Comisarul șef Ioan Ovidiu Mureșan, inspector șef la Inspecoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud, a prezentat, la data de 27 august, în ședința Colegiului Prefectural acțiunile cuprinse în „Planul de măsuri privind creșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic și prevenirea delincvenței juvenile în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ preuniversitat din județul Bistrița-Năsăud, pentru anul școlar 2014-2015”.
Acțiunile vor fi realizate în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean și Inspectoratul Județean de Jandarmi.
„Din analiza evenimentelor înregistrate a rezultat faptul că fenomenul violenței juvenile manifestat în unitățile de învățământ preuniversitar are ca scop criminogen conflicte instantanee, fără forme specifice de organizare premeditată, iar 38,8% din faptele înregistrate sunt fapte de furt. De asemena în urma evaluărilor efectuate pe parcursul anului școlar 2013-2014, pe linia asigurării cu pază a unităților de învățământ preuniversitar, s-a constat că acestea erau asigurate cu o formă de pază umană în proporție de doar 9, 26 %, iar 10 unități de învățământ preuniversitar, au gardul împrejmuitor necorespunzător datorită faptului că sunt în diverse stadii de construcție/renovare sau nu li s-au mai alocat resurse financiare pentru reparații”, a declarat Ovidiu Mureșan.
Consiliu Județean și consiliile locale alocă, în limita bugetelor aprobate, resurse financiare necesare pentru realizarea împrejurimilor, securizarea clădirilor unităților de învățământ, pentru iluminat și pentru alte măsuri prin care crește siguranța unităților școlare, la solicitarea consiliului de administrație al unităților școlare, cu sprijinul de specialitate acordat de poliție, conform prevederilor Legii nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, cu modificările și completările ulterioare.
Inspectoratul Școlar Bistrița-Năsăud va dispune respectarea și revizuirea Regulamentului de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ Preuniversitar și proceduri specifice, aplicabile, atât elevilor cât și personalului didactic, cât și părinților și personalului auxiliar, care să contribuie la creșterea gradului de siguranță în incinta unităților școlare.
IPJ BN sprijinit de IJJ BN, asigură climatul de ordine și siguranță în zonele adiacente unităților de învățământ preuniversitar, acționând pentru prevenirea și combaterea faptelor antisociale, atât prin aplicarea cu fermitate a prevederilor legale în vigoare, cât și prin realizarea unor programe parteneriale cu instituțiile școlare ori organizații cu atribuții în domeniu.
Directorul adjunct al DSP BN, Doina Petri, a declarat că în evidența DSP, există 381 unități de învățământ, dintre care 24 de unități care nu sunt de stat. Sunt autorizate sanitar 237 unități de învățământ, iar 144 neautorizate din diverse motive, printre care se numără sistemele de alimentare cu apă potabilă neconforme sau inexistente, lipsa grupurilor sanitare sau sistemele de încălzire inadecvate.
Până la începerea nului școlar 2014-2015, unitățile școlare pot însă să facă demersurile pentru obținerea autorizației necesare.