După ce presa locală și rețelele de socializare au vuit toamna anului trecut din cauza asemănării izbitoare dintre cunoscutul KFC și varianta bistrițeană RFC, în spatele căreia se află Lucian Adrian Ungur, americanii iau atitudine și-l cheamă în judecată pe omul de afaceri, pe care-l acuză de furt intelectual. Mai mult decât atât, Ungur nu a primit ok-ul de la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), dar cu toate acestea fast-food-ul care poarta marca RFC din Bistriţa, funcţionează.
Inevitabilul s-a produs! La jumătate de an de la inaugurarea fast-foodului RFC, Lucian Adrian Ungur este chemat în instanță de către giganții de la KFC, cărora pesemne nu le-a căzut bine faptul că bistrițeanul s-a inspirat de la ei. KFC îl acuză pe Lucian Adrian Ungur de furt intelectual. Alături de KFC este acționat în judecată și Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci. Dosarul a fost înregistrat de către americanii de la Kentucky Fried Chicken International Holdings INC (KFC) în data de 22 ianuarie și încă nu a fost stabilit un termen de judecată.
„Se aseamănă foarte mult, însă eu am făcut tot ceea ce era legal, mi-am înregistrat firma la OSIM și accept sentința care o să fie. Eu am avut ideea asta de mai mulți ani și nu am abandonat-o, nu mă simt vinovat cu nimic”, declara pentru ProTV, Lucian Adrian Ungur. Mai mult, Ungur a susținut că între marca lui și a celor de la KFC sunt în total 11 diferențe și că logo-ul folosit este inspirat dintr-un portret de-al său.
În această chestiune, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci se poate spăla rapid pe mâini, asta pentru că oficial, marca lui Lucian Adrian Ungur nu a primit încă undă verde pentru înregistrare.
Marca lui Lucian Adrian Ungur în stand-by
Potrivit portalului de monitorizare a mărcilor înregistrate listamarci.ro, Lucian Adrian Ungur a început procedurile de înregistrare a mărcii „RFC Sehr Guut” în 8 iulie 2014. Motivul pentru care nu a primit încă undă verde de la OSIM este tocmai o „opoziție” depusă cel mai probabil de KFC.
„Opoziția” este practic o cale de atac administrativă la care pot apela terții în momentul publicării mărcii (fără a se depăși termenul legal de două luni), cărora li se dă posibilitatea de a opune drepturi anterior dobândite dacă apreciază că se aduce o atingere a drepturilor personale prin înregistrarea mărcii publicate.
OSIM trebuie să răspundă acestor opoziții și să decidă dacă marca încalcă sau nu drepturile altor mărci deja înregistrate. Pe baza probelor, OSIM decide dacă noua marcă se înregistrează sau nu. În cazul opoziției depuse la cererea lui Lucian Adrian Ungur, OSIM nu a dat încă un răspuns. Reprezentantul centrului Bistrița-Năsăud al OSIM, Daniel Cristian Bălan, nu a putut fi contactat pentru a oferi o poziție privind acest subiect.
Bătrânelul inspirat de la KFC, ne zâmbește pe Bulevardul Decebal
Fast-foodul inaugurat în toamna anului trecut de Lucian Adrian Ungur este situat pe Bulevardul Decebal, în fosta Casă de Vis a omului de afaceri, care până în urmă cu câțiva ani comercializa materiale și accesorii de construcții. Varianta bistrițeană se numește RFC, abrevierea de la „romanian frost chicken”. Logo-ul seamănă leit cu cel de la KFC, înfățișându-l pe bătrânelul simpatic, puțin mai tânăr decât originalul, iar sloganul „so good!” a fost și el împrumutat, însă a fost tradus în germană „sehr guut!”. Culorile sunt și ele aceleași.
Deși a fost deschis deja de mai bine de jumătate de an, RFC-ul lui Lucian Adrian Ungur nu pare să facă cu ochiul bistrițenilor, localul fiind mai tot timpul gol. Nici angajații nu prea par să îi stea, Lucian Adrian Ungur angajând oameni noi în permanență. Nici feedback-ul de pe rețelele de socializare privind calitatea și gustul preparatelor nu este unul pozitiv, deși Lucian Adrian Ungur a încercat să reproducă inclusiv meniul celebrului KFC.
Meniul KFC, „reprodus” și el de Lucian Adrian Ungur
Cu siguranță v-a făcut cu ochiul celebra „găleată” plină cu fâșii de piept de pui și aripioare picante de la KFC. Ei bine și aceasta se regăsește în meniul RFC. La fel se întâmplă cu meniul „box”. Să nu mai vorbim de „twisterul” de la KFC, care în variantă bistrițeană poartă numele „twis fillet”. Celebrele „crispy strips” au fost și ele împrumutate, însă Ungur le-a numit „crisp RFC”.
Ungur avea în plan încă de la început să deschidă două astfel de fast-fooduri: unul pe Bulevardul Decebal, în fosta Casă de Vis, iar al doilea pe strada Năsăudului, unde, de asemenea, a funcționat un magazin de-al său cu accesorii și materiale de construcții. Cum rezultatele probabil nu au fost cele așteptate, Ungur a mai amânat inaugurarea celui de-al doilea fast food, momentan funcționând doar cel de pe Bulevardul Decebal, asta în ciuda faptului că și cel de le Năsăudului a fost amenajat corespunzător.
Adrian Lucian Ungur, de la afacerist polivalent, la avocatură și politică
Adrian Lucian Ungur este unul dintre cei mai controversați oameni de afaceri din municipiu. Acesta are 41 de ani și a intrat în lumea afacerilor oficial în 1998, deși cei trecuți prin viață și-l amintesc pe Lucian Adrian Ungur târând aspiratoare de hotel aduse din străinătate cu intenția de a le vinde imediat după Revoluție.
În 1998 acesta a deschis primul său magazin Casa de Vis, care comercializa materiale și accesorii de construcții. În 2005, acesta intră și pe piața construcțiilor, unde dă lovitura, mizând pe mansardări. Acestea i-au adus profituri frumușele care i-au permis să ridice două blocuri în partea de jos a orașului. În ultimii ani afacerile din zona construcțiilor au început să scârțâie, iar Fiscul a început să-l vâneze pe omul de afaceri pentru a-și recupera datoriile. Omul de afaceri s-a trezit cu sechestru pe mai multe bunuri, inclusiv pe mai multe apartamente dintr-unul din blocurile ridicate în partea de jos a orașului. Lucian Adrian Ungur are în prezent două firme Casa de vis Imobiliare SRL, pe care a și deschis fast food-ul care îi aduce acum probleme și Emsermann Comimpex SRL, aflată în insolvență. Ambele firme sunt pe pierdere. Dacă una dintre firme a înregistrat pierderi de doar câteva mii de lei, Emsermann Comimpex are pierderi de peste 200.000 de lei.
Omul de afaceri a avut planuri mari și și-a încercat norocul chiar și în avocatură. În urmă cu câțiva ani, Lucian Adrian Ungur a terminat Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, extensia Bistrița. Încă de la absolvire, Lucian Adrian Ungur încearcă să intre în lumea bănoasă a avocaților, însă nu prea are succes. În 2013, la proba scrisă la examenul ce-i garanta intrarea în lumea avocaților, Adrian Lucian Ungur a obținut nota 2,86, fiind astfel respins. Lucian Adrian Ungur și-a încercat norocul și în politică, în 2012 candidând pe listele PP-DD la Primăria Bistrița. Doar 4617 bistrițeni au pus ștampila atunci pe Ungur, numărul asigurându-i însă un fotoliu de consilier local. A pierdut și fotoliul de consilier local, după ce partidul i-a retras sprijinul politic.
A candidat și pentru fotoliul de deputat în Colegiul I, însă în mijlocul alegerilor, acesta a fost implicat într-un scandal, după ce l-a denunțat la DNA pe Octavian Seciu, liderul de atunci al PP-DD Bistrița-Năsăud, pe motiv că i-ar fi cerut mită pentru a-i permite să-și depună candidatura. După experiența neplăcută cu PP-DD, Lucian Adrian Ungur ia decizia radicală de a se retrage din viața politică. Nu-l ține mult însă, revenind alături de PMP Bistrița-Năsăud, unde a fost ales vicepreședinte.
Mai trebuie incercat si cel de infractor, pe care vad ca-l cauta cam demult. Firma cu care s-a pus e foarte puternica si financiar si ca brend super cunoscut. Din acest proces va iesii super sifonat si mai sarac cu cateva milioane de euro. Mai bine juca la cazino suma asta, poate castiga, cu astia sigur va pierde.
Si noi am patit la fel!!! O firma a copiat marca nostra „SURUBELU ” si nu sa intimplat mare lucru!!! O sa urmarim acest caz sa vedem daca conteaza in justitia Romana cine detine o marca! O firma mica sau o multinational