După ce a fost primit din nou în sânul Bisericii, fiind dat afară din cauza alegerilor „politice”, Ioan Aurel Rus încalcă din nou regulile sfinte. Deşi preoţii care divorţează sau rămân văduvi nu au voie să se recăsătorească, Ioan Aurel Rus şi-a unit destinele cu femeia cu care trăia de mai multă vreme în concubinaj.

 

Ioan Aurel Rus iubeşte din nou, iar dragostea e atât de mare, încât preotul misionar şi-a luat iubita de soţie. Este vorba despre o asistentă de la Spitalul Orăşenesc Beclean, cu care Slujitorul Domnului trăia în concubinaj de mai multă vreme şi cu care nu avea nicio problemă în a se afişa în public.

„Vestea” a fost dată tocmai de Mariana Rus (fostă Moldovan) pe pagina sa de Facebook. Aceasta şi-a schimbat numele de familie, împrumutându-l pe cel al preotului şi şi-a schimbat şi starea civilă.

 

Canoane încălcate

Ioan Aurel Rus a mai fost căsătorit, soţia sa stingându-se în urmă cu câţiva ani, după ce a fost doborâtă de o boală necruţătoare.

Astfel, potrivit canoanelor bisericeşti, Ioan Aurel Rus a încălcat încă o dată regulile BOR. În şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din februarie 2010 s-a stabilit ca „clericii divorţaţi sau divorţaţi şi recăsătoriţi, precum şi cei văduvi şi recăsătoriţi nu pot ocupa posturi de conducere în administraţia bisericească, la nivel de protopopiat, eparhie şi Patriarhie; nu pot ocupa postul de preot paroh, care este post de conducere; nu vor putea promova în alte parohii; nu pot fi propuşi şi nu pot primi ranguri bisericeşti; nu pot fi încadraţi şi nu pot funcţiona în învăţământul teologic preuniversitar sau universitar; nu pot solicita mutarea de la o eparhie la alta decât cu observarea atentă a situaţiei canonice şi menţionarea acesteia în fişa personală”.

Dacă din 2010, BOR tolerează tacit recăsătorirea, permiţându-le preoţilor să slujească, însă le impune mai multe restricţii, regulile bisericeşti mai vechi sunt tranşante. Canoanele bisericii recunosc legalitatea căsătoriei preoţilor cu condiţia ca aceasta să fie făcută înainte de hirotonie; după hirotonie, căsătoria este permisă numai citeţilor şi cântăreţilor.

În concluzie, o altă căsătorie după hirotonie indiferent de situaţie nu este permisă: „Pe clerul căsătorit a doua oară, canonul 12 al Sfântului Vasile cel Mare îl opreşte cu desăvârşire de la slujire”.

Până la ora închiderii ediţiei, Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului nu a putut fi contactat pentru a explica situaţia preotului misionar Ioan Aurel Rus.

Cert este faptul că Ioan Aurel Rus este tolerat în continuare, asta după ce a fost reprimit în rândurile clerului cu o condamnare la activ. Potrivit horătârii din 2010, Ioan Aurel Rus va rămâne la stadiul de preot misionar, fiind interzisă orice fel de „avansare”.

 

Condamnat cu suspendare, dar reprimit în rândurile clerului în 2014

Ioan Aurel Rus a fost reprimit la începutul anului 2014 în rândurile clerului de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la recomandarea Înalt Prea Sfinţitului Andrei Andreicuţ. Culmea, cu doar câteva luni înainte să fie reprimit în biserică, Ioan Aurel Rus a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru infracţiuni destul de serioase. Anchetatorii susţin că Ioan Aurel Rus s-a folosit de calitatea sa de demnitar pentru a transporta, călăuzi şi îndruma ilegal, prin frontiera de stat a României, în cursul anilor 2003-2004, două persoane. În realizarea acestei activităţi infracţionale, inculpatul a falsisicat şi vizat o serie de documente.

Preotul a fost trimis în judecată la 6 ani de la comiterea acestor fapte, adică în 2010. Abia trei ani mai târziu judecătorii au dat o soluţie, condamnându-l pe fostul parlamentar. La nici 8 luni de la condamnare, BOR l-a recompensat pe Ioan Aurel Rus cu ridicarea caterisirii, măsură pe care tot reprezentanţii Bisericii Ortodoxe au luat-o în anul 2004, când preotul a refuzat să renunţe la politică pentru preoţie.

Acesta a renunţat mai mult forţat la haina preoţească în 2004, când Biserica Ortodoxă Română le-a cerut preoţilor să aleagă între cariera politică şi cele sfinte. Atunci, Ioan Aurel Rus era preşedinte al filialei judeţene PRM Bistriţa-Năsăud, dar şi deputat, motiv pentru care a ales să plece din rândurile clerului. Se pare că aceasta a fost o alegere neinspirată, asta pentru că, după alegerile parlamentare din 2008, Ioan Aurel Rus a rămas doar cu funcţia de preşedinte al PRM Bistriţa-Năsăud, funcţie la care a renunţat în 2011.

Aceasta nu este însă singura pată din trecutul preotului. Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, înainte de Revoluţie, Ioan Aurel Rus, în calitate de preot, informa securitatea cu privire la spovedaniile enoriaşilor. În acea perioadă, Ioan Aurel Rus era preot în localitatea Nepos. Slujitorul Domnului informa Securitatea atunci când enoriaşii îi spuneau că ascultă Europa Liberă sau Vocea Americii, precum şi când îi compătimeau pe etnicii maghiari pentru că nu reuşeau să fugă din România. Numele conspirative ale preotului erau „Bucur” şi „Roşu”.

 

mariana rus

A încercat să acopere un infractor

Seria de ilegalităţi comise de Ioan Aurel Rus nu se opreşte aici. Fostul politician a fost implicat într-un scandal pe vremea când era deputat. În anul 2006, acesta a încercat să o influenţeze pe victima unui viol. Este vorba despre Simona Moldovan, o tânără din Cristeştii Ciceului, care pe atunci avea doar 17 ani. Aceasta a fost violată şi supusă la perversiuni sexuale de Gheorghe Moldovan, un consătean de-al său.

Terorizată de presiunile agresorului său, fata a apelat la pe atunci deputatul Ioan Aurel Rus, crezând că astfel i se va face dreptate. În loc să o sprijine pe adolescentă, deputatul a încercat să o convingă pe aceasta să îşi retragă plângerea şi să se împace cu cel care a violat-o. Dacă la început deputatul a asigurat-o pe adolescentă că i se va face dreptate, ulterior acesta şi-a dat arama pe faţă şi a început să-l susţină pe agresor. La acea vreme, Gazeta de Bistriţa a prezentat şi o discuţie telefonică între Simona Moldovan şi Ioan Aurel Rus care susţin această poveste.

Odată reprimit în sânul bisericii, Ioan Aurel Rus a fost plasat la bisericuţa Centrului de Îngrijire a Persoanelor cu Handicap din Nuşeni, unde este şi acum preot misionar. Asta înseamnă că pentru „prestaţiile” sale religioase, Ioan Aurel Rus nu este remunerat în niciun fel. Cea de-a doua căsătorie îl împiedică pe fostul politician să fie angajat cu acte în regulă şi remunerat pentru activitate.

2 COMENTARII

  1. Uite ca aflat un subiect prea interesant prezentat intr-un mod dificil de gasit in internetul din Romania. Acum, dupa ce am gasit acest articol, vreau sa va comunic ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, macar reglati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu uita sa ajungeti la timp unde trebuie sa ajunget. Multumesc!

  2. Acest preot sau ce o fi el vorbeste vulgar, mi-a trimis mesaj pe facebook cu caracter obscen, cred ca e mai bine sa citim in Lc Capitolul 11 versetul 52.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.