Promisiunea înfrumusețării orașului cu ajutorul fântânilor arteziene a fost făcută de Ovidiu Crețu încă din anul 2008. Între ce a visat primarul atunci și ce vedem acum materializat este însă o diferență mare: lucrări întârziate, o groază de bani cheltuiți pe studii și suplimentări și design-uri… îndoielnice.

 

Primarul Ovidiu Crețu a visat câte o fântână arteziană în fiecare zonă importantă din oraș. Promisiunile au început să fie vehiculate în spațiul public încă din campania electorală din anul 2008. Câte s-au materializat? Ei bine, lucrurile se complică destul de serios în momentul în care trebuie să pui în practică ce visezi noaptea. Cu chiu cu vai unele proiecte s-au materializate, de altele nu se mai știe nimic. Cele care au fost materializate nu au fost scutite de probleme: de la întârzieri nepermise, care au trecut și de un an de zile, la costuri uriașe și design îndoielnic, care nu prea înfrumusețează zona în cauză.

 

Peste 170.000 euro, fântâna din Axente Sever

Cea mai scumpă fântână arteziană a fost cea din zona Sens, situată la intersecția străzilor Axente Sever, Mărășești, Panait Cerna și Gheorghe Pop de Băsești. De mai bine de un an a avut nevoie constructorul CML, un apropiat al Primăriei Bistrița, pentru a finaliza „grandioasa” investiție. Nu mai puțin de 750.000 de lei a cheltuit municipalitatea pe această fântână arteziană care a surprins prin design-ul… neobișnuit.

„Tabla din care au fost realizate cele cinci petale este achiziționată din import de Comelf, a fost trimisă în Cehia pentru perforare și apoi s-a întors pentru a fi îndoită și sudată în aceeași firmă. În zona centrală este o floare de oțel sau o floare energetică, are multe simboluri”, explica primarul Ovidiu Crețu, în luna august a anului 2014, la inaugurare.

 

fantana stefal cel mare

Fântâna arteziană din Ștefan cel Mare, în chinurile facerii

Dacă „floarea energetică” gândită de un grup de arhitecți a fost finalizată în al doisprezecelea ceas, fântâna arteziană din Ștefan cel Mare încă este în chinurile facerii. La fântâna arteziană din Ștefan cel Mare se lucrează încă din primăvara anului 2014, adică de mai bine de un an și jumătate. Aceasta va avea ca temă zodiacul european, elementul central fiind zona Vărsătorului. De mai bine de un an, firma care a câștigat licitația, Indcon, cere modificarea proiectului.

„Sunt niște modificări care nu țin de proiect, cât de racordurile la utilități, apă și energie electrică. Modificări de racorduri de rețele. S-au clarificat lucrurile, față de proiectul inițial de acum un an și nu știu cât. În momentul în care începi să sapi dai de tot felul de surprize. Felul în care s-au reglat lucrurile a fost prin modificarea proiectului”, a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița. Pe acest proiect care a depășit termenul de finalizare cu… 11 luni, se cheltuiesc nu mai puțin de 164.000 de lei. Aceasta va avea jocuri de ape: simple, parabolice, piruete și chiar coadă de păun. Lucrările s-au reluat de curând, proiectul urmând să fie gata până la finalul acestui an, în cea mai optimistă variantă.

 

fantana piata mica

Fântâna arteziană de la Lama… încă vis

Dacă cele două fântâni s-au transformat în ritm de melc în realitate, unele nu au trecut de la stadiul de hârtii. Este și cazul fântânii arteziene din zona Lama.

Deși nu s-a mai făcut niciun pas în ceea ce privește această fântână arteziană, s-au dus 35.000 de lei pe un plan urbanistic de detaliu. În urma cu mai bine de 5 ani, primarul Ovidiu Crețu descria această fântână arteziană, nematerializată, ca având jocuri de apă, lumină și sonorizare. Fântâna arteziană din zona Lama trebuia să vina la pachet cu o reamenajare totală a zonei, cu mobilier urban nou, dar și cu o revitalizare a spațiului verde. Peste 70 de arbuști ar fi trebuit să înfrumusețeze zona.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Bistrița, Mihai Ruști, acest proiect este încă la stadiu de idee, însă nu s-a renunțat la o fântână arteziană în zona Lama.

 

fantana pietonal

În centrul istoric au răsărit două noi fântâni arteziene

Deși fântâna arteziană de la Lama nu s-a mai materializat, au apărut altele în centrul istoric al Bistriței. Una este situată pe Pietonalul Liviu Rebreanu, iar alta în Piața Mică.

Ambele sunt din piatră și au un design minimalist. Deși sunt terminate, cele două fântâni încă nu au fost recepționate și au fost puse în funcțiune până acum doar pentru teste. Se pare că cele două fântâni arteziene sunt funcționale, însă le lipsesc câteva elemente de decor. Acestea urmează a fi completate anul acesta.

Dacă fântâna de pe Pietonalul Liviu Rebreanu încă nu a avut parte de proasta creștere a unora, cea din Piața Mică deja este plină de gunoaie, ambalaje și PET-uri plutind în apa din interior. Cele două fântâni fac parte din proiectul de regenerare urbană a centrului istoric al Bistriței. Valoarea acestui proiect trece de 10 milioane de euro. Cât costă cele două fântâni arteziene, nu se știe, acestea fiind luate la pachet cu celelalte lucrări desfășurate în centrul istoric.

Câștigătorul licitației este TCI Contractor General din Cluj, care s-a asociat cu Iasicon din Iași, Drum Construct din Zalău, Ianus din Sălaj și Renmar din Dej. În cadrul aceluiași proiect mai sunt programate două fântâni arteziene, tot în centrul istoric al Bistriței. Una ar urma să fie amenajată în Piața Dominicană, iar alta în fața Casei de Cultură, aflată și ea în plină reabilitare. La niciuna dintre ele nu au început încă lucrările.

În așteptarea noilor fântâni arteziene, municipalitatea le-a ignorat total ani în șir pe cele patru vechi, construite în urmă cu câteva decenii bune. Abia anul acesta a fost luată în calcul și reabilitarea fântânilor vechi. Este vorba însă de doar două dintre ele, cea din Piața Petru Rareș și cea de lângă Spitalul Județean de Urgență. Primăria Bistrița a alocat 197.000 de lei pentru reabilitarea fântânii arteziene din Piața Petru Rareș. Cu acești bani urma să fie refăcută instalația de iluminat și cea de apă. Și fântâna arteziană din apropierea Spitalului Județean de Urgență a fost luată în calcul pentru modernizare anul acesta. Pentru această fântână arteziană a fost alocată suma de 2.400 de lei.

Andreea Moldovan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.