Compania bistriţeană Gomar Lux SA a intrat în faliment, la începutul lunii septembrie, din cauza datoriilor foarte mari pe care le înregistrează, de peste 82,5 milioane lei, la finele lui 2013. Nu doar Gomar Lux SA este în această situaţie, ci şi SC Gomar Electric SRL, care la finele anului trecut a înregistrat datorii de peste 53 milioane lei.

Aproape concomitent cu depunerea cererilor de deschidere a falimentului a firmelor Gomar Lux SA şi SC Gomar Electric SRL, la Registrul Comerţului Bistriţa-Năsăud a fost înregistrată o nouă firmă, Geklart Lighting, care are aceeaşi adresă, acelaşi obiect de activitate ca şi cea care a intrat de curând în faliment, dar şi aproximativ aceiaşi asociaţi.

 

 

Pe 23 septembrie 2014, Tribunalul Bistriţa-Năsăud a admis cererea debitorului Gomar Lux SA de deschidere a procedurii simplificate de faliment, numind în calitate de lichidator judiciar pe Ultralex SPRL. Cerea a fost înregistrată pe data de 19 septembrie 2014.

De asemenea, instanţa a stabilit data de 10 noiembrie 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor urmând a fi comunicat la 21 noiembrie 2014. După soluţionarea eventualelor contestaţii, tabelul definitiv al creanţelor va fi afişat la 17 decembrie 2014.

Tot pe data de 19 septembrie 2014, întâmplător sau nu, a fost înregistrată cererea de intrare în faliment şi pentru SC Gomar Electric SRL. Astfel, pe data de 3 octombrie, instanţa a dispus deschiderea procedurii generale a insolvenţei, desemnând totodată ca administrator judiciar provizoriu pe RTZ & PARTNERS SPRL Cluj-Napoca. În acest caz, termenul limită pentru depunerea cererilor de admitere a creanţelor la data de 17 noiembrie 2014.

 

Datorii totale de circa 87 milioane lei

 

SC Gomar Lux SA a fost înfiinţată în 1992 şi are ca obiect principal de activitate „Comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente”. Firma este deţinută de Gorea Gavrilă, care îndeplineşte şi funcţia de administrator, Gorea Marcela, Gorea Sorin, Gorea Ioan şi Ţanc Valer.

Companiei i-a mers cel mai bine în 2006, când a avut un profit foarte bun chiar dacă cifra sa de afaceri nu era una extraordinară. Astfel, potrivit datelor contabile raportate în acel an, Gomar Lux SA a înregistrat o cifră de afaceri de peste 82,4 milioane lei şi un profit net de peste 2,9 milioane lei, în timp ce datoriile se ridicau la 20,4 milioane lei. Un an mai târziu cifra de afaceri creşte simţitor la peste 100 milioane lei, însă profitul este redus la mai mult de jumătate – 1,12 milioane lei, iar datoriile ceva mai mari – 33,5 milioane lei.

Situaţia se redresează în 2008, când compania bistriţeană înregistrează o cifra de afaceri de peste 110 milioane lei şi un profit de peste 2 milioane. Datoriile nu scad deloc, ci dimpotrivă, ajung la peste 40 de milioane lei.

Criza economică dă o palmă zdravănă SC Gomar Lux SA, în 2009, an în care cifra de afaceri înregistrată de aceasta este la jumătate din cea avută în anul precedent – 57,1 milioane lei, în timp ce profitul este de doar 338.559 lei.

În anii care urmează cresc uşor performanţele financiare ale companiei bistriţene, astfel încât anul 2013 îl încheie cu o cifră de afaceri de 163,62 milioane lei şi un profit net de aproape 259.000 lei şi datorii de circa 82,6 milioane lei.

Cu toate acestea, în septembrie 2014, reprezentanţii Gomar Lux SA au cerut deschiderea procedurii simplificate de faliment, susţinând că „din actele contabile ale societăţii rezultă incapacitatea de plată a acesteia în condiţiile în care are datorii totale de 86.667.759,45 lei (peste 19,7 milioane euro) şi activitatea pe care o desfăşoară – comerţ cu ridicata al altor maşini şi echipamente – a încetat din cauză că solicitările pentru aceste tipuri de servicii/produse au coborât sub limita la care costurile proprii de funcţionare mai puteau fi acoperite”.

Din valoarea totală a datoriilor, la finele lunii iunie 2014, firma înregistra restanţe de plată în valoare cumulată de peste 5,4 milioane lei către bugetele de stat.

Potrivit antitepari.ro, SC Gomar Lux SA figurează şi în evidenţele Centralei Incidentelor de Plăţi (CIP) cu instrumente de plată refuzate la plată în valoare totală de peste 3,4 milioane lei.

Până acum, la masa credală este înscrisă doar SC Iproeb SA Bistriţa.

 

SC Gomar Electric SRL a luat fiinţă în 2010 şi are acelaşi obiect de activitate – Comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente – ca şi sora ei – Gomar Lux SA – având în vedere că aparţine, în principal, tot familiilor Gorea – Tanc. Este vorba de Gorea Gabriel Marcel (totodată şi administrator), Gorea Lavinia Eugenia, Gorea Claudiu Sorin, Ţanc Larisa, Grama Maria şi Gliga Daniela.

Dacă în anul înfiinţării nu a înregistrat nicio cifră de afaceri, ba a ieşit în pierdere, în 2011 cifra de afaceri ajunge la peste 29, 3 milioane lei. Profitul net este însă unul mic, de circa 27.000 lei, în timp ce datoriile sunt enorme – peste 24,5 milioane lei.

În 2012, cifra de afaceri creşte de aproape două ori şi jumătate, ajungând la peste 65 milioane lei, dar şi datoriile se dublează şi ajung la peste 43 milioane lei. Profitul creşte faţă de anul precedent, însă valoarea sa este una palidă: aproape 329.000 lei.

Anul trecut, Gomar Electric SRL are o cifră de afaceri bună, de peste 117 milioane lei, însă profitul net scade la jumătate din valoarea pe care o înregistra în 2012 – 191.309 lei. În schimb datoriile cresc şi ajung în 2013 la peste 53 milioane lei.

Din această cauză reprezentanţii SC Gomar Electric SRL decid să solicite instanţei admiterea deschiderii procedurii generale a insolvenţei, fapt acceptat pe data de 3 octombrie 2014. Deocamdată la masa credală sunt înscrise doar două societăţi, şi anume Banca Transilvania şi SC Spot Vision Light & Deco SRL, însă lista se poate mări până pe data de 17 noiembrie 2014 – termenul limită fixat de instanţă pentru depunerea creanţelor.

 

Două în groapă, răsare alta nouă

 

Interesant este că în aceeaşi zi în care se cere demararea procedurilor de faliment pentru Gomar Lux SA şi Gomar Electric SRL, pe 19 septembrie, ia naştere o nouă firmă – Geklart Lighting SRL – care are acelaşi obiect principal de activitate: comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente. Societatea nou înfiinţată îi are ca membri fondatori pe Gorea Gabriel Marcel şi Ţanc Andrei.

În 2011, conform menţiunilor din Monitorul Oficial, adunarea acţionarilor Gomar Lux SA a hotărât contractarea unui credit bancar în valoare de 2,3 milioane lei de la BRD, pentru o perioadă de 12 luni. Aceeaşi adunare a acţionarilor l-a mandatat pe Gorea Gabriel Marcel să semneze în numele Gomar Lux documentaţia de credit, inclusiv contractul de credit şi contractele de garanţie aferente acestuia.

Geklart Lighting SRL ar putea însemna o încercare de mutare discretă a activităţii societăţilor Gomar Lux SA şi Gomar Electric SRL pe o nouă societate.

O dovadă în sprijinul acestei variante este şi redirecţionarea site-urilor gomarlux.ro şi gomarelectric.ro către geklart.ro. De aici aflăm că „Societatea Comercială Geklart Lighting SRL a fost înfiinţată în anul 2014 cu capital integral privat, dar cu o experienţă în domeniul electric de peste 20 de ani”. În plus, în galeria foto de pe noul site geklart.ro stau mărturie imagini ale clădirilor pe care tronează numele grupului GOMAR.

 

Hotelul trecut pe altă firmă apărută pe… 19 septembrie

 

Pe aceeaşi dată de 19 septembrie 2014, familia Gorea a mai înfiinţat o societate – SC Hotel Gomar Lux, de pe al cărei site aflăm despre activitatea hotel-restaurantului ce poartă acelaşi nume. Astfel, suntem înştiinţaţi că restaurantul a fost deschis în… 1998, iar hotelul în… 2007.

geklart_gomar 3

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.