Ovidiu Creţu şi acoliţii săi din Primăria Bistriţa au acordat un contract de extindere a reţelei de gaze către favoriţii de la Serbis. Valoarea contractului este de jumătate de milion de lei. Municipalitatea vrea să extindă gazele naturale pentru Parcul Industrial Bistriţa Sud. Societatea Serbis a avut cea mai mare lucrare pe bani publici de anul trecut din Bistriţa-Năsăud, respectiv realizarea parcului industrial Bistriţa Sud. Ei au construit şi parcul, acum îi fac conducta de gaze.
Creţu a atribuit direct către cei de la Serbis un contract de 528.541 lei. Numele contractului este ”Execuţie lucrări pentru realizarea obiectivului de investiţii: „Extindere reţele de gaze naturale pentru alimentarea Parcului Industrial Bistriţa Sud.” Firma Serbis este deţinută de Mihai Liviu Naghiu, Liliana Mihaela Lungu şi Sebastian George Naghiu. Societatea a avut anul trecut o cifră de afacere de 31,1 milioane de lei, profit de 222.470 lei, dar şi datorii de 11,5 milioane de lei.
Cei mai mulţi bani din 2014 au mers la ei
Conform analizei Gândul, cei mai mulţi bani au fost câştigaţi în 2014, în judeţul Bistriţa-Năsăud, de SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL SA în asociere cu SC Serbis SRL de pe urma contractului de lucrări pentru realizarea Parcului industrial Bistriţa Sud, în valoare de peste 5,5 milioane de euro.
Al doilea loc este ocupat de SC Dimex 2000 Company SRL, care de pe urma a patru contracte atribuite de autorităţile locale bistriţene şi-a umflat conturile cu peste 3,48 milioane euro. SC Diferit SRL se situează pe locul al treilea, cu un singur contract atribuit de CJ BN, în valoare de peste 3,1 milioane euro. Locul patru este deţinut de SC Euras SRL, tot de pe una unui singur contract, tot de la Consiliul Judeţean BN, în valoare de peste 2,8 milioane euro, fiind urmată îndeaproape de SC LDP SA care în 2014 a câştigat trei contracte în valoare totală de peste 2,66 milioane euro. Pe locul şase regăsim din nou compania clujeană SC Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări ARL SA care a beneficiat de două contracte în valoare totală de peste 2,16 milioane euro. Locul şapte este deţinut de SC Sobis Solution SRL din Sibiu cu două contracte în valoare totală de peste 1,5 milioane euro, aceasta fiind urmată de SC Dorna Lactate care a beneficiat de la CJ BN de un contract de peste 1,1 milioane de euro. Ultimele două locuri din clasament sunt ocupate de SC Caterpilar Transilvania SRL cu un contract de 831.199 euro, şi Imobil Dan SRL cu un contract de peste 401.000 euro.
Cum se modernizează infrastructura de apă
Bistriţa europeană, după cum îi place primarului Ovidiu Creţu să numească pompos oraşul de reşedinţă a judeţului Bistriţa-Năsăud, arată că după un bombardament devastator, se arăta într-un articol anterior. Aproape nu există strada care să nu fie afectată de lucrările privind modernizarea infrastructurii de apă şi canalizare. Demarate în timpul administraţiei Marinescu şi continuate în administraţiile Liviu Rusu şi cea actuală, Emil Radu-Moldovan, lucrările, dacă este să dăm crezare responsabililor proiectului intitulat „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, ar intra în etapa finală.
Nimic mai neadevărat, se pare că mai este mult până departe, iar bistriţeni nu vor scăpa prea curând de inconfortul major cauzat de aceste lucrări. Bistriţenii s-au săturat să trăiască după principiul ca înainte să fie bine, trebuie obligatoriu să fie rău. Oamenii nu şi-ar dori decât o stare de normalitate, iar orice lucrare stradală care se execută, să fie astfel făcută încât oamenii să nici nu observe acest lucru şi să fie deranjaţi cât mai puţin.
Pe lângă Bistriţa, acest proiect de anvergură, cuprinde o mare parte a judeţului, cu o valoare de zeci de milioane de euro investiţi, cu termene clare de a căror respectare depinde decontarea lucrărilor, dar şi o miză extrem de importantă, asigurarea necesarului de confort civilizat pentru cetăţenii judeţului afectaţi de aceste lucrări.
Abordare haotică
Masterplanul de apă şi canalizare a fost abordat haotic, împărţit pe bucăţi, executat de firme cu capacităţi şi posibilităţi diferite, aspect reflectat în calitatea lucrărilor executate. O adevărată aventură în desfăşurare, cu obstacole apărute neaşteptat, termene amânate, refuz de plată a lucrărilor, străzi sparte şi devastate, mizerie, mirosuri de nesuportat, trafic restricţionat, refaceri necorespunzătoare, toate întâmplate pe fondul nemulţumirilor crescânde a multor cetăţeni, incomodaţi, evident, de lucrările care parcă nu se mai termină, mai ales în municipiul Bistriţa.
Fără îndoială, scopul este unul măreţ, la finalizarea proiectului, peste 90% din populaţia judeţului va avea acces la reţeaua de apă potabilă şi de canalizare. Gloria şi-o arogă, deşi nu are nici un merit, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, şi acest lucru l-a făcut în cadrul unei conferinţe de presă, la care au participat şi directorul Aquabis, Ioan Şandru, şi directorul ADI Apă Canal, Răzvan Grec.
Proiectul „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bistriţa-Năsăud”, în valoare totală de 291 milioane lei şi implementat de SC Aquabis SA, trebuia să fie finalizat până la sfârşitul anului trecut, după ultimele estimări probabil se va încheia în 2015. La data semnării contractului de finanţare, 22.03.2010, valoarea totală a proiectului a fost de 344.328.828 lei. Sursele de finanţare constau din 265.021.291 lei, grantul din Fondul de Coeziune, 40.532.668 lei, subvenţia de la bugetul de stat, 6.235.795 lei, subvenţie de la bugetul local şi 32.539.074 lei asiguraţi de către SC Aquabis SA, printr-un credit de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.
Pe parcursul implementării proiectului, ca urmare a faptului că valoarea cu care s-au semnat contractele din cadrul proiectului a fost sub valoarea iniţial estimată, s-a încheiat un act adiţional la contractul de finanţare prin care a fost diminuată valoarea totală a proiectului la 291.046.487 lei.
De asemenea, la data semnării, proiectul era prevăzut a se finaliza la data de 31.12.2013, această dată fiind însă modificată printr-un alt act adiţional la contractul de finanţare, noul termen de finalizare a proiectului fiind 31.12.2015.
Serbis, unul dintre executanţi
S.C Serbis este una din firmele care a luat o bucată consistentă din „tortul” acestei investiţii.
Contractul de lucrări nr. 1, „Reabilitare reţele de distribuţie apă şi canalizare în Municipiul Bistriţa, reţele de distribuţie apă şi aducţiuni în localităţile din SZAA Bistriţa”, cu o valoare de 24.315.759,93 lei, a fost adjudecat de aceasta firma, din care a primit deja 9.750.023,97 lei.
Tot Serbis şi-a mai adjudecat şi contractul de lucrări nr. 4, „Extindere reţele de distribuţie a apei şi canalizare în aria de deservire Beclean, cu o valoare de 15.921.810,01 lei din care a primit 3.878.708,60 lei. Era evident de la început faptul că Serbis nu avea forţa de a se înfrupta singura din felia de tort pe care a pus mâna. Nu avea în primul rând capacitatea tehnică şi resursa umană de a realiza o lucrare de o asemenea anvergură.