Încă un primar din Bistriţa-Năsăud a fost depistat, zilele trecute, cu probleme de integritate de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Primarul comunei Negrileşti, Ioan Pugna, ar fi semnat în perioada iunie – decembrie 2008, potrivit ANI nişte documente cu privire la activitatea soţiei sale, pe atunci secretar al primăriei.

 

Ioan Pugna se adaugă astfel şirului destul de lung al aleşilor locali bistriţeni asupra cărora au planat sau mai planează încă suspiciuni cu privire la incompatibilitatea sau că ar fi în vreun conflict de interese cu funcţiile deţinute. Săptămâna trecută Agenţia Naţională de Integritate l-a declarat pe primarul Ioan Pugna ca fiind în conflict de interese administrativ deoarece a semnat trei dispoziţii privind activitatea soţiei sale în cadrul Primăriei Negrileşti.

 

Actele cu bucluc

Potrivit ANI, cele trei dispoziţii au fost semnate de primarul Ioan Pugna în perioada iunie – decembrie 2008, şi au făcut referire la suspendarea raportului de serviciu al soţiei sale care era la acea vreme secretar al Primăriei Negrileşti, apoi a venit cu o altă dispoziţie prin care a modificat-o pe prima, referitoare la suspendarea raportului de serviciu al soţiei sale, Secretar al Comunei Negrileşti, iar cea de a treia dispoziţie se referea la modificarea raportului de serviciu al soţiei sale, prin mutare definitivă în funcţia publică de execuţie de consilier superior.

„În perioada iunie – decembrie 2008, a semnat, în calitate de primar, trei dispoziţii privind activitatea soţiei sale în cadrul Primăriei Comunei Negrileşti:

– Dispoziţia privind suspendarea raportului de serviciu al soţiei sale, Secretar al Comunei Negrileşti;

– Dispoziţia privind modificarea dispoziţiei primarului referitoare la suspendarea raportului de serviciu al soţiei sale, Secretar al Comunei Negrileşti;

– Dispoziţia privind modificarea raportului de serviciu al soţiei sale, prin mutare definitivă în funcţia publică de execuţie de consilier superior” se arată într-un comunicat al ANI.

Prin acţiunile sale, primarul Pugna ar fi încălcat dispoziţiile art. 76, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit „Primarii […] sunt obligaţi să nu emită un act administrativ sau să nu încheie un act juridic ori să nu emită o dispoziţie, în exercitarea funcţiei, care produce un folos material pentru sine, pentru soţul său ori rudele sale de gradul I”.

 

Semne de întrebare

Situaţia este oarecum ciudată, în condiţiile în care la momentul în care Ioan Pugna a câştigat în 2008 mandatul de primar al comunei Negrileşti, în timp ce soţia sa era deja secretarul primăriei. Dacă soţia sa ar fi rămas în funcţie, în mod clar Ioan Pugna ar fi fost în conflict de interese, fiindcă ar fi fost în situaţia în care în calitate de primar ar fi iniţiat promovat proiecte de hotărâre, dar şi alte documente care ar fi avut nevoie de avizul de legalitate ale secretarului primăriei.

Pe de altă parte, cel care semnează dispoziţii în cadrul unei primării este, de regulă primarul, această sarcină putând fi delegată în anumite condiţii. Specialiştii spun că în situaţia primarului din Negrileşti situaţia ar fi putut fi rezolvată prin delegarea atribuţiilor în ziua respectivă, viceprimarului.

În acelaşi document se precizează că în perioada iunie 2008 – 31 decembrie 2014, soţia primarului Ioan Pugna a obţinut de la Primăria Comunei Negrileşti venituri din salarii în cuantum de 118.547 Lei. La un calcul aritmetic, ar rezulta un venit lunar în cuantum 19.757 lei, sumă extrem de mare pentru un angajat al unei primării, cu atât mai mult cu cât discutăm de o comună care numără circa 2.550 de locuitori.

 

Va ataca în instanţă

Ioan Pugna, primarul comunei Negrileşti, spune că va ataca în instanţă decizia ANI imediat ce va primi comunicarea oficială.

„Prin actele pe care l-am semnat am vrut să evit tocmai conflictul de interese. Eu am vrut să respect legea, nu puteam să o las secretarul primăriei şi eu să fiu primar, asta lăsând la o parte că ea a fost secretar cu mult timp înainte să ajung eu primar. În plus, toate actele sunt verificate de Prefectură, primesc aviz de legalitate, inclusiv acele dispoziţii în cauză. Imediat după ce voi primi un act oficial din partea Agenţiei naţionale de Integritate, voi ataca în instanţă această decizie. Eu nu mă consider vinovat”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, primarul Ioan Pugna.

 

În ultimii 2 ani, 11 aleşi locali au căzut în plasa ANI

În ultimii doi ani, mai mulţi aleşi locali bistriţeni au avut probleme de integritate, ANI pronunţând decizii cu privire la starea de incompatibilitate sau conflictul de interese în care s-ar fi găsit respectivii la un moment dat.

Astfel, în 2013, doi aleşi bistriţeni au fost declaraţi ca fiind incompatibili, doi primari – Ovidiu Teodor Creţu – primarul municipiului Bistriţa, şi Vasile Dologa – primarul comunei Tiha Bârgăului.

„Creţu Ovidiu Teodor s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 01 octombrie 2012 – 21 ianuarie 2013, întrucât, a deţinut, simultan, funcţia de Primar al Municipiului Bistriţa, Jud. Bistriţa-Năsăud, şi calitatea de reprezentant asociat persoană juridică în cadrul S.C. BUSINESS PARK BISTRIŢA SUD S.R.L”, se arată într-un comunicat din septembrie 2013 al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Ovidiu Creţu a atacat decizia ANI în instanţă, dar a pierdut la Curtea de Apel Cluj. Sentinţa instanţei clujene a fost atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a dat verdict favorabil primarului Creţu. Vasile Dologa a fost declarat incompatibil în decembrie 2013, deoarece, potrivit ANI, a deţinut simultan timp de aproape un an, mai precis în perioada 20 iunie 2012 – 03 iulie 2013, atât funcţia de primar, cât şi calitatea de cenzor al Ocolului Silvic Tihuţa-Colibiţa RA. Vasile Dologa a atacat decizia ANI în instanţă şi a câştigat, sentinţa fiind pronunţată în septembrie 2014 de Curtea de Apel Cluj.

Agenţia Naţională de Integritate a atacat în recurs decizia instanţei clujene, dosarul fiind în prezent pe rolul ÎCCJ. Tot în 2013, Gavril Ţărmure, actualul director al Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, a fost găsit în conflict de interese de ANI pentru perioada în care acesta a fost consilier municipal. Gavril Ţămure a pierdut la Curtea de Apel Cluj, însă a formulat recurs, în acest moment dosarul aflându-se pe rolul ÎCJJ, care va pronunţa sentinţa finală.

Anul trecut, mai precis în lunile februarie şi martie, au fost declaraţi incompatibili, primarul comunei cetate – Daniel Moldovan, primarul comunei Sânmihaiu de Câmpie, Ioan Mate, dar şi viceprimarul comunei Livezile, Petri Dorel Cifor. În aprilie, a venit rândul viceprimarului comunei Dumitriţa, Vasile Petronel Nica, care şi el a fost găsit în stare de incompatibilitate de ANI.

În luna octombrie 2014, salba incompatibililor s-a mărit cu viceprimarul comunei Leşu, Sorin Avram, care timp de şase luni de la data alegerii sale în funcţie a deţinut şi calitatea de administrator al unei societăţi comerciale. Potrivit legii, Sorin Avram ar fi trebuit să renunţe la funcţia de administrator în termen de 15 zile de la data la care a fost ales ca viceprimar.

Rândul aleşilor cu probleme de integritate s-a mărit în luna decembrie a anului trecut când viceprimarul Bistriţei, George Avram a fost găsit în stare de incompatibilitate de către ANI, întrucât acesta ar fi fost membru al unor consilii de administraţie simultan cu deţinerea funcţiei de viceprimar.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.