Ovidiu Creţu, primarul Bistriţei, o duce an de an tot mai bine din punct de vedere financiar. Şi nu pentru că i-ar fi crescut salariul, ci pentru că are o nevastă descurcăreaţă. Ligia Creţu, medic de familie, profită de pe urma poziţiei soţului-primar şi încheie în fiecare an contracte bănoase cu instituţiile statului. În 2014, valoarea totală a contractelor ajunge la aproape 100.000 lei de pe urma a nu mai puţin de 28 de contracte.

 

Printre instituţiile abonate se regăsesc clienţi mai vechi sau mai noi, dar mai ales instituţii şcolare care se află sub aripa protectoare a Primăriei Bistriţa.

 

Ligia Creţu este medic şi deţine un cabinet de medicină de familie şi medicina muncii. Din 2012 încoace, beneficiile doamnei Creţu au crescut exponenţial de pe urma contractelor încheiate cu instituţii ale statului din municipiu sau din judeţ, preponderent instituţii şcolare. Mai mult decât atât, contractele cu pricina sunt atribuite direct de instituţiile publice, în baza unor oferte depuse de cabinetele medicale de medicina muncii.

Pe un anumit segment, unităţile de învăţământ (preşcolar, primar, gimnazial sau liceal) depind de bugetele locale ale primăriilor, indiferent că vorbim de susţinerea unor investiţii sau anumite cheltuieli necesare. Astfel de cheltuieli sunt suportate de la bugetul local şi în ceea ce priveşte verificările anuale a stării de sănătate a personalului care lucrează în respectivele şcoli, care se efectuează cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar.

Cel mai interesant este faptul că toate instituţiile publice de pe lista doamnei Creţu sunt conduse de social-democraţi sau de oameni susţinuţi de PSD.

 

În 2012, Ligia Creţu a încheiat 22 de contracte pe medicina muncii cu instituţii publice din care 18 au fost instituţii de învăţământ. Valoarea totală a contractelor încheiate în 2012 a fost de exact 76.318 lei.

Din cele 22 de contracte primite prin atribuire directă, 18 au fost încheiate cu unităţi şcolare din Bistriţa, a căror valoare ajunge la 24.530 lei. Celelalte patru contracte sunt încheiate cu tot atâtea instituţii publice ajung la un cuantum de 51.788 lei.Cele mai bănoase au fost contractul semnat cu DGASPC Bistriţa-Năsăud, în valoare de 26.448 de lei, dar şi cel semnat cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în valoare de 20.000 de lei, ambele având valabilitate de un an.

Alte trei sunt cu valori mai mici – de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Bistriţa-Năsăud, în valoare de 1.920 lei, Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud: 1.230 lei şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud: 2.190 lei. În cazul acestor instituţii directorii sunt toţi susţinuţi de PSD. Este vorba de Camelia Ilişuan (CJAS BN) şi Ioan Fechete (CJP BN). În ceea ce priveşte APM BN, la data semnării contractului în fruntea instituţiei se afla Sever Roman, pus în frunte tot de PSD, şi care, prin intermediul soţiei sale, este şi rudă cu familia primarului Creţu.

 

În 2013, numărul contractelor a crescut la 27. Printre firmele nou-abonate la cabinetul de medicina muncii al doamnei Creţu situat pe strada Axente Sever s-au numărat: Aquabis SA, Romsilva Bistriţa-Năsăud, L.D.P. Bistriţa şi Liceul Tehnologic Lechinţa, la care se adaugă şi Liceul Tehnologic „Sfânta Maria” din Bistriţa care a prelungit contractul cu încă un an.

Cel mai bănos a fost contractul semnat, pe termen de un an, cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, în valoare de 24.000 lei. Cu valoare puţin mai mică este contractul încheiat cu SC Aquabis SA (societate aflată în subordinea Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud), în valoare de 22.800 de lei, valabil timp de un an. O altă societate din subordinea CJ BN cu care doamna Creţu a încheiat un contract similar este SC LDP SA, în valoare de 6.895 de lei, tot pentru un an.

 

Anul trecut, Ligia Creţu a încheiat tot 27 de contracte cu instituţiile publice din municipiu şi din judeţ, valoarea totală fiind de 96.276 lei. Din numărul total al contractelor 18 sunt încheiate cu instituţii şcolare, din care doar două sunt din afara municipiului Bistriţa.

Ca şi în anii precedenţi, cele mai grase contracte au fost încheiate cu DGASPC BN – 26.170 lei, valabil un an, şi cu Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa – 24.000 lei, tot pentru un an. Pe listă regăsim SC Aquabis SA cu un contract în valoare de 2.280 lei, Romsilva Bistriţa-Năsăud – 8.350 lei, SC LDP SA – 3.990 lei, dar şi SC LDP Security SRL (al cărui acţionar unic este SC LDP SA aflată în subordinea CJ BN) – 680 lei, Casa Judeţeană de Pensii Bistriţa-Năsăud – 1.485 lei, dar şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate BN – 2.070 lei.

Potrivit declaraţiei de avere depusă anul acesta de primarul Ovidiu Creţu, soţia sa a avut beneficii totale de pe urma cabinetului de medicină de familie şi medicina muncii în valoare totală de 128.312 lei, iar de la cabinetul şcolar al Liceului Tehnologic Special „Sf. Maria” din Bistriţa a încasat un salariu de 9.732 lei. Asta pe lângă faptul că a avut un contract valabil doi ani (2012 – 2013) cu aceeaşi instituţie de învăţământ, în valoare de 1.925 lei. Anul trecut, contractul a fost reînnoit, valoarea acestuia fiind de 1.470 lei.

Ca primar, Ovidiu Creţu a câştigat un salariu de 43.482 lei (3.623 lei, lunar).

Potrivit declaraţiei sale de avere, Ovidiu Creţu împreună cu soţia sa deţin 6 terenuri, trei dintre ele fiind situate în intravilanul municipiului, două în comuna Bistriţa-Bârgăului, la Colibiţa, iar altul în localitatea Vermeş. Cele din Bistriţa au o suprafaţă totală de peste 7.000 de metri pătraţi, cele două de la Colibiţa moştenite au o suprafaţă totală de peste 1.000 de metri pătraţi, iar cel din Vermeş de 45.000 de metri pătraţi.

La acestea se adaugă o vilă construită în 2005 cu o suprafaţă e 461 de metri pătraţi, dar şi acţiuni în valoare de peste 12.000 de lei la Comelf şi de 5.908 lei la SSIF. Broker Cluj-Napoca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.