Subiect tabu, cel puțin în județul Bistrița-Năsăud s-a vorbit extrem de puțin sau chiar de loc despre adopțiile ilegale de copii sau mai bine spus despre mafia acestor adopții. Imediat după lovitura de stat din Decembrie 1989, imaginile care au făcut România celebră în lume au fost cele cu copii orfani sau abandonați de familii aflați în centrele de plasament.

 

Departe de realitatea fenomenului respectiv, condițiile de viață din aceste centre de plasament, subiectul a fost îngroșat premeditat până la grotesc, asemănând aceste locații cu iadul pe pământ, ”operațiune” care a pregătit terenul în vederea vinderii copiilor români în occident, legal sau mai puțin legal. Chipurile, că românii nu se pot ocupa de proprii copii, de creșterea și educația acestora. Gazeta de Bistrița va devoala opiniei publice date în premieră absolută despre mafia adopțiilor din județul Bistrița-Năsăud și va da publicității o listă cu situația adopțiilor din perioada 1990-1995, „epoca de aur” a acestei afaceri atât de profitabile pentru „băieții deștepți” din domeniu.

 

Manipulare şi dezinformare

În acei ani tulburi, 1990-1995, a fost dusă o adevărată campanie prin toate mijloacele, inclusiv mass-media, cu un impact hotărâtor asupra percepției oamenilor, că România este o țară care își abandonează orfanii. Situația copiilor orfani și mai ales a celor cu diferite grade de handicap, a fost un subiect de prima pagină al presei străine avidă de senzațional și nu numai. Ziarele și televiziunile prezentau clipă de clipă condițiile jalnice în care își duceau zilele copiii români abandonați în diferite cămine de copii din România, în acei ani de haos și disoluție socială, în adevărate campanii executate la comandă. Pentru toată această situație era considerat vinovat Nicolae Ceaușescu și politica sa demografică din ani de dinainte de 1989.

Terenul fiind pregătit prin aceste adevărate „operațiuni” de dezinformare și manipulare, imediat în prima parte a anului 1990 cupluri de cetățeni străini au întreprins în România un turism nou, aparte, de cele mai multe ori finalizat cu o adopție, mai mult sau mai puțin legală, în condițiile inexistenței unei legislații care să reglementeze adopțiile internaționale.

Acesta a fost momentul în care corupția a explodat în România și s-a intrat în „epoca de aur” a adopțiilor internaționale și au apărut primii băieți deștepți, „băieții deștepți” ai adopțiilor, precursorii „băieților deștepți” de mai târziu din energie și alte domenii.

Inclusiv în județul Bistrița-Năsăud a apărut această categorie de oameni orientați, formată din persoane din cadrul unor autorități ale statului, judecători, procurori, avocați, polițiști, oameni politici și diferiți samsari care au mirosit oportunitățile de a face rapid bani mulți și aparent fără nici un risc. A avut loc un adevărat comerț cu copii, ca la un târg cu animale. Nu puține au fost cazurile când copiii au fost vânduți ca în piață, cu bani grei, au luat calea occidentului, copii ale căror identități nu fuseseră înregistrate niciunde, cu o largă și penală implicare a unor autorități ale statului.

Această situație incredibilă a durat până în data de 11 iunie 1990, când guvernul României din perioada respectivă a suspendat temporar adopțiile în ideea și intenția de a elabora și pune la punct o nouă legislație privind adopțiile internaționale de copii. Acest fapt nu a însemnat că vânzarea copiilor români s-a oprit, a stat pe loc. Mafia din domeniu s-a reorientat, și-a schimbat oarecum metodele, iar lucrurile au continuat la fel ca și înainte.

În perioada 1990-1995, atât în intervalul de până în iunie 1990, dar și după, când a fost elaborată o nouă legislație în domeniul adopțiilor, în județul Bistrița-Năsăud au fost adoptați internațional 165 de copii.

 

Copii, tranzacţionaţi ca o marfă pe reţelele de socializare

În prezent în legătură cu adopțiile internaționale ilegale de copii a apărut un nou fenomen, aspect care a fost identificat și investigat cu ceva timp in urmă de către Agenția Reuters, care a constatat că printre grupurile de socializare existente pe Yahoo și pe Facebook există unele create în mod special pentru părinți sau persoane interesate de adoptarea, de cele mai multe ori ilegală a unor copii, dar ce este mai interesant și a unor copii pe care părinții adoptivi inițiali nu îi mai doresc și doresc să scape de ei.

Conținutul discuțiilor din interiorul acestor grupuri demonstrează că minorii în cauză sunt tratați ca niște obiecte de schimb, ale căror calități și defecte sunt scoase în evidență virtual pentru a le face reclama. Ulterior se face târgul iar copii în cauza sunt tranzacționați ca orice marfă de pe net. Fenomenul în esența lui este ilegal și s-a răspândit cu o viteză demnă de cauze mai bune și a devenit mai mult decât cunoscut în special în SUA, unde deja a primit și o denumire „private-rehoming”. O expresie utilizată la început de stăpânii animalelor de companie care vor să scape de acestea din diverse motive și le caută acestora noi stăpâni. Monitorizarea făcută de cei de la Reuters pe un grup Yahoo unde se pare că sunt tolerate asemenea practici a scos în evidență faptul că în medie, săptămânal un copil era tranzacționat pe acest grup. Majoritatea copiilor comercializați aveau vârste între 1 an și 6 ani, dar au fost și două cazuri monitorizate când un copil a avut 6 luni iar celălalt 14 ani. Ţările de unde proveneau copii erau Ucraina, China, Rusia, Etiopia. Ancheta făcută de Reuters nu a rămas fără ecou, oficialii de la Yahoo au decis desființarea a șase astfel de grupuri. Ulterior un purtător de cuvânt al Yahoo a comunicat poziția a companiei, grupurile au fost suspendate, deoarece violaseră termenii și condițiile de utilizare a serviciilor Yahoo, menționate în acordul cu utilizatorii.

Un grup asemănător, Way Stations of Love, acționează fără nici o problemă și pe Facebook. Oficialii de la Facebook au declarat în contradicție cu cei de la Yahoo că internetul este o reflectare a societății și că oamenii folosesc Facebook pentru o gamă variata de comunicări între ei.

Ceea ce nu-i deloc surprinzător, la aceste grupuri de pe rețelele de socializare au aderat și cetățeni români, inclusiv din județul Bistrița-Năsăud interesate de problemă.

 

Cazuri din Bistriţa-Năsăud

Lista deținută de Gazeta de Bistrița cu situația adopțiilor internaționale în perioada 1990-1995 este doar partea văzută a aisbergului, partea aparent legală. Conform unei surse din sistem, ar mai putea fi alcătuită o listă a copiilor care au fost vânduți pur si simplu ca la târg, ca niște animale, cu banii jos și cu băutul adălmașului, copii a căror identități nu au fost înregistrate oficial, sau dacă au fost, au fost șterse, făcute să dispară.

Cu ceva timp în urmă pe adresa redacţiei Gazeta de Bistriţa a fost primită o scrisoare anonimă semnată de un anume „Serpico”, probabil o persoană din sistem, care semnala dispariția unui minor din comuna Dumitrița. Am avansat ipoteza că „Serpico” ar putea fi sau a fost o persoană din sistem deoarece nu la mult timp pe adresa redacției a fost primit un document, nesecret, de fapt un raport al unui cadrul MAI adresat personal inspectorului șef al IPJ BN din perioada 2001, privind dispariția în condiții suspecte a aceluiaşi minor. În acest sens vom da publicității ambele materiale, atât scrisoarea anonimă semnată de „Serpico”, dar și raportul persoanei din cadrul poliției bistrițene înaintat inspectorului șef al IPJ BN din 2001, colonelul (rz) Gheorghe Pop.

 

”Stimate domnule redactor șef……

………..”…faceți investigații și aflați unde a dispărut copilul Moldovan Marian-Cristian, născut la data de 18.03.1992 în Bistrița, cu domiciliul mamei în com. Dumitrița, nr.19, care a fost internat la Leagănul de Copii Bistrița din str. Toamnei. Sora minorului, Otvos Anișoara-Geta de 23 de ani, cu același domiciliu, Dumitrița, nr.19, l-a ținut în brațe ultima dată la Leagănul de Copii, în anul 1994.

Dacă sigur nu îi veți da de urmă, căutați la Registrul Agricol, Dumitrița, Volumul I, 1992-1996, în registrul privind evidența minorilor de la aceiași comună, minorul este înregistrat la data de 01.09.1995, figurând internat la Casa de Copii Preșcolari nr.6, Beclean.

Dacă tot nu vă descurcați, vă voi comunica o persoană de legătură, pe care va trebui să o protejați. De asemenea după ce veți publica primele investigații în ziar, vă voi pune la dispoziție un document din care s-ar putea crede că cineva cu funcție de comandă din poliție s-ar fi implicat în ștergerea urmelor. Și după toate acestea vă voi da și numele altor doi copii vânduți în străinătate, astfel că vom declanșa războiul împotriva clanurilor mafiote traficante de copii și carne vie”.

Cu drag

”Serpico”

(Va urma)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.