugă TVA în valoare de 985.235,17 Lei.

Ulterior, la datele de 19 mai 2010 şi, respectiv, 26 august 2010, societatea comercială declarată câştigătoare (în calitate de consultant) a încheiat un acord contractual cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator (în calitate de subconsultant), pentru a furniza servicii de topografie pentru contractele de lucrări.

De asemenea, în luna decembrie 2009, persoana evaluată a fost numită în comisia de evaluare a ofertelor depuse în vederea atribuirii contractului de servicii privind ”Reabilitarea şi închiderea depozitelor de deşeuri urbane, precum şi a celor rurale neconforme, din judeţul Bistriţa-Năsăud”.

La data de 08 februarie 2010, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud (în calitate de beneficiar) a încheiat cu societăţile declarate câştigătoare un contract de prestări servicii în valoare de 28.290.179,91 Lei, fără TVA.

Ulterior, la datele de 19 aprilie 2010 şi 29 noiembrie 2010, societatea comercială declarată câştigătoare (în calitate de client) a încheiat două contracte de prestări servicii cu societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator (în calitate de subcontractor), obiectul contractului constând în măsurători topografice, preţul contractelor fiind de 4.500 Lei, fără TVA, şi, respectiv, 5.000 Euro, fără TVA. De asemenea, la data de 01 octombrie 2010, a fost încheiat un act adiţional la contractul semnat în luna aprilie 2010, conform căruia la obiectul contractului se adaugă întocmirea de documentaţii ”Plan de situaţie”, preţul stabilit fiind de 700 Lei/amplasament, fără TVA.

Astfel, în virtutea atribuţiilor de membru în comisiile de evaluare, BODNARIU SIMONA ANCA a deţinut informaţii care ar fi putut determina încheierea de contracte între societăţile care au câştigat licitaţia şi societatea comercială în cadrul căreia persoana evaluată deţine calitatea de asociat, iar soţul acesteia calitatea de asociat şi funcţia de administrator”, se arată într-un comunicat al ANI.

„Bodnariu Simona Anca deţine calitatea de funcţionar public începând cu data de 02 decembrie 2003.

Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare. Bodnariu Simona Anca nu a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare”, mai precizează sursa citată.

 

Radu Moldovan o acuza de incompatibilitate şi corupţie încă din 2010

Pe vremea când era încă deputat, în 2010, Radu Moldovan o acuza de incompatibilitate şi corupţie pe Simona Bodnariu, care la acea dată era şefa Direcţiei Programe, Integrare Europeană, Lucrări Publice din cadrul.

,,Un caz clar de incompatibilitate şi corupţie în această situaţie. Firma doamnei Simona Bodnariu, director în cadrul Consiliului Judeţean, care răspunde din partea CJ de proiectul depozitul ecologic de la Tărpiu, firmă în care ea şi soţul ei sunt asociaţi, a primit 500 de milioane de lei vechi pentru a reface măsurătorile şi modificările pentru groapa de gunoi pe care o gestionează Consiliul Judeţean. Aş vrea să mai precizez un lucru, Consiliul Judeţean a plătit în plus 500 de milioane de lei vechi, din cauza modului prost în care au fost întocmite documentele, lucrările au fost începute fără avize, nu a fost făcută intabularea terenului, ceea ce a dus la creşterea contribuţiei CJ în proiectul depozitului ecologic”, declara la acea vreme Radu Moldovan.

Firma la care făcea referire Radu Moldovan şi care figura pe numele soţilor Bodnariu este SC Casior Impex SRL Bistriţa. Până în 2011, Simona Bodnariu a deţinut jumătate din acţiuni, ulterior, soţul acesteia devenind asociat unic şi administrator al firmei.

În replică la acuzaţiile aduse de Radu Moldovan, Simona Bodnariu spunea la acea vreme că sumele sunt cu mult mai mici şi nu crede că ar fi vorba despre o incompatibilitate, atâta vreme cât Consiliul Judeţean nu putea face singur o astfel de lucrare, deoarece nu are experţi topo. Pe de altă parte însă Bodnariu a refuzat să facă public modul prin care SC Casior Impex SRL a intrat în posesia contractelor.

„Acuzaţiile aduse la persoana mea, nu ştiu dacă dumneavoastră ştiţi, dar ordonatorul principal de credite, care semnează contracte, este Consiliul Judeţean. Contractele sunt vizate juridic şi din partea financiar-contabilă. Într-adevăr ceea ce înseamnă regimul juridic al terenurilor într-un proiect finanţat de UE este o condiţie de eligibilitate, care trebuie asigurată de către beneficiar. Aceste terenuri au trebuit să fie trecute de către noi în domeniul public, cu extras de carte funciară şi cu plan cadastral avizat de către Oficiul de Cadastru. Există un contract încheiat intre Consiliul Judeţean şi firma soţului meu, pentru care am fost acuzată în presă”, declara Simona Bodnariu, în 2010, pentru citynews.ro.

 

Proiectele câştigate de la CJ BN

SC Casior Impex SRL a câştigat şi executat următoarele proiecte pentru CJ BN:

  • Expertizare cadastrală pentru întabularea terenului corespunzător Centrului de Management Integrat al Deşeurilor Dumitra, sat Tărpiu, Bistriţa-Năsăud – valoare contract 8.000 lei;
  • Expertizare cadastrală pentru întabularea unor terenuri corespunzătoare staţiei de transfer, a punctelor de transfer şi a centrelor pentru deşeuri voluminoase şi periculoase, aferente Proiectului sistem integrat de management la deşeurilor solide în judeţul Bistriţa-Năsăud – valoare contract 32.700 lei;
  • Expertizare cadastrală pentru întabularea unor terenuri corespunzătoare Construcţii garaje – atelier de întreţinere din Bistriţa, str. Piaţa Petru Rareş şi Documentaţie topografică cu întocmirea planului de situaţie la imobilul fost BNR, str. Odobescu, nr. 11, din Bistriţa – valoare contract 4.500 lei.

La un calcul simplu, rezultă că firma soţilor Bodnariu a încasat pentru aceste lucrări suma de 45.200 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.