Andrei Cionca, patronul Casei de Insolvenţă Transilvania, este cercetat penal de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie(DNA) pentru lichidarea societăţii Romstrade. Cionca a dus o firmă cu afaceri de 1 miliard de euro în 2012 şi 2.500 de angajaţi la o societate falimentară cu 20-30 de angajaţi şi fără nicio afacere. Având în vedere creanţele de 1,7 milioane de lei, pe care Casa de Insolvenţă Transilvania le-a acceptat fără să cerceteze prea mult cererile creditorilor, societatea ar fi reuşit să iasă din procedura de insolvenţă dacă ar fi continuat contractele de 1 miliard de euro, adică 4,5 milioane de lei. Romstrade ar fi rămas la un calcul simplu cu 2,8 miliarde de lei. Doar că Andrei Cionca nu a continuat nici un contract…
Mai mult decât atât, Cionca a dus societatea Romstrade în pragul falimentului. Faptul că ulterior Casa de Insolvenţă Transilvania s-a retras din insolvenţa societăţii Romstrade arată doar că aceştia şi-au dat seama de greşelile pe care le-au făcut. Oficalii DNA nu au oferit un punct de vedere până la închiderea ediţiei despre cercetările pe care le fac în cadrul dosarului 171/P/2013, dar informaţiile noastre arată că aceştia sunt interesaţi de mai multe documente privind insolvenţa Romstrade.
Prejudiciu de 1 miliard de euro
Andrei Cionca şi a sa Casă de Insolvenţă Transilvania(CITR) este unul dintre cei mai „grei” jucători din insolvenţă din România. A „pus” mâna pe cele mai mari contracte de insolvenţă, dar şi cele mai dubioase. În fiecare insolvenţă Cionca îşi scoate un profit în plus. Mai toate sunt în afara legii. Însă în insolvenţa Romstrade au fost cele mai multe probleme, unele chiar penale, fapt pentru care procurorii anticorupţie au intrat pe fir. Mai mult, oficialii Direcţiei Naţionale Anticorupţi îl cercetează pe Andrei Cionca şi CITR pentru infracţiuni prevăzute în Legea 78/2000. Mai precis, această lege vorbeşte că atunci când ai o societate pe mână trebuie să nu îi creezi un prejudiciu şi să îi dezvolţi afacerile. Patronul CITR a făcut fix opusul. A „ucis-o”. Dacă Cionca a dus o societate de la afaceri de 1 miliard de euro la zero voi cam cât aţi crede că este prejudiciul?
Andrei Cionca ar fi intrat în insolvenţa Romstrade cu ajutorul unor pile politice de la vârful PSD, conform unor surse apropiate anchetei. Acesta a făcut ulterior tot felul de contracte de închiriere care mai de care mai păguboase din bunurile Romstrade. Astfel, utilajele au fost închiriate la preţuri de şase până la zece ori mai mici decât cele ale pieţei. Instalaţii de preparare asfalt, reciclatoare, buldoexcavatoare, staţie de suspensie apă-ciment, autocisterne sau încărcătoare frontale sunt doar o parte din utilajele pe care Andrei Cionca le-a închiriat cu mult sub preţul pieţei.
Nu a plătit salariile muncitorilor
Patronul CITR nu a plătit salariile nici măcar ale angajaţilor. Marele Andrei Cionca care primeşte tot felul de premii de la revistele şi publicaţiile economice nu plăteşte salariile la micii angajaţi. Cei care au până în 2.500 de lei salariu lunar, au credite şi trăiesc de pe o zi pe alta nu şi-au primit banii. Şi nu este la prima experienţă de acest tip. Avem dovezi concludente că angajaţii Romstrade le scriau şi le tot scriau şefilor că nu şi-au primit salariile. Nimic nu se întâmpla. Unii se îmbolnăveau, alţii aveau diferite probleme, iar compania de insolvenţă rămâne indiferentă. Marele Cionca nu avea nicio problemă cu faptul că oamenii mureau de foame.
Andrei Cionca este un mare fan al mass-media. Oferă interviuri servite la diverse publicaţii. În martie 2013 vorbeşte despre managementul prost al Romstrade şi că această companie şi-a cerut prea târziu insolvenţa. Vă imaginaţi ce management prost trebuie să fi făcut Nelu Iordache din moment ce societatea avea în derulare contracte de 1 miliard de euro… Probabil că orice management prost poate să ajungă la asemenea afaceri.
Managementul prost aduce afaceri de 1 miliarde de euro
La jumătate de an de la preluarea insolvenţei Cionca începea să se plângă. „Sunt multe companii care puteau fi salvate dacă intrau în insolvenţă. Dar au început procesul doar când a fost prea târziu şi le-a lipsit resursele care poate să le salveze. Acesta este cazul companiei de construcţii Romstrade, unde salariile nu au mai fost plătite din iunie anul trecut(n.r. el fiind de şase luni la conducerea companiei şi neplătindu-le în continuare). Compania are probleme legate de curte, ceea ce înseamnă că angajaţii nu pot primi documente doveditoare că nu mai sunt angajaţi. A trebuit să manageriem această situaţie. Trebuie să identificăm toate resursele de care compania poate să beneficieze”, declara Cionca în martie 2013 pentru doingbusiness.ro. Ulterior a găsit el soluţiile: a închiriat aparatele cu mult sub preţul pieţei, nu a continuat contractele pe care societatea le avea cu statul şi a încetat să mai producă bani. A vândut tot ce a putut şi cum a putut pentru ca topul creditorilor să îşi primească banii. Iar în top era şi de această dată BCR. Majoritatea insolvenţelor unde BCR este creditor principal ajung la Andrei Cionca şi la CITR. Şi uite aşa BCR îşi primeşte banii şi dacă e musai şi câteva dintre celelalte societăţi. Dar nu acesta e rolul lui Cionca, să ofere banii doar către BCR. El se pare că trebuie doar să îşi încaseze comisioanele şi nu să salveze societatea. Cum nu a putut să o facă nici cu Romstrade.
Cine îl protejează pe Cionca?
Având în vedere că procurorii DNA au efectuate îndelungi cercetări asupra societăţii Romstrade, asupra patronul firmei, Nelu Iordache, iar toată lumea era cu ochii pe această insolvenţă, la ce s-a gândit Andrei Cionca când a făcut toate aceste măgării? Oare s-a gândit că poate fi protejat de PSD? Oare s-a gândit că atâta timp cât creditorii sunt de partea lui poate să facă orice? Oare s-a gândit că este intangibil? Se pare că s-a înşelat şi din acest motiv este cercetat în numeroase dosare. Unul de care ştim noi la DNA, după cum spuneam legat de infracţiuni prevăzute în Legea 78/2000 unde poate face până la şapte ani de puşcărie. Alt dosar, de asemenea de la DNA, în care Gelu Diaconu, şeful ANAF, ar fi cercetat alături de Andrei Cionca pentru o rambursare ilegală de TVA acordată societăţii Avicola Crevedia, societate aflată sub insolvenţa CITR. Un altul, la DIICOT, unde s-au efectuat 28 de percheziţii. Numeroase am spune noi, dar fără efecte. Să fie Cionca informat? De ce toate insolvenţele ciudate sunt la CITR?
Acuzaţia de devalizare
Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR) este acuzată de afaceristul Nelu Iordache de devalizarea Romstrade şi Blueair, două dintre companiile omului de afaceri care au intrat în insolvenţă, se arăta într-un articol anterior. Iordache spune că şefii casei de insolvenţă au întrerupt/încheiat contracte preferenţial şi au vândut activele Blueair cu scopul de a-l ruina. Casa de Insolvenţă Transilvania este condusă de Vasile Godincă, Andreea şi Andrei Cionca.