Cu datorii de milioane de lei  și la un pas de faliment, grupul Topaz se duce în cap cu toate firmele sale, și-l ia în această cursă fără întoarcere și pe avocatul Dan Molnar, care s-a trezit cu nu mai puțin de 6 terenuri situate în Bihor scoase la licitație, pentru că este garantul ipotecar al uneia dintre firme.

 

Grupul de firme Topaz a fost pe val înainte de 2010, când administratorii lor se regăseau chiar în Topul 300 al celor mai bogați români. Grupul era atunci alcătuit din șapte firme cu diferite ramuri de activitate, preum materiale și produse termoizolante, mase plastice, confecții metalice, transport, băuturi răcoritoare, produse din carne și centre comerciale.

Mai mult, unul dintre cele mai importante contracte pe care le avea grupul de firme Topaz în 2006-2007 era cu compania Pirelli, pentru care Topaz realiza structura metalică de rezistență a unei fabrici. De asemenea, printre foștii clienți ai Topaz s-au numărat Romtelecom, Ericsson sau TMD Friction.

Acționari majoritari ai grupului Topaz erau Pamfil Moisil și Tiberiu Fiscutean. Ambii aveau averi considerabile, după cum a arătat și Gazeta de Cluj încă din anul 2006. Pamfil Moisil nu doar că se număra printre cei mai bogați 300 de români, ci era și cel mai avut bistrițean.

Potrivit estimărilor făcute de cei de la revista Capital, care se ocupa în acea perioadă de Top 300 cei mai bogați români, averea lui Pamfil Moisil ajungea la 15-16 milioane de dolari. Nici asociatul său Tiberiu Fiscutean nu stătea mai prost, averea sa fiind estimată la 13-14 milioane de dolari.

 

Creditele la bănci au dus la începutul sfârșitului

Încet, încet, imperiul Topaz a început să se prăbușească precum un castel de nisip. Procesele de insolvență și mai apoi faliment care vizau firmele din grupul Topaz au început încă din anul 2009.

Așa se face că în 2011, Topaz Group Prodexim SRL Bistrița intra în insolvență, terminată fiind de mai multe împrumuturi la bănci. Celelalte firme și anume Topaz Kevin SRL, Topaz Crumerum SRL, Topaga SRL, Top-Z Imex SRL și Metalplast SA au garantat creditele și au fost și ele trase în această cursă a falimentului. Datoriile adunate de Topaz Group Prodexim ajungeau la 8,4 milioane de lei, după cum reiese din Buletinul Insolvenței din iulie 2011. Cea mai mare sumă datorată de Topaz Group Prodexim trece de 4,5 milioane de lei, creditorul fiind Corporate Recovery Management SRL, cesionar al MKB Romexttera Bank. Pe locul doi este ING Bank, care are de recuperat de la societatea din Bistrița 1,2 milioane de lei.

În 2009 s-au început procedurile de insolvență pentru Topaz-Kevin SRL Bistrița, la solicitarea creditorilor: ANAF, ING Bank, Primăria Bistrița, Electrica Nord și E.ON Gaz.

În 2011, intra cu un picior în groapă și Topaz Transport, cu o datorie de 2,5 milioane de lei către Corporate Recovery Management din București. Potrivit Buletinului Insolvenței din iulie 2014,  persoanele fizice mai aveau de recuperat în jur de 185.000 de lei de la societatea comercială, ANAF 514.700  de lei, Primăria Bistrița peste 200.000 de lei, DGFP Bistrița-Năsăud aproape 150.000 de lei, Electrica și E.ON Gaz câte 12.000 de lei. Datoria către ING trecea de 6 milioane de lei, cea către MKB Romexterra Leasing trecea de 2 milioane de lei, iar cea către Raiffeisen Leasing IFN ajungea la 689.739 de lei.

În 2014 au fost începute procedurile de insolvență pentru Top-Z Imex SRL. Printre cei care aveau de recuperat bani de la această societate comercială se numără ANAF, Aquabis, Topaz Group Prodexim, Topaz Transport, Primăria Bistrița, Electrica, E.ON Gaz, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, precum și ING Bank.

 

Una din firmele Topaz îi face probleme și avocatului Dan Molnar

Una dintre firmele care se duce în cap și se pare că face și victime colaterale este Topaz Crumerum SRL Bistrița, înființată în anul 1994.

Firma este spectalizată în lucrări de construcții clădiri rezidențiale și nerezidențiale și este condusă de Mihai Moisil, fiul lui Pamfil Moisil, unul dintre acționarii grupului Topaz. Mihai Moisil conduce firma alături de încă un acționar, în persoana Oanei Chira. Topaz Crumerum nu a scăpat de faliment, procedurile fiind începute încă din 2009-2010 de diferiți creditori, printre care și Primăria Șieu-Măgheruș. Mai mult, ANAF-ul a început să scoată la licitație bunurile societății comerciale, dar și a garanților săi. Printre victimele colaterale se numără și avocatul Dan Molnar, care s-a trezit cu mai multe terenuri pe care le deține în județul Bihor scoase la licitație de către ANAF.

Fiscul a scos la licitație cotele din șase suprafețe de teren situate în intravilanul orașului Oradea, în total peste 13.000 de metri pătrați. Instituția încearcă să-și recupereze datoriile pe care le are firma SC Topaz Crumerum SRL Bistrița, parte a grupului Topaz. Ce legătură are avocatul Dan Molnar în toată această afacere, ne lămurește chiar anunțul postat de reprezentanții ANAF. Potrivit Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice Bihor, Dan Molnar și fosta sa soție Iulia Molnar sunt garanți ipotecari ai firmei Topaz Crumerum Bistrița.

Suma pe care spera ANAF să o recupereze prin vânzarea acestor terenuri, care au fost scoase la licitație deja de două ori,  trece de un milion de lei, după ce la prima licitație, Fiscul cerea pentru cele șase terenuri 1,6 milioane de lei. De asemenea, ANAF Bistrița-Năsăud a mai scos la licitație la începutul lunii aprilie o semiremorcă și un autotractor, din proprietatea Topaz Crumerum Bistrița, pentru care cere 42.000 de lei.

 

Profitul înregistrat de Topaz Crumerum a început să se evapore din 2011

Potrivit datelor înregistrate la ANAF, în anul 2013, Topaz Crumerum a avut o cifră de afaceri de 8 milioane de lei, profit 0, o pierdere netă de 14.500 de lei și datorii totale de 4,5 milioane de lei. Societatea comercială avea în 2013 doar 13 angajați. Profitul a început să se evapore din anul 2011. Astfel, în 2011, cifra de afaceri ajungea la 9,6 milioane de lei, iar profitul abia atingea 10.000 de lei. Pierderile erau însă 0.

În anul 2012, cifra de afaceri a scăzut deja la 8,3 milioane de lei, profitul era deja 0, iar pierderile ajungeau la 178.000 de lei. Datoriile erau ceva mai mari, ajungând la 6,8 milioane de lei.

3 COMENTARII

  1. de ce nimeni nu vede baracile de la cibela care apartin acestor bogatasi cine le da autorizati de functionare nu corespund nici unui standard !!!da-r cine sa isi permita sa verifice ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.