Oamenii din Lunca Ilvei se confruntă cu probleme de sănătate din cauza apei potabile infestată, apă distribuită, culmea prin reţeaua dată în folosinţă cu exact doi ani în urmă. După ce a avut o serie de probleme digestive, în urmă cu aproximativ o lună, un localnic a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud (DSP BN) efectuarea unor analize microbiologice a apei potabile din comună. Rezultatul a fost unul total neplăcut, de-a dreptul dezastruos! Apa era infestată cu bacterii coliforme, enterococi şi e.coli peste valorile normale admise.

Primăria Lunca Ilvei a primit o amendă usturătoare de la DSP BN, de 4.000 lei, şi a fost nevoită să sisteze furnizarea de apă până la remedierea problemei, adică dezinfecţia reţelei de apă.

 

Nimeni nu ştie în acest moment care este sursa de infestare a apei potabile din comuna Lunca Ilvei, în condiţiile în care reţeaua de distribuţie este nouă, dată în folosinţă de circa doi ani.

Cert este că există localnici care au avut probleme digestive, iar unul dintre aceştia, mai curajos din fire, a luat tarul de coarne. A dus probe de apă la Direcţia de Sănătate Publică şi a solicitat efectuarea analizelor microbiologice. Rezultatul a fost dezastruos: apa conţinea bacterii coliforme, enterococi şi e.coli peste valorile normale admise.

Eschierichia coli (numită de asemenea şi E. coli) este o bacterie coliformă ce poate cauza infecţii serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli trăiesc în mod obişnuit în tubul digestiv la oameni si animale. E.coli este eliminată în mediul extern cu materiile fecale, contaminând apa, solul, alimentele. Infectarea cu această bacterie poate produce frecvent diverse forme de enterocolită (diaree) sau, în unele cazuri, pot determina infecţii ale tractului urinar sau alte infecţii.

Enterococii dau infecţii clinice serioase ale tractului urinar, endocardite bacteriene, meningite, septicemie, diverticuloză (n. r. – afecţiune a intestinului gros).

 

Primăria, arsă la buget

Când Direcţia de Sănătate Publică a văzut rezultatele analizelor apei de la Lunca Ilvei, a intrat pe fir cu măsuri. Primăria a fost amendată cu 4.000 de lei şi a fost obligată să sisteze furnizarea de apă potabilă către populaţie până la remedierea problemei.

„S-a sistat apa prin sistemul nou, ei au două sisteme acolo. Ei au încercat să pună în funcţiune un sistem nou, dar care nu a fost în regulă. Noi am dat dispoziţie, adică am recomandat să se închidă. S-a şi închis, iar în prezent se furnizează apa prin vechiul sistem, unde apa este bună doar că este capacitatea mai mică. Urmează ca primăria, eventual împreună cu Aquabisul, să rezolve problema asta. Primăria a fost amendată de noi cu 4.000 de lei. DSP a verificat ulterior dacă este închisă reţeaua, este închisă, restul ţine de primăria să îşi rezolve problema. Am înţeles că este cam costisitor, dar trebuie să facă în aşa fel încât să poată pune în funcţiune reţeaua, iar apa să fie bună. Inspectorii DSP merg şi verifică în fiecare săptămână. Pe sistemul vechi apa este potabilă, deci e în regulă, doar trebuie ca ei (n. r. – Primăria Lunca Ilvei) să regleze problema cu sistemul celălalt. Noi verificăm doar calităţile apei”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, dr. Anca Andriţoiu, directorul executiv al DSP Bistriţa-Năsăud.

 

Şandru: Reţeaua nu e preluată de Aquabis

În ceea ce priveşte societatea de distribuţie a apei din Bistriţa-Năsăud, directorul Ioan Şandru a declarat pentru Gazeta de Bistriţa că reţeaua de apă din Lunca Ilvei nu a fost preluată în administrarea Aquabis SA, ci a rămas în administrarea Primăriei Lunca Ilvei.

„Reţeaua ştiu sigur că nu e la noi. Se pare că Lunca Ilvei nu este membru ADI Apă-Canal, ştiu doar că ei au licenţă de exploatare. Dar fiindcă nu este membră ADI noi nu vom putea prinde comuna pentru investiţiile viitoare. Cu privire la calitatea proastă a apei, pot doar să vă spun că pentru a nu se ajunge la situaţii de acest fel, reţelele de apă trebuie dezinfectate periodic, la cel mult şase luni”, a spus Ioan Şandru.

 

bazin apa statie tratare lunca ilvei

Garda de Mediu, pe drum

La sesizarea Gazetei de Bistriţa, Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud, care nu aflase de problema apei de la Lunca Ilvei, spune că va merge la faţa locului să verifice situaţia.

„Nu cunosc problema, aflu de la dumneavoastră. Mi se pare grav dacă apa a fost verificată de cei de la Sanepid şi a rezultat că este infestată. În mod cert vom merge să verificăm şi noi”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa, şeful Gărzii de Mediu, Cristian Niculae.

 

Primarul, de negăsit

Singurul care nu a putut fi contactat pentru a-i afla opinia, dar şi pentru a da nişte lămuriri, este primarul Flaviu Lupşan care nu s-a sinchisit să răspundă la telefonul mobil, în timp ce de la primărie ni s-a comunicat că este plecat la Bistriţa.

 

Proiect, implementat prin CNI. A costat circa 3,5 milioane euro

Comuna a avut şi anterior reţea de distribuţie a apei potabile, însă aceasta a fost sub capacitatea necesară în raport cu numărul populaţiei, astfel că administraţia locală s-a gândit că este nevoie de realizarea uneia noi, ceea ce până la urmă a reuşit prin implementarea unui proiect – Sistem de alimentare cu apă potabilă, canalizare menajeră şi staţie de epurare în localitatea Lunca Ilvei, judeţul Bistriţa Năsăud – prin Compania Naţională de Investiţii, estimat la peste 4,6 milioane de euro. Comuna Lunca Ilvei a contribuit cu o cotă parte de 22,8%.

Licitaţia şi atribuirea contractului de execuţie a avut loc în 2009, firma câştigătoare fiind SC Constructim SA din Timişoara cu o ofertă de aproape 3,5 milioane de euro.

Lucrările au fost finalizate la jumătatea lunii iulie 2013, când au fost recepţionaţi cei aproximativ 20 km de reţea de apă şi canalizare.

„Este una dintre cele mai importante lucrări de care a avut parte Lunca Ilvei! Pentru că poți avea clădiri și școli noi, dar dacă nu ai apă și canalizare puse la punct, e ca și cum nu ai avea nimic. Sunt cele mai importante utilități de care iată că acum beneficiază toți localnicii din comuna noastră, peste 3.400 la număr. Reţeaua de alimentare cu apă are aproximativ 26 de kilometri iar reţeaua de canalizare are în jur de 20 de kilometri, cu staţii proprii şi de epurare şi de clorinare”, declara în 2013, primarul Flaviu Lupşan, cu ocazia recepţiei lucrărilor de execuţie.

Chiar toţi localnicii nu au beneficiat de apă potabilă, după cum reiese dintr-un mesaj postat, în august 2013, pe petiţieonline.net de un cetăţean din comună, de pe str. Măceşului, şi care spunea că acolo nu există reţea de apă şi făcea un apel către autorităţile locale pentru a rezolva problema.

 

statie de tratare apa lunca ilvei 1

Localnicii acuză calitatea lucrărilor

În ceea ce priveşte apa potabilă infestată din Lunca Ilvei, nimeni nu ştie exact care ar fi cauza. Localnicii sunt de părere că lucrările efectuate sunt de proastă calitate, în special cele de la staţia de tratare.

„Apa vine din trei pârâuri, unde se stoarce de pe imașuri, nu e tratată. Stația de tratare e numai de fantezie, nu s-a ţinut cont de proiect, e doar de faţadă. Am auzit că nu au autorizaţie tocmai din cauza asta, de la DSP şi nici de la Bucureşti. Deasupra bazinului de captare este mănăstirea cu wc și spălătoria lor. Mulţi au avut probleme cu stomacul, iar animalele nu au fost nici ele ferite, multe au murit. Acum, cică ne-au mutat pe reţeaua veche, dar este foarte ciudat, cea veche nu îi poate alimenta pe toţi cei racordaţi. Este şi o fântână, care e de la instalația veche de unde se pompa pe deal într-un bazin mare și de acolo distribuia la cei conectați, dar apa are acelaşi gust şi miros ca aceea din reţeaua nouă”, povesteşte un localnic.

Şi parţial s-ar putea să aibă dreptate, în condiţiile în care staţia de tratare există, însă apa este plină de e.coli şi enterococi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.