Petru Bolfă, fostul patron al fabricii de alcool din Năsăud – Sc Pet&Ady Trading SRL – firmă aflată acum în faliment, are din nou probleme cu legea. Săptămâna trecută a fost reţinut de poliţişti şi ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile. Bolfă este acuzat de procurori de înşelăciune, evaziune fiscală şi spălare de bani. În septembrie, afaceristul năsăudean a scăpat ca prin urechile acului de un alt dosar penal în care era acuzat de evaziune fiscală. Dosarul a fost instrumentat de procurorii năsăudeni şi judecat de magistraţii Judecătoriei Năsăud, care l-au achitat pe Petru Bolfă, fiindcă între timp articolul de lege, care prevedea fapta de care era acuzat acesta, a fost declarat neconstituţional. Prin urmare, dacă fapta este dezincriminată de legiuitor, aceasta nu mai există.

 

Pe 12 noiembrie, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud anunţa sec, printr-un comunicat de presă, faptul că un bărbat din Rebrişoara, administratorul unei societăţi comerciale din oraşul Năsăud a fost reţinut pentru 24 de ore, acesta fiind bănuit de săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, sustragere de sub sechestru, evaziune fiscală şi delapidare. Aceeaşi sursă comunica şi că „în urma efectuării percheziţiei s-a constatat faptul că în gestiunea societăţii există o lipsă de alcool etilic rafinat de 21.909 litri, existând indicii temeinice că această cantitate de alcool ar fi fost comercializată în perioada februarie – iunie 2013, fără ca veniturile obţinute să fie înregistrate în actele contabile ale societăţii”. Potrivit sursei citate valoarea prejudiciului cauzat bugetului de stat ar fi de peste 996.500 lei.

 

Din nou după gratii!

O zi mai târziu, după expirarea mandatului de reţinere, Petru Bolfă a fost dus de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalului Bistriţa-Năsăud în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile. Cererea procurorilor a fost admisă de judecătorul de drepturi şi libertăţi, ca fiind întemeiată.

„Admite propunerea de arestare preventivă formulată de procurorul din cadrul Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud în dosarul nr. 430/P/2015, ca fiind întemeiată şi în consecinţă:

-dispune arestarea preventivă a inculpatului B. P., cercetat sub aspectul comiterii infracţiunilor de înşelăciune, prevăzută art. 244 al. 1 Noul Cod penal (pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani închisoare), evaziune fiscală art. 9 alin. 1 lit. b, alin.2 din Legea nr. 241/2005 rep., aplicarea art. 35 alin. 1 Cod Penal (pedepsită cu închisoare de la 7 la 13 ani), spălare a banilor prev. de art. 29 alin.1 lit. b din Legea 656/2002, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod Penal, art. 5 din Noul Cod Penal (pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani) şi delapidare prev. de art. 295 alin.1 Cod Penal, cu aplicarea art. 35 alin.1 Cod Penal (pedepsită cu închisoare de la 2 la 7 ani), pe durata a 30 de zile, începând cu data 12.11.2015 şi până la 11.12.2015 (inclusiv).

Dispune emiterea mandatului de arestare preventivă. Înştiinţează despre măsura preventivă persoanele desemnate de inculpat. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la pronunţare.

Pronunţată în camera de consiliu azi, 12.11.2015”, este decizia judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bistriţa-Năsăud.

 

A scăpat de un dosar DIICOT în 2012

Aceasta nu este singura problemă de ordin penal pe care Petru Bolfă o are în ultimii ani.

În luna mai 2012, el a scăpat ca prin urechile acului de propunerea dearestarepreventivă a procurorilor DIICOT Cluj,după ce anchetatorii au descoperit în fabrica luiBolfăpeste 20.000 de litri de alcoole metilic produs ilegal, adică fără să aibă aplicat sigiliul de către organele abilitate. Dosarul, însă, a fost instrumentat greşit de procurorii DIICOT, astfel că patronul firmei de alcool a rămas în libertate.

 

Primul contact cu zdupul!

În 2013 a fost un alt an cu ghinion pentru afaceristul năsăudean. În luna aprilie a acelui an, inspectorii de la Protecţia Consumatorului Bihor au descoperit căspirtul sanitar Alcofarm conţine alcool metilic, substanţă interzisă, fiind una extrem de toxică, chiar letală. Spirtul sanitarAlcofarm a fost depistat pe piaţa din Bihor după ce în primele patru luni ale anului 2013 au decedat peste 20 de persoane în urma utilizării lui. Drept urmare, inspectorii OPC din Bihor au lansat o alertă naţională care a ajuns şi în judeţul Bistriţa-Năsăud.

În urma analizelor efectuate de Direcţia de Sănătate Publică Bihor, a rezultat că spirtul sanitar era produs în fabrica de alcool din Năsăud – SC Pet&Ady Trading SRL -, ce îi aparţinea luiBolfă şi avea o concentraţie de alcool metilic de 60.000 grame pe hectolitru.

Din cauza deceselor înregistrate în Bihor, cazul a intrat în atenţia procurorilor din acest judeţ, cu atât mai mult s-a descoperit faptul că produsul a fost comercializat acolo în trei depozite care au distribuit peste 2.500 de flacoane deAlcofarm. În plus, anchetatorii nu au exclus nici ipoteza ca produsul să fi fost contrafăcut.

Ulterior cazul a fost preluat de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Aceştia l-au descoperit pe EnizanMoh’dFahiemIbrahim, de naţionalitate iordaniană, partener de afaceri al luiBolfă, care prin firma sa a distribuit nu mai puţin de 66.126 de flacoane, de 0,5 litri, cu spirt sanitar Alcofarm. Deşi avea în componenţă alcool metilic, distribuitorul iordanian a menţionat pe etichetă că de fapt spirtul ar conţine o concentraţie de alcool etilic de 35%.

În acelaşi dosar, procurorii au dispus începerea urmăririi penale şi faţă de Aureliana Boşneag, acuzată de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor.Anchetatorii spun că pentru a justifica provenienţa produsului alcoolic pus în circulaţie, iordanianul a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii comerciale pe care o administra – SC Ideal Textil Trading SRL – mai multe facturi fictive de achiziţie a acestui produs de la o altă societate comercială (cu comportament „de tip fantomă”), care a încasat prin virament bancar contravaloarea facturilor fictive – sumele fiind retrase în numerar de Aureliana Boşneag, la indicaţia lui EnizanMoh’dFahiemIbrahim. Astfel, prin înregistrarea în contabilitatea firmei a unor facturi fictive, iordanianul a produs un prejudiciu statului român de 300.000 de lei. SC Ideal Textil Trading SRL, al cărui asociat unic şi administrator este EnizanMoh’dFahiemIbrahim, are ca obiect principal de activitate intermedierea în comerţul cu ridicata.

În acelaşi dosar mai apare un cetăţean de origine iordaniană, Ala Hani Khalil Hassan, care şi el a fostacuzat de complicitate la evaziune fiscală şi spălare a banilor. În acest dosar, Petru Bolfă a stat în arest preventiv circa şase luni, şi mai apoi a fost pus sub control judiciar, măsură în vigoare săptămâna trecută când acesta a fost reţinut şi mai apoi arestat preventiv. În februarie anul acesta, Bolfă, alături de cei doi iranieni – EnizanMoh’dFahiemIbrahim şi Ala Hani Khalil Hassan, dar şi Aureliana Boşneag au fost trimişi în judecată sub acuzaţia de falsificarea sau substituirea de alimente sau alte produse.

 

L-a salvat neconstituţionalitatea

Între timp, în 2014 s-a trezit cu un alt dosar penal şi trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud pentru infracţiuni de evaziune fiscală, el fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenţă, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursă, prevăzută şi pedepsită de art. 6 din Legea nr. 241/2005. Acest articol de lege a fost declarat neconstituţional în vara acestui an, şi drept urmare fapta este dezincriminată de Codul Penal. Drept urmare, Bolfă a scăpat de acest dosar, el fiind achitat de judecătorii năsăudeni.

 

Soacra scoasă în faţă!

În 2011, societatea patronată de Bolfă –SC Pet&Ady Trading SRL – a intrat oficial în insolvenţă, deşi procedura a fost demarată încă din 2007, potrivit portalului instanţelor de judecată din România, pe masa magistraţilor Tribunalului Bistriţa-Năsăud aflându-se încă din acel an dosarul nr. 623/112/2007. În acest dosar, firma lui Bolfă figurează ca debitor, aceasta datorând diferite sume de bani unor societăţi comerciale, printre care se află BRD, SC Fiatech SRL, SC Garant Service SRL, SC Euromotors SRL Baia Mare, BT Leasing Transilvania IFN SA Cluj Napoca, dar şi Primăria Năsăud şi Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud. Potrivit sursei citate, datoriile către stat, respectiv către Finanţe, înregistrate de firma luiBolfăse cifrau în mai 2009 la aproape 850.000 de lei.

În 2012 a fost declarat falimentul, iar firma a intrat în lichidare. Acest lucru i-a dat posibilitatea lui Bolfă să nu îşi piardă afacerea, fiindcă a recurs la un mic truc. Şi-a vândut afacerea unei alte firme – SC Ecoserv SRL – care, culmea, are ca asociat unic şi administrator taman pe Ludovica Dumitru, nimeni alta decât soacra lui. Ba mai mult decât atât, firma a fost înfiinţată în 2005 chiar de Petru Bolfă şi are aceeaşi adresă ca şi SC Pet&Ady Trading SRL. În plus, cele două firme au în comun şi un obiect de activitate principal, cel de „fabricarea altor produse chimice organice de bază”, produse printre care se regăsesc şi cele care au la bază ca materie primă alcoolul etilic.

Deşi în documentele oficiale drept administrator al firmei figura soacra lui Petru Bolfă, potrivit informaţiilor Gazeta de Bistriţa, cel care s-a aflat la cârmă a fost însuşi Bolfă.

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.