PSD şi-a înmulţit numărul de aleşi locali – primari, viceprimari, consilieri locali – în Bistriţa-Năsăud în urma OUG 55/2014. Astfel social-democraţii s-au ales cu încă 10 primari pe lângă cei 20 care îi câştigase în 2012.

De pe urma ordonanţei a profitat din plin şi PLR, care s-a ales în principal cu toţi cei nouă primari liberali.

 

Ordonanţa traseismului aleşilor locali şi-a arătat efectele din plin şi în judeţul Bistriţa-Năsăud. „Marea ordine” pe plan politic impusă de partidul condus de Victor Ponta a produs de fapt mare dezordine în condiţiile în care, în 2012, electoratul a votat cu totul altceva. Rezultatele ordonanţei nu ne demonstrează altceva decât că celor care ne conduc nu le pasă absolut de loc de votul electoratului, deşi vin să-l cerşească regulat atunci când ţintesc anumite funcţii, fie că vorbim de cele din consiliile locale sau judeţene, de primării ori de Parlament. Vin în faţa oamenilor şi le promit marea cu sarea privindu-i în ochi, promisiuni pe care le fac în numele partidului şi din partea căruia candidează, dar care se dovedesc a fi doar praf în vânt.

Singurul lucru care contează este de fapt interesul personal, fiindcă de doctrine de partid nici nu mai are rost să discutăm. Mai mult decât atât, mulţi dintre cei care fac astăzi politică în România au ascuns cel puţin câte un schelet în dulapul personal, astfel că migrează cu mare uşurinţă de la stânga la dreapta şi invers, în funcţie partidul aflat la ciolan. Ordonanţa migraţiei a avut efect tocmai asupra acestora.

În Bistriţa-Năsăud, verigi slabe s-au dovedit o serie de primari şi viceprimari, dar şi o serie de aleşi locali. Evident, de efecte s-a bucurat PSD – partidul al cărui conducător, Victor Ponta, din poziţia de prim-ministru, a emis ordonanţa care a schimbat spectrul politic din judeţe.

În Bistriţa-Năsăud, PSD s-a ales cu nu mai puţin de zece primari, zece viceprimari şi 85 de consilieri locali în plus, în urma aplicării OUG 55/2014, cifrele avansate chiar de purtătorul de cuvânt al organizaţiei judeţene social-democrate, deputatul Daniel Suciu.

 

PSD s-a ales cu cireaşa de pe tort

 

Astfel, PP-DD a rămas fără singurul primar pe care-l avea în Bistriţa-Năsăud în fruntea comunei Căianu Mic. Paul Ştir a cochetat cu PSD încă dinaintea intrării în vigoare a legii migraţiei, mai precis începând cu campania electorală pentru alegerile europarlamentare din primăvara acestui an. De altfel, Ştir nu s-a sfiit să arate acest lucru fotografiindu-se la acea vreme alături de deputatul Daniel Suciu ambii purtând îmbrăcăminte cu însemnele PSD. Fotografia cu pricina a fost făcută publică pe contul personal de Facebook a deputatului bistriţean.

Şi PDL a pierdut 10 primari în favoarea PSD, în urma aplicării ordonanţei migraţiei. Astfel, Aurel Horea (Ilva Mică), Valer Avram (Măgura Ilvei), Ioan Strungari (Parva), Ioan Szabo (Şanţ), Vlăduţ Purja (Târlişua), Dumitru Buşcoiu (Zagra), Ioan Bob (Şintereag), Vasile Laba (Bistriţa-Bârgăului) Doru Crişan (Prundu Bârgăului) au părăsit PDL pentru PSD.

Primarul de Ilva Mică, Aurel Horea, a înclinat balanţa spre PSD încă din campania electorală pentru alegerile parlamentare, în timp ce Vlăduţ Purja, edilul din Târlişua, a fost unul dintre invitaţii preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan, în excursia organizată de administraţia judeţeană, în 2013, în Spania.

Ioan Bob, primarul din Şintereag, s-a întors la prima dragoste, fiindcă până în 2004 a fost sub stindardul partidului condus la acea vreme de Adrian Năstase. A trecut în barca PD-ului, redenumit ulterior PDL, însă cu puţin timp înainte de alegerile locale din 2012 au existat zvonuri că Ioan Bob va trece iar în barca PSD. Nu şi-a pus atunci în aplicare gândul, a mai rămas o vreme, cu toate că la lansarea candidaţilor USL de la parlamentarele din 2012, primarul din Şintereag s-a afişat alături de primarii alianţei PSD – PNL.

PDL a fost părăsit şi de Doru Crişan – primarul de Prundu Bârgăului, care şi el a cochetat cu PSD încă din timpul campaniei pentru alegerile europarlamentare. Mai mult decât atât, la şedinţele şi întrunirile de partid organizate de conducerea democrat-liberală din Bistriţa-Năsăud în ultima perioadă, Doru Crişan nu a onorat cu prezenţa.

Aceeaşi mişcare a făcut-o şi Ioan Szabo, primarul comunei Şanţ, care până nu demult încerca să scoată la lumină anumite ilegalităţi care s-ar fi petrecut în administraţia locală pe vremea în care aceasta a fost condusă de social-democratul Cornel Moisil.

Vasile Laba, primarul din Bistriţa-Bârgăului, dar şi cel din Zagra – Dumitru Buşcoi au plecat din PDL în PSD sperând că vor primi finanţare pentru proiectele pe care administraţiile locale pe care le conduc vor să le pună în aplicare. Cel puţin acesta este motivul oficial.

Pe lângă cei zece primari, PSD a cules şi zece viceprimari, dar şi 85 de consilieri locali, printre care se numără actualul viceprimar al Bistriţei, Kiss Laszlo.

 

PLR a luat cât a putu de mult de la PNL

 

Organizaţia judeţeană PNL Bistriţa-Năsăud a fost cea mai devastată în urma aplicării ordonanţei migraţiei, fiindcă a rămas fără niciun primar din cei nouă cu care a plecat la drum. Toţi aceştia au plecat spre Partidul Liberal Reformator, care la această dată nu există oficial. Astfel, au părăsit PNL pentru PLR: Traian Simionca (Livezile), Ioan Dedean (Şieuţ), Dumitru Tomşa (Urmeniş), Dumitru Bendean (Miceştii de Câmpie), Ioan Cămărăşan (Silivaşul de Câmpie), Ioan Mate (Sânmihaiu de Câmpie), Ioan Moniţă (Romuli), Eugen Benţa (Poiana Ilvei), Vasile Dologa (Tiha Bârgăului).

În ceea ce priveşte numărul consilierilor locali care au părăsit PNL pentru PLR, acesta nu este deocamdată cunoscut. Cert este că la nivelul Consiliului Judeţean, liberalii au pierdut trei din cei patru consilieri – Mirela Cîrcu, Dorin Popescu şi Mircea Mereuţă, pe poziţii rămânând doar Samuel Coman. În Consiliul Local Bistriţa PNL a rămas doar cu Sorin Hangan şi Ioan Peteleu, în timp ce Gelu Muthi şi Marius Armean au plecat la PLR.

În PLR s-a înscris şi primarul comunei Dumitra, Gheorghe Bălăjan, care spre deosebire de colegii săi care au părăsit PDL, s-a înscris în PLR. Potrivit surselor Gazetei de Bistriţa, mişcarea lui Gheorghe Bălăjan se datorează de fapt prefectului Ioan Ţintean care ar fi intervenit pentru fiul său care în timpul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2012 a provocat un scandal într-un bar, motiv pentru care s-a ales cu dosar penal. Până să treacă în PLR, Gheorghe Bălăjan a fost des văzut în preajma liberalilor, el fiind prezent inclusiv la întâlnirea aleşilor locali cu Crin Antonescu de la Bistriţa în campania electorală pentru alegerile parlamentare din primăvara acestui an.

Un alt democrat-liberal care s-a înscris în PLR este primarul comunei Mărişelu, Toma Someşan.

 

Avem şi independenţi

 

În schimb, Sever Mureşan, primarul din Telciu, a părăsit PDL dar a rămas independent, aceeaşi decizie fiind luată de şapte consilieri democrat-liberali din aceeaşi comună.

Independenţi s-au declarat şi consilierii judeţeni Ramona Bugnar şi Ciprian Breşfelean, dar şi Florin talpoş – consilier municipal, toţi trei făcând parte până de curând din PP-DD, dar şi consilierul judeţean Iulian Stroe, fost lider al PC BN.

1 COMENTARIU

  1. CU TOTII LA VOT- REFORMA CLASEI POLITICE !
    NOI ii platim si NOI le dam puterea si EI isi bat joc de noi cu aroganta si nerusinare, incalcand legi peste legi. Politicienii oportuniști, profitori și corupți în buna parte își voteaza legi pentru hotie.
    10 DECEMBRIE 2013 – MARȚEA NEAGRĂ A DEMOCRATIEI ROMÂNEȘTI.
    25 de ani de politică disprețuitoare ajung pentru a învăța simțul cetățenesc necesar pentru a reforma clasa politica ?
    1-3-7-15-28 politicieni au fost condamnati penal: un prim ministru, 3 miliardari, 7 ministri, 15 presedinti de consilii judetene, 28 de parlamentari.
    54 DE POLITICIENI DE PRIM RANG AU FOST CONDAMNAȚI PENAL ÎN ULTIMII ANI ! POLITICIENII ROMÂNI SUNT RUȘINEA EUROPEI !
    Mult mai multi politicieni din ministere, consilii judetene si locale sunt in anchete de cercetare penala.
    40% din populatie traieste in conditii de risc de saracie.
    O mare parte a populatiei este disperată și scârbită de marasmul moral, economic, social, politic.
    Multi oameni sunt abrutizați de sărăcie si aflați la limita supraviețuirii sunt înșelați prin manipulări abjecte. Conducerile judetelor, oraselor si comunelor sunt organizate pe CLANURI DE INTERESE SI DE CORUPTIE.
    Guvernul conduce tara si tot el face si legile ? Parlamentarii sunt 588 ?
    De 25 de ani toleram hoti care au distrus economia si au jefuit tara aducand-o in marasm moral!
    Acestia sunt politicienii care ne conduc? Cei care fug cat pot de justitie si cei care fac legi pentru POHTA ce-au pohtit ?
    Ce valori morale au respectat si aparat politicienii ? Cum au promovat cei care ne conduc dezvoltarea virtutilor morale pentru fiecare cetatean?
    O CLASĂ POLITICĂ CORUPTĂ TREBUIE REFORMATĂ SI SCHIMBATĂ PRIN ORICE MIJLOACE DEMOCRATICE, PAȘNICE! DACĂ NU ACUM, CÂND ? DACĂ NU NOI, CINE ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.