Poliţiştii bistriţeni au făcut primele percheziţii în cazul jafurilor care au avut loc în urmă cu circa două săptămâni în principal pe Valea Sălăuţei. Persoanele vizate sunt din Bistriţa-Năsăud şi judeţul Timiş. Sursele noastre susţin însă că pe lângă firele ce duc spre Timiş, sunt unele ce duc şi spre Maramureş – zona Borşa, dar şi spre Irlanda.
Cert este că în urma percheziţiilor poliţiştii au ridicat bunuri şi bani a căror provenienţă nu a putut fi justificată de suspecţi, dar şi substanţe susceptibile a fi droguri. Opt persoane au fost duse la audieri, însă niciuna nu a fost reţinută. Printre localnicii din Telciu se vehiculează numele lui Victor Hovrea, care are un trecut nu tocmai ca lacrima şi a fost în vizorul oamenilor legii.
Pe 8 octombrie, poliţiştii bistriţeni au efectuat 15 percheziţii la domiciliile a 15 persoane, cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 47 de ani, din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Timiş, bănuite de furt calificat şi complicitate la furt calificat, potrivit unui comunicat al Poliţiei Române. Respectivele persoane au fost bănuite că, în perioada 20 septembrie – 24 septembrie a.c., ar fi sustras bani şi bijuterii din şase locuinţe, situate în localităţile Bistriţa, Năsăud, Salva şi Telciu, cauzând un prejudiciu de aproximativ 372.000 de lei. Aceeaşi sursă arată că în urma percheziţiilor, poliţiştii „au depistat şi ridicat, în vederea continuării cercetărilor, mai multe bijuterii, aparate electronice, instalaţii electrice, ceasuri, parfumuri şi articole de îmbrăcăminte, pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă. De asemenea, au fost depistate două arme neletale, deţinute ilegal, iar în două locuinţe percheziţionate au fost găsite substanţe susceptibile a fi droguri. Un autoturism, cu privire la care există indicii că ar fi fost folosit la comiterea infracţiunilor, a fost indisponibilizat”.
Din cele 15 persoane, cu vârste cuprinse între 25 de ani şi 47 de ani, ale căror domicilii au fost percheziţionate, opt au fost duse la audieri. Niciuna dintre ele nu a fost reţinută.
Au acţionat profesionist. Nu le-au stat în cale nici măcar camerele de supraveghere
Primele jafuri au fost comise în noaptea de 20 spre 21 septembrie, în patru locaţii din Salva, Năsăud, Telciu (Fiad) şi Bistriţa. În acea noapte, au fost sparte şi prădate de hoţi trei case – una din Salva, una din Năsăud şi o a treia în Bistriţa, dar şi sediul păstrăvăriei din Fiad. Unul dintre păgubiţi este Ioan Sărmaş – administratorul păstrăvăriei Fiad, care s-a trezit atât cu casa cât şi cu păstrăvăria sparte în aceeaşi noapte.
Paznicul care era de serviciu în acea noapte la păstrăvărie se plimba, se pare, printre bazine şi nu ar fi auzit nimic. Hoţii au luat seiful în care se aflau atât încasările păstrăvăriei, cât şi sume şi obiecte personale ale care au aparţinut lui Ioan Sărmaş, administratorului acesteia. Un alt păgubit este şeful Ocolului Silvic din Telciu, Luca Pupeză, căruia hoţii i-au spart casa pe care o deţine în Bistriţa, de unde i-au furat o sumă importantă de bani şi bijuterii. Culmea este că la respectiva locuinţă sunt montate şi camere de supraveghere. Cei doi hoţi care apar în imagini purtau cagule şi mănuşi, astfel cu nu au putut fi identificaţi.
Mihai Paşcu, din Salva, patronul SC Rogam Plast SRL cu sediul în aceeaşi localitate, a fost prădat de hoţi de două ori în interval de patru zile. Prima dată i-a fost spartă locuinţa în noaptea de 20 spre 22 septembrie, în timp ce şi el se afla la nunta din Năsăud. Interesant este că şi locuinţa lui Paşcu are montate camere de supraveghere, dar se pare că acestea ar fi fost deconectate din cauza lucrărilor de renovare care au avut loc în perioada respectivă, spun sursele noastre. Aceleaşi surse susţin că din casa lui Mihai Paşcu ar fi fost sustrasă o sumă foarte mare, circa 70.000 de euro, dar se pare că la poliţie omul ar fi reclamat mult mai puţin. A doua oară i-a fost spart sediul firmei la primele ore ale zilei de joi, 25 septembrie, de unde i s-ar fi furat circa 24.000 de lei. Cazul nu are însă nicio legătură cu restul jafurilor.
Ameninţat cu bâta, a dat toţi banii
Dintre cei păgubiţi, doar patronul păstrăvăriei din Romuli a fost dispus să povestească jurnaliştilor prin cea a trecut, în dimineaţa zilei de 24 septembrie când a fost tâlhărit la drumul mare, pe DN 17 C chiar la ieşirea din Romuli înspre Telciu. Omul povesteşte că a pornit foarte devreme spre Bistriţa, având asupra sa 24.000 de lei, bani pe care trebuia să îi depună parte din ei la bancă, iar cu altă parte să achiziţioneze mărfuri. În plus, a rămas şi fără telefon. Incidentul a avut loc pe DN 17 C, imediat după ce a ieşit din Romuli spre Telciu, la ora 5 dimineaţa, într-o curbă.
„M-am trezit cu o maşină în faţă, postată exact pe linia albă, îndreptată în jos. Am frânat foarte tare fiindcă am încercat să evit un accident. De unde doamne să ştiu ce urma să se întâmple? M-am oprit destul de aproape de maşină, jumate de metru, un metru, nu mai ştiu foarte exact, oricum m-am pomenit imediat cu doi (n. r. – bărbaţi) lângă mine, unul de o parte, unul de cealaltă. Nu erau cu cagule dar tot mascaţi se poate spune că erau fiindcă aveau haine cu glugă care le era trasă pe faţă. Cel din dreptul meu a deschis uşa mi-a zis: dă tot ce ai! În momentul ăla nu am putut zice nimic, m-am blocat şi de frică atunci când am văzut şi bâta deasupra capului”, povesteşte patronul păstrăvăriei din Romuli. Omul nu se arată încrezător că hoţii vor fi prinşi fiindcă, spune el, magazinele pe care le deţine pe raza comunei, mici aşa cum sunt au fost sparte de câteva ori de hoţi. Prins nu a fost niciunul de poliţişti, însă.
Cu ochii spre Hovrea
După două săptămâni de tăcere totală, poliţia a început să cuvânteze. Totul pare deocamdată doar o fumigenă, nimeni nu a fost reţinut. S-au găsit doar bijuterii, aparate electronice, instalaţii electrice, ceasuri, parfumuri şi articole de îmbrăcăminte, pentru care nu au putut fi prezentate documente de provenienţă. Câţi români însă pot prezenta astfel de documente la o adică, chit că au achiziţionat astfel de produse pe bani câştigaţi corect, nu furaţi?
Printre localnicii din Telciu zvonurile sunt în floare. Oamenii povestesc că de toată povestea cu jafurile din noaptea de 20 spre 21 septembrie nu ar fi străin Victor Hovrea, cunoscut în comună cu antecedente penale, care prin anii ’90 a activat în bande ce operau prin Germania unde au dat tunuri de zeci de mii de mărci germane. Drept urmare, atât poliţiştii cât şi cei din serviciile secrete au fost ani de zile cu ochii pe el. O bună bucată de vreme, aparent Hovrea a dat semne că s-a liniştit şi s-a apucat de afaceri prin Telciu. A deţinut un local destul de renumit în localităţile de pe Valea Sălăuţei şi a Someşului, însă mai mult printre interlopii din zonă, cu atât mai mult cu cât acolo funcţiona şi un club de striptease. În momentul de faţă, Victor Hovrea figurează ca administrator la SC Viorica Comserv SRL, firmă ce aparţine în acte soţiei sale şi are ca obiect principal de activitate – restaurante. Practic, familia deţine două localuri şi un magazin pe raza comunei Telciu, însă potrivit bilanţului financiar, firma nu pare să o ducă prea bine, în condiţiile în care doar în 2012 a înregistrat un profit de circa 4.000 de lei, în rest a avut pierderi, din 2008 încoace, sumele fiind cuprinse între 11.000 lei şi 72.000 lei. Anul trecut spre exemplu a înregistrat pierderi de 29.000 lei la o cifră de afaceri de 214.650 lei.
Legătura cu Germania pare să nu se fi rupt în totalitate, fiindcă potrivit spuselor localnicilor din Telciu, Hovrea călătoreşte destul de des în ţara respectivă. Chiar şi în momentul percheziţiilor el nu era în ţară, ci în Germania se pare, dar potrivit surselor noastre una dintre locuinţele percheziţionate ar aparţine lui Hovrea. Potrivit surselor noastre, imediat dup producerea spargerilor din noaptea de 20 spre 21 septembrie, numele lui Hovrea a fost resuscitat în memoria celor din serviciile de informaţii. Oamenii legii nu exclud şi posibile legături cu bande ce îşi au sediul prin Borşa – Maramureş, dar şi în judeţul Timiş, iar firele duc chiar spre Irlanda. Interesant este şi faptul că în Telciu mai sunt şi alte persoane cu antecedente penale, care sunt la fel de dispărute prin Europa, ca şi Hovrea.