Prima încercare a Consiliului Județean de a vinde castelul familiei Teleki de la Comlod nu a fost tocmai încununată de succes, toți potențialii cumpărători evaluând foarte atent lucrările ce trebuie făcute pentru ca bijuteria arhitecturală să-și recapete strălucirea.

 

Castelul familiei Teleki din Comlod este una dintre cele mai frumoase din cele 12 foste reședințe ale nobililor de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Din păcate această adevărată bijuterie arhitecturală se numără și printre castelele aflate în starea cea mai avansată de degradare.

Cu diverse instituții ale statului pe post de proprietari, castelul de la Comlod a început să se degradeze încă de după Revoluție, după ce pentru o perioadă a fost și depozit pentru cereale în perioada comunistă.

Momentan castelului îi lipsesc geamurile și ușile, are cel puțin doi pereți prăbușiți, iar tavanul și podeaua au avut și ele aceeași soartă. Acoperișul este și el în mare parte deteriorat, iar în pod nici nu se mai poate ajunge, scările fiind inexistente. Din cauza faptului că streșinile sunt distruse toată apa de ploaie se infiltrează în pereții deja șubrezi.

 

Doar blazoanele au rezistat timpului. Vânătorii de „comori” au pus ochii pe ele

De parcă nu era suficient, accesul neîngrădit a permis tinerilor din zonă să mâzgălească pereții și chiar să dea mici petreceri în clădirea în care acum câteva sute de ani se odihneau membri familiei Teleki. Stiva de sticle de bere și ambalajele de la chipsuri sunt dovada acestui lucru.

Culmea, mai sunt întregi blazoanele celor două familii care au pus bazele acestei clădiri impozante. Castelul era să rămână și fără aceste blazoane, după cum ne spune și primarul comunei Milaș, Iosif Gabor.

Potrivit acestuia, în urmă cu ceva timp, s-au prezentat la dânsul mai mulți indivizi care s-ar fi recomandat ca fiind arhitecți. Aceștia au vrut să ia blazoanele de pe castel, motivând că ar vrea să le reabiliteze și studieze. Indivizii însă nu au putut să prezinte nicio legitimație și nicio hârtie care să le justifice prezența acolo și mai ales solicitarea blazoanelor, astfel că primarul i-a trimis la plimbare.

După ce ani de zile castelul a fost ignorat de autoritățile locale, în proprietatea cărora se afla, în anul 2008 a trecut în administrarea Consiliului Județean, împreună cu celălalt castel al familiei Teleki, de la Posmuș.

Ei bine, deși s-a schimbat proprietarul, iar actualul este nițel mai potent financiar, lucrurile nu s-au schimbat. După ce l-au lăsat să se apropie încet, dar sigur spre prăbușire, Consiliul Județean se hotărăște să se descotorosească de acest castel, ajungând la concluzia că nu deține fondurile necesare reabilitării.

Astfel, Consiliul Județean a scos la vânzare, prin licitație publică, clădirea compusă dintr-un beci cu trei camere de 230 de metri pătrați, parter cu 14 camere cu o suprafață de 400 de metri pătrați și teren intravilan cu o suprafață de 7843 de metri pătrați.

Zis și făcut. În data de 21 septembrie a avut loc prima licitație în acest sens, la care surpriză, nu s-a prezentat nimeni, asta deși reprezentanții Consiliului Județean care s-au ocupat de acest aranjament au asigurat că interesați sunt. Următoarea licitație va avea loc cel mai probabil la începutul lunii noiembrie.

 

iosif gabor mic

Ce i-a „descurajat” însă pe interesați?

Gurile rele spun că tocmai costurile la care se ridică lucrările de reabilitare a pus pe fugă cele trei entități interesate. Ce se știe până în acest moment este faptul că una dintre firme a cumpărat caietul de sarcini, iar alte două s-au interesat despre starea imobilului.

Cu toate acestea, niciuna dintre cele trei firme nu  și-a depus dosarul pentru a participa la această licitație. Se pare că deși expertizele comandate de Consiliul Județean au scos în evidență faptul că 600.000 de euro ar fi suficienți pentru reabilitarea imobilului, lucrurile nu ar sta chiar așa.

Suma necesară reabilitării clădirii ar ajunge la un milion de euro, care s-ar adăuga la prețul de pornire al licitației de puțin peste 100.000 de euro.

 

Printre interesați se numără și Țiriac

Dacă inițial părea un zvon faptul că printre interesați s-ar număra și unul dintre cei mai bogați români și anume Ion Țiriac, reprezentanții Consiliului Județean, în speță consilierul Andrei Moldovan, care este și președintele comisiei care se ocupă de licitație, a confirmat acest lucru.

Ion Țiriac ar dori să facă la Comlod un centru de excelență pentru copiii care practică tenisul de performanță. Omul de afaceri ar fi fost împiedicat de un singur lucru să participe la licitație: nu ar fi ajuns la un consens cu cei care dețin terenuri în apropiere, întrucât un centru de excelență cu terenuri de tenis ar presupune mult mai mult spațiu decât pune la vânzare Consiliul Județean.

 

andrei moldovan net

Comoara familiei Teleki, cu ghinion

Castelul familiei Teleki a fost ridicat în urmă cu 260 de ani de către Istvan Wesselenyi de Hadad şi de soţia sa Polixenia Daniel la Vargyas. Blazoanele care pot fi și acum admirate pe fațada clădirii aparțin celor două familii. Prin alianță, castelul a ajuns la familia Teleki.

De altfel, familia Teleki a fost ultima care a locuit în această clădire. Ultima contesă care a locuit în castel este Ivona, care se pare că nu a avut moștenitori, din acest motiv clădirea nici nu a mai fost revendicată ulterior.

Primăria Milaș a mai fost la un pas să vândă acest castel prin anii 2000, însă nu a avut noroc nici atunci. După spusele edilului, un investitor italian ar fi fost interesat de castel și ar fi făcut chiar demersurile necesare pentru achiziționarea sa.

Acolo, italianul voia să facă o pensiune cu restaurant, iar în apropiere aveau să fie amenajate mai multe terenuri de golf. Planurile au fost însă anulate, întrucât investitorul Italian ar fi suferit un stop cardiac și ar fi murit înainte ca tranzacția să fie încheiată.

Locuitorii comunei nu exclud posibilitatea ca aceasta să fi fost dorința foștilor proprietari, ca locuința lor să nu ajungă pe mâinile altcuiva și să-l fi blestemat. De asemenea, locuitorii satului Comlod vorbesc și de tuneluri secrete pe care le-ar fi amenajat nobilii din familia Teleki, astfel încât dacă exista un pericol să poată să fugă pe sub pământ și să se salveze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.