Soarta castelului Teleki de la Comlod nu pare a fi sub o stea norocoasă şi se apropie cu paşi repezi de dispariţia fizică de pe harta monumentelor istorice de categorie „A” din România. Scos de două ori la licitaţie pentru a fi salvat de la pieire, imobilul nu este dorit de nimeni fiindcă preţul cerut de Consiliul Judeţean, de circa 140.000 de euro, este… prea mare. Acum administraţia judeţeană se află într-un alt impas. Până va fi vândut, castelul trebuie într-un fel protejat, însă când vine vorba despre monumente istorice în România lucrurile se rezolvă cu viteza melcului, astfel că şansa ca un astfel de imobil să dispară pur şi simplu este mai mare decât salvarea lui.
Prima încercare a Consiliului Județean de a vinde castelul familiei Teleki de la Comlod nu a fost deloc încununată de succes, toți potențialii cumpărători evaluând foarte atent lucrările ce trebuie făcute pentru ca monumentul istoric să-și recapete strălucirea.
Prima rundă, nici ofertă
În data de 21 septembrie a avut loc prima licitație în acest sens, la care surpriză, nu s-a prezentat nimeni, asta deși reprezentanții Consiliului Județean care s-au ocupat de acest aranjament au asigurat că interesați sunt.
Niciuna dintre cele trei firme care au achiziţionat caietul de sarcini nu și-a depus dosarul pentru a participa la această licitație. Se pare că deși expertizele comandate de Consiliul Județean au scos în evidență faptul că 600.000 de euro ar fi suficienți pentru reabilitarea imobilului, lucrurile se pare că nu stau chiar așa. Suma necesară reabilitării clădirii ar ajunge la un milion de euro, care s-ar adăuga la prețul de pornire al licitației de puțin peste 100.000 de euro.
Dacă inițial părea un zvon faptul că printre interesați s-ar număra și unul dintre cei mai bogați români și anume Ion Țiriac, reprezentanții Consiliului Județean, în speță consilierul Andrei Moldovan, care este și președintele comisiei care se ocupă de licitație, a confirmat acest lucru. Ion Țiriac ar dori să facă la Comlod un centru de excelență pentru copiii care practică tenisul de performanță. Omul de afaceri ar fi fost împiedicat de un singur lucru să participe la licitație: nu ar fi ajuns la un consens cu cei care dețin terenuri în apropiere, întrucât un centru de excelență cu terenuri de tenis ar presupune mult mai mult spațiu decât pune la vânzare Consiliul Județean.
A doua rundă: un singur ofertant, şi acela neeligibil
Reprezentanţii Consiliului Judeţean au încercat şi luna aceasta, pentru a doua oară, să vândă castelul de la Comlod, însă nici de data aceasta nu au avut sorţi de izbândă. Ba mai mult, doar o singură persoană s-a arătat interesată de achiziţionarea castelului, însă şi acesteia preţul de pornire i s-a părut enorm în condiţiile în care suma pe care ar fi trebuit să o investească în renovarea imobilului ar fi una enormă. Astfel că persoana respectivă nu a mai achitat garanţia de participare la licitaţie, motiv pentru care oferta a fost considerată neeligibilă.
E nevoie de soluţii urgente pentru protejare, altfel se dărâmă
Consilierul judeţean Andrei Moldovan a şi explicat, în cadrul unei şedinţe extraordinare a legislativului judeţean care a avut loc săptămâna trecută, care sunt motivele eşecului.
„Am dori ca în şedinţa ordinară de luna aceasta, dat fiind faptul că lucrurile sunt presante datorită gradului de degradare a obiectivului să venim cu un proiect de hotărâre care să reglementeze mai bine această licitaţie. Am avut două runde de licitaţii, cea de a doua a fost astăzi (n. r. – 6 noiembrie). În prima rundă nu am avut nici un ofertant. În a doua am avut un singur ofertant, neeligibil. Cu alte cuvinte, noi dorim să reîntoarcem în consiliul judeţean problema licitaţiei, pentru o reevaluare.Au existat destul de multe firma sau persoane fizice care s-au interesat, dar nu au depus oferte, întrucât preţul li s-a părut destul de mare. Obiectivul este într-o stare de degradare, progresivă este puţin spus. În acest sens, comisia de licitaţie va veni cu un raport şi cu un proiect de hotărâre”, a spus Andrei Moldovan.
În acelaşi context, consilierul judeţean a solicitat conducerii administraţiei judeţene să găsească o soluţie pentru a fi alocată o sumă de aproximativ 10.000 de euro, potrivit unor prime estimări, necesară în vederea protejării monumentului istoric ce se degradează pe zi ce trece.
„Vrem să solicităm Consiliului Judeţean alocarea unei sume minime de circa 10.000 euro, nu atât pentru a conserva, cât pentru a proteja ceea ce este acolo până la momentul în care se va adjudeca sau se va rezolva într-un fel sau altul acest lucru”, a precizat Andrei Moldovan.
„Funcţionarii”, cuiul din coastele lui Radu Moldovan
În acest punct, lucrurile s-au poticnit, fiindcă subordonaţii lui Radu Moldovan au dat din colţ în colţ din cauza legilor mai mult decât restrictive când vine vorba de intervenţii asupra monumentelor istorice. Mai precis ar fi vorba de întocmirea unor documentaţii în baza cărora să fie obţinute avizele necesare, inclusiv din partea Ministerului Culturii. Drept urmare, lucrurile ar trena nepermis de mult, ceea ce ar fi în defavoarea castelului de la Comlod.
Acest lucru l-a determinat însă pe preşedintele CJ BN să tune la adresa „funcţionarilor statului”.
„Aşa-s funcţionarii! Înţeleg că trebuie să îl lăsăm să se dărâme fiindcă e monument istoric şi nu avem voie să îi punem trei nailoane.(…) Acest monument istoric este în stare avansată de degradare, în pozele pe care le-am văzut am observat că mai sunt doar nişte ziduri şi, după mintea mea de „inginer nu”, acolo trebuie pus un acoperiş să nu mai ningă sau să plouă. Dar după mintea funcţionarilor din România ne trebuie vreo doi ani să analizăm cu vreo şapte comisii cam care ar fi soluţia. Şi pe urmă să constatăm că am găsit soluţia dar nu mai avem fundaţie. Mă voi ocupa eu începând de luni de subiectul acesta în mod direct, deşi aş fi vrut să aud un răspuns public în şedinţă, dacă există procedura legală, că resursele există. Dacă nu, vă invit eu la muncă patriotică, facem rost de materiale şi protejăm noi monumentul dacă funcţionarii Consiliului nu găsesc soluţii”, a spus Radu Moldovan.
Doar blazoanele sunt întregi
Castelul familiei Teleki din Comlod este una dintre cele mai frumoase din cele 12 foste reședințe ale nobililor de pe teritoriul județului Bistrița-Năsăud. Din păcate această adevărată bijuterie arhitecturală se numără și printre castelele aflate în starea cea mai avansată de degradare. Cu diverse instituții ale statului pe post de proprietari, castelul de la Comlod a început să se degradeze încă de după Revoluție, după ce pentru o perioadă a fost și depozit pentru cereale în perioada comunistă.
În acest moment castelului îi lipsesc geamurile și ușile, are cel puțin doi pereți prăbușiți, iar tavanul și podeaua au avut și ele aceeași soartă. Acoperișul este și el în mare parte deteriorat, iar în pod nici nu se mai poate ajunge, scările fiind inexistente. Din cauza faptului că streșinile sunt distruse toată apa de ploaie se infiltrează în pereții deja șubrezi. De parcă nu ar fi suficient, accesul neîngrădit a permis tinerilor din zonă să mâzgălească pereții și chiar să dea mici petreceri în clădirea în care acum câteva sute de ani se odihneau membri familiei Teleki. Stiva de sticle de bere și ambalajele de la chipsuri sunt dovada acestui lucru.
Culmea, mai sunt întregi blazoanele celor două familii care au pus bazele acestei clădiri impozante.