Casa Scriitorilor de la Valea Vinului riscă să dispară fizic de pe harta judeţului. Cele două clădiri care compun complexul sunt vandalizate de câţiva ani încoace. Reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniu Bistriţa-Năsăud (DJCP BN) a depus o plângere, însoţite de note de constatare, însă anchetatorii au ajuns la concluzia că distrugerile se datorează unor cauze naturale.

 

Neglijenţa autorităţilor a permis distrugerea Casei  Scriitorilor de la Valea Vinului, iar poliţia şi parchetul i-au cântat prohodul, din „cauze naturale”. Clădirile fostului complex turistic sunt zilnic agresate de jefuitorii pădurilor rodnene, iar copiii din sat au încercat recent să dea foc monumentului de clasă B, arată într-un comunicat de presă jurnalista şi scriitoarea Florica Dura.

Complexul „Casa Scriitorilor” de la Valea Vinului a fost construit în jurul anilor 1900, clădirile având un aspect de hotel elveţian. Oamenii locului povestesc că imobilele ar fi aparţinut Casei Regale a României, Valea Vinului fiind menţionată ca destinaţie turistică începând cu finalul secolului XVIII.

În actuala Casă a Scriitorilor a locuit chiar şi Dimitrie Gusti în perioada în care a făcut cercetări iar membrii familiei regale şi-au petrecut multe vacanţe de vară aici, impresionaţi de izvoarele cu ape minerale dar şi de frumuseţea zonei. Casa Scriitorilor de la Valea Vinului le-a oferit momente de linişte şi scriitorilor Liviu Rebreanu, George Coşbuc, Mihail Sadoveanu dar şi lui Lucian Blaga.

Istoria spune că acest complex situat la Valea Vinului a aparţinut unui grof maghiar însă după naționalizare, impresionat de peisaj şi îndrăgostit zonă, Mihail Sadoveanu, la acea vreme preşedintele al Uniunii Scriitorilor din România, a cumpărat imobilul în favoarea statului român, care ulterior l-a concesionat Uniunii. Astfel, complexul a devenit casa de odihnă şi recreaţie a scriitorilor.

 

Conducerea USR nu are nici cea mai mică durere

Dup revoluţie, complexul a rămas tot în custodia Uniunii Scriitorilor din România, însă la un moment dat, Nicolae Manolescu – preşedintele USR – a ajuns la concluzia că acest complex de la Valea Vinului este lipsit de valoare şi că este prea departe. Aşa că a fost lăsat de izbelişte.

Dezinteresul USR pentru Casa Scriitorilor de la Valea Vinului este scos în evidenţă şi de un răspuns dat de Varujan Vosganian – prim-vicepreşedinte al USR – care prezent fiind în 2013 la Bistriţa la Gala Premiilor Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud, a fost abordat în legătură cu acest spinos subiect.

„Puteţi să uitaţi de Valea Vinului. Nu putem să o reabilităm. Cheltuielile sunt prea mari. Vremurile în care scriitorii mergeau în astfel de locuri să creeze, au trecut, din păcate. Nu am primit nici o susţinere din partea autorităţilor de aici”, a spus Vosganian.

„După ce USR a renunţat la concesiunea staţiunii de la Valea Vinului, la finalul lui 2011, am pus la dispoziţia Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Bistriţa Năsăud, documente, fotografii şi informaţii preţioase şi am solicitat clasarea obiectivului cultural, vechi de peste 150 de ani şi care încă mai deţinea o aureolă de creaţie cu valenţe memorial simbolice, încă neexploatată. Din nefericire pentru complexul arhitectural şi peisajul cultural de acolo, în 2012, dosarul de clasare nu a parcurs drumul până la final, astfel că, la începutul lui 2013 a fost nevoie să căutăm alte soluţii pentru a proteja construcţiile şi perimetrul staţiunii. Aşa că am început să-i căutăm un stăpân”, spune Florica Dura.

 

valea vinului net

Primăria Rodna nu a arătat interesată

Astfel, că s-au făcut demersuri la Primăria Rodna, care a respins din start ideea preluării casei.

„Ulterior aveam să aflăm că, în fapt, primarul Alexandru Năşcan râvnise mult timp la Casa Scriitorilor, dar după ce în 2002 a fost tratat cu flit de către USR, nu mai avea decât dispreţ pentru un monument în plus, de care să aibă grijă, şi cu care s-a pricopsit pe teritoriul cadastral al comunei. Din încercarea lui Năşcan de a obţine Casa Scriitorilor în 2002, când a trecut la PSDR, şi parte din troc fusese şi staţiunea de la Valea Vinului, au rămas acte cu caracter normativ, care puse în aplicare ar putea schimba în bine soarta staţiunii scriitorilor”, arată jurnalista şi scriitoarea bistriţeană.

Potrivit acesteia nici autorităţile judeţene nu au fost interesate de soarta Casei Scriitorilor, care au făcut doar promisiuni deşarte, însă nimic concret. Începând cu luna iunie 2014, fosta staţiune a scriitorilor a devenit teren de „luptă” în bătălia pentru resurse care s-a dat şi încă se mai dă la Valea Vinului.

„În timp ce adulţii din sat se zbăteau să alunge aşa zişii învestitori, ce doreau să distrugă localitatea pentru a-şi construi o microhidrocentrală în plin sat, având o mână mare de ajutor din partea APM, Administraţiei Parcului Naţional Munţii Rodnei, ABA Someş Tisa, etc. copiii acestora, îndrumaţi de cineva anume, au luat la ţintă geamurile celor două pavilioane. Toate acestea pe un fond de „îndrumare” pe care cineva din afara localităţii a oferit-o la pachet cu oarece hoţi de fier vechi, specializaţi în spargerea fostelor mine şi care au desăvârşit distrugerea. Astfel dintr-o locaţie funcţională, căreia îi trebuia branşat doar curentul electric, Casa Scriitorilor s-a transformat cu repeziciune într-o ruinată amintire a ceea ce a fost până nu demult”, spune Florica Dura.

Sesizată, poliţia a cercetat şi a cercetat până a reieşit că, din „cauze naturale” au fost demontate şi furate sobele de teracotă, plitele de gătit, au fost smulse prizele, becurile, chiuvetele, toaletele  şi ţevile pentru apă, au fost furate: vesela, frigiderele, mobilierul, perdelele, lenjeria, păturile şi plăpumile…

Ulterior, culmea, chiar şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Năsăud a ajuns la aceeaşi concluzie -cauze naturale pe toată linia -, astfel că a clasat cauza.

„Organele de cercetare au constatat că degradarea celor două corpuri de clădire şi a anexei (fosta baie) se datorează cauzelor naturale (intemperiilor) şi a lipsei de preocupare pentru efectuarea unor lucrări de întreţinere/consolidare. De altfel Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Bistriţa-Năsăud a iniţiat procedurile de clasare a imobilului din data de 28.11.2011.

Din probele administrate de către organele de cercetare a rezultat că deteriorarea imobilelor nu este rezultatul vreunei acţiuni intenţionate din partea vreunei persoane.

Având în vedere probatoriul administrat se precizează că nu sunt întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de art. 253 alin 3 din Cod Penal, întrucât nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii sub aspectul laturii materiale. Totuşi se apreciază că referitor la aspectele sesizate se poate vorbi de o eventuală răspundere contravenţională. (…)

În temeiul art. 315 alin 1 lit. b din C. proc. pen. cu referire la art. 314 alin. 1 lit. a C. proc. pen. rap. la art. 16 alin. 1 lit. b din C. proc. pen.

DISPUN

  1. Clasarea cauzei privind infracţiunea de distrugere prevăzută de art 253 alin. 3 Cod penal, potrivit art. 16 alin. 1 lit. b Cod procedură penală, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală (…)”, se arată în ordonanţa Parchetului de pe lângă Judecătoria Năsăud.

 

În perioada 2014 – octombrie 2015 Casa Scriitorilor a ajuns iarăşi platformă de buşteni

După vandalizare şi jaf au venit la rând jefuitorii de păduri. Care în complicitate cu autorităţile locale, poliţie şi unii dintre localnici au transformat tot perimetrul staţiunii -una dintre cele mai mari suprafeţe imobiliare din Valea Vinului- în platformă primară pentru depozitarea buştenilor.

„Începând cu 2014, cu mici pauze, până inclusiv duminică 25 octombrie 2015, curtea Casei Scriitorilor a fost folosită ca platformă de depozitare a lemnului de către un agent economic din Rodna, cu pile la Primărie, pe nume Lazăr Ureche. Pe perioada aceasta au mai dispărut doi stâlpi de susţinere de la pavilionul 1, total 5, s-a mai desăvârşit degradarea peretelui dinspre curte a aceluiaşi pavilion, s-a accentuat degradarea colţului dinspre sud a pavilionului 2 şi a fost arată la propriu curtea staţiunii de maşinile venite la încărcat şi de taf-urile care au cărat buştenii din partidele aflate în apropiere. Printre picături, puşi de cineva sau din proprie iniţiativă, puştii mai răsăriţi din localitate au pus foc din două puncte pavilionului 1, într-o sâmbătă seara, către miezul nopţii…Norocul staţiunii că alţi copii au observat focul şi cu ceva ajutoare a fost repede stins!”, mai arată Florica Dura.

 

valea vinului 1 net

Este şi o veste bună. Procedura de clasare s-a reluat în 2015

Potrivit jurnalistei şi scriitoarei Florica Dura, procedura de clasare a Casei scriitorilor de la Valea Vinului a fost reluată în această toamnă, pe 8 octombrie, dosarul acestui obiectiv aflându-se pe agenda Comisiei Zonale pentru Monumente Istorice şi Culturale de la Cluj. Potrivit istoricului Corneliu Gaiu, dosarul a primit avizul comisiei, urmând ca direcţia bistriţeană pentru protecţia monumentelor să îl completeze cu tot ceea ce trebuie pentru a fi înaintat Ministerului Culturii spre finalizarea clasării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.