Matei Eminescu a fost fratele poetului Mihai Eminescu, însă puțini știu că acesta își doarme somnul de veci în Cimitirul de pe Dealul Tărpiului.
Matei Eminovici (Eminescu), s-a născut la 20 noiembrie 1856 în Ipotești, fiind al zecelea copil, din cei 11, al lui Gheorghe și Ralucăi Eminovici. Absolvent al Institutului Politehnic din Praga, ofiţer în armata română, din care se retrage pentru a face carieră în administraţie, spre deosebire de fraţii săi mai mari, Matei moşteneste longevitatea bătrânului Eminovici, fiind şi singurul dintre fii săi care lasă urmaşi.
Prof. ing. Pompiliu Manea, membru de onoare al Academiei Române de Științe Medicale, împreună cu președintele Universității Tehnice, Cluj-Napoca, prof. dr. ing. H.C. Radu Munteanu, au vizitat săptămâna trecută mormântul căpitanului inginer Matei Eminescu, eroul Razboiului de Independență, 1877-1878, cel care a deținut funcția de subprefect de Bistrița și au rămas dezamăgiți de faptul că nimeni nu îngrijește mormântul, astfel că au scris președintelui CJ BN, Radu Moldovan și primarului Ovidiu Crețu.
„Săptămâna trecută împreună cu președintele Universității Tehnice, Cluj-Napoca, Prof. dr. ing.H.C. Radu Munteanu, am vizitat Cimitirul din Dealul Tărpiului, Bistrița, ca să revedem mormântul caăpitanului inginer, Matei Eminescu, eroul Războiului de Independență, 1877-1878, cel care a sfârșit ca subprefect de Bistrița. Spre surpriza noastră am rămas total dezamăgiți de felul cum este îngrijit acest mormânt, al unui om care pe lângă faptul că este fratele „poetului nepereche” MIHAI EMINESCU, a fost și în ierarhia administrației locale a Municipiului Bistrița, ca subprefect.
Îmi amintesc faptul că în urmă cu zeci de ani când a fost descoperit și se afla în grija dlui. profesor Leonida Dănilă și a elevilor săi, era acoperit cu un tricolor românesc din flori de grădină.
Astăzi iarba este crescută până la nivelul crucii mormântului, spre rușinea noastră a tuturor.
În acest sens am luat legătura cu Centrul Județean pentru Cultură BN, dna. Someșan, care mi-a spus că dl. Țărmure este în concediul de odihnă și m-a pasat la Centrul Cultural Municipal, dna. Sigartău, care n-a dorit să-l deranjeze pe dl. dir. Dorel Cosma. Am lăsat toate coordonatele mele și într-o pare și în alta, dar degeaba”, a scris într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Consiliului Județean și primarului Ovidiu Crețu, prof. ing. Pompiliu Manea.
Acesta e dezamăgit de felul în care a fost tratat și mai amintește că alături de mormântul fratelui marelui poet Mihai Eminescu, se află și cel al unui veteran de război.
„La sfârșitul acestei săptamăni sărbătoriți și „Zile Municipiului Bistrița”, când poate careva dintre participanți va dori să viziteze acest mormânt de patrimoniu, municipal, județean și chiar național, spre dezamăgirea celor de la cultură, care îmi spun că nu este treaba lor, ei ocupându-se numai de cultură, nu și de cimitire, vădit deranjați !
P. S. lângă acest mormânt se află și cel al lui Vasile Cojocaru, veteran al Primului Război Mondial, decedat la vârsta de 92 ani !” a mai adăugat Pompiliu Manea.