Duminică, în ziua de Florii, seara târziu, încercând să aplaneze un conflict izbucnit pe raza localității Poienile Zăgrăi, agentul de poliție Marius Păcurar, de la Postul de poliție Zagra din cadrul Secției 6 poliție Rurală Năsăud, a fost efectiv rupt în bătaie de patru tineri țigani, ajungând aproape în stare de comă, fiind necesară internarea de urgență a acestuia la o clinică de specialitate din Cluj-Napoca, după de inițial a fost internat la UPU Bistrița cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral. Din nou este demonstrat faptul, dacă mai era nevoie, că meseria de polițist comportă o serie de riscuri, iar de multe ori în exercitarea misiunilor specifice viața acestora este pusă în pericol. Cazul nu este singular, de-a lungul timpului au mai fost situații de acest gen, de agresare violentă, sălbatică a unor polițiști, dar acum se pare ca a fost depășită o limită.

 

Meseria de polițist se pare că a devenit una extrem de periculoasă, putând fi catalogată fără a exagera, de risc major. Nu este zi în care să nu aflăm că oamenii legii, polițiști în exercițiul funcțiunii, sunt molestați, înjurați, bătuți și uneori chiar își pierd viața. Există o senzație că Poliția Română a ajuns la cheremul infractorilor, că anumite prevederi legislative în vigoare sunt folosite exclusiv în favoarea delicvenților. Legea în principiu ar trebui să îi apere pe polițiști în exercitarea atribuțiunilor de serviciu, dar din păcate s-au înmulțit cazurile în care polițiști înarmați au fost bătuți bestial de delicvenți, iar acest lucru se datorează deciziei, de cele mai multe ori, de a media pașnic, individual, anumite conflicte violente. Pentru polițiști în România, a face uz de armă legal, în exercițiul funcțiunii înseamnă a fi supus luni  întregi unor cercetări prealabile, care de cele mai multe ori se transformă în dosare penale.

Din această cauză, de cele mai multe ori un polițist, singur, dorind să aplaneze un conflict și fără a folosi arma de foc din dotare (este și cazul agentului Marius Păcurar), conștientizând la ce se se expune prin folosirea acesteia, este victimă sigură a violenței dezlănțuite a unor descreierați.

 

Ce spune legea

Articolul 35 din Legea Poliției, la alin.2 specifică în mod clar situațiile în care polițistul fiind într-o situație limită, în legitimă apărare, poate folosi arma de foc din dotare fără somație. De asemenea, legea mai prevede că în toate situațiile în care s-a recurs la armă, iar în urma acestui fapt s-a produs vătămarea sau moartea unei persoane cercetarea este obligatorie.

Articolul 38 din legea invocată, Legea Poliției, mai prevede că fiecare situație în care s-a făcut uz de armă se raportează de urgență ierarhic. De îndată ce va fi posibil, se va întocmi un raport scris. Dacă în urma uzului de armă s-a produs moartea sau vătămarea unei persoane, fapta se comunică de îndată procurorului competent, potrivit legii.

Pentru exemplificare în anul 2014, polițiștii din România au folosit armamentul din dotare în 190 de situații, fiind consumate 255 de cartușe. Dintre infractorii asupra cărora s-a tras, 14 persoane au fost rănite ușor, patru răniți grav, iar una a decedat. În 75 de cazuri, polițiștii au scos pistoalele fără a le folosi efectiv, pentru prinderea și imobilizarea unor suspecți. S-a mai folosit armamentul din dotare, fără a recurge la acesta într-un mare număr de cazuri pentru în diverse acțiuni, razii, pentru controale autovehicule,măsuri de ordine, pentru prinderea unor urmăriți, evadați etc.

În prezent polițiștii români au în dotare, în general, pistolul calibru 7,65mm, model 1974″Carpați”, iar unitățile operative și cele speciale de intervenție, au în dotare pistoale marca ”Glock”.

 

Câte un polițist agresat în fiecare zi

Potrivit unor informații făcute publice de către Ministerul de Interne, un polițist este agresat aproape în fiecare zi. În 2014 au fost înregistrate 215 cazuri de ultraj, cu 14,68% mai puține decât în perioada similară a anului trecut, când s-au produs 252 astfel de fapte. Autoritățile explică că acest lucru s-a datorat unor măsuri de prevenire!!!????? dar și datorită înăspririi legii. Singura măsura prin care legiuitorii au înăsprit pedepsele pentru infracțiunea de ultraj asupra polițiștilor a fost adoptarea de către Parlament a Ordonanței de Urgenta 198/2008 de modificare a Codului Penal, amendamentele adoptate vizând faptele de violență împotriva oamenilor legii. În medie polițiștii români folosesc armele pentru îndeplinirea misiunilor specifice în aproape șapte cazuri pe lună. În 2014 polițiștii au fost nevoiți să facă uz de armă în 86 de situații, cu 50 % mai puține decât anul trecut.

Aceste date statistice făcute publice trebuie privite cu circumspecție, deoarece realitatea se pare că este cu totul alta.

Referitor la agresarea agentului Marius Păcurar, încercând să aplaneze în mod individual un conflict colectiv în care erau angrenate mai multe persoane deosebit de violente, gestul este meritoriu fără îndoială, dar acesta a acționat ca un veritabil kamikaze, fără respectarea procedurilor de intervenție. Polițistul nu avea ce căuta singur împotriva unor descreierații aflați sub influența alcoolului, trebuia să aștepte intervenția unei echipe complexe. Din informațiile făcute publice de către poliție, scandalul izbucnit la Poienile Zăgrăi a fost anunțat prin 112, iar cea mai apropiată unitate de poliție este Secția 6 Poliție Rurală Năsăud, care trebuia să acționeze cu forțe sporite. Mai ales că la nivelul județului Bistrița-Năsăud, poliția desfășoară un proiect pilot, patrule în stradă 24 din 24 de ore. Agentul Marius Păcurar, acționând individual, fără a recurge la folosirea armamentului letal din dotare, căruia legea îi dădea dreptul să-l folosească, a fost o victimă sigură pentru țiganii dezlănțuiți.

 

Bătăușii aveau și arme de vânătoare

Ulterior poliția s-a pus în mișcare la modul serios, evenimentul a intrat în atenția polițiștilor de la Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Acțiuni Speciale, Secției 6 Poliție Rurală Năsăud și cei din cadrul Poliției orașului Năsăud care au desfășurat  activități complexe de căutare și verificare, sub coordonarea și supravegherea procurorului de caz, Gheorghe Prajea, de la Parchetul de pe lângă judecătoria Năsăud. A fost o chestiune de ore până la identificarea acestora.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud, marţi, în urma extinderii cercetărilor cu privire la cei doi tineri, în vârstă de 20 de ani şi 21 de ani, ambii din localitatea Poienile Zagrei, faţă de care Judecătoria Năsăud a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile pentru săvârşirea infracţiunii de ultraj, faptă comisă la data de 6 aprilie a.c. asupra unui poliţist din cadrul IPJ BN, în baza mandatelor emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Bistriţa au fost efectuate percheziţii domiciliare pe raza localităţii Poienile Zagrei, la locuinţele celor doi suspecţi, despre care existau indicii că ar deţine, fără drept, arme de vânătoare şi muniţie.

“Astfel, la domiciliile acestora au fost depistate patru arme letale cu destinaţia vânătoare confecţionate artizanal, muniţie aferentă, un aparat de ochire tip lunetă, precum şi 4 boabe de substanţă de culoare verde-maroniu, susceptibile a fi droguri……cu ocazia percheziţiilor domiciliare au fost obţinute date şi informaţii potrivit cărora un alt bărbat, de 47 de ani, din Poienile Zagrei, ar deţine ilegal o armă de foc. Acesta a predat la solicitarea poliţiei o armă neletală, cu aer comprimat, cu destinaţia tir sportiv, pe care o deţinea contrar prevederilor legale”.

De asemenea, ”poliţiştii Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au identificat un bărbat, în vârstă de 65 de ani, din comuna Petru Rareş, care deţinea la domiciliu o armă neletală cu aer comprimat, cu destinaţia tir sportiv, fără a fi autorizat în acest sens. Bărbatului i s-a întocmit dosar penal pentru deţinerea sau portul de armă neletală din categoria celor supuse autorizării, fără drept”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.