Neplătiți de peste 12 luni, jucătorii, dar și antrenorii grupării din parcul municipal Gloria Progresul Bistrița, au ajuns la finalul răbdărilor. Ovidiu Crețu a declarat la data de 4 martie, că nu va putea finanța decât grupele de copii și juniori în baza Legii 350.
„Gloria Progresul în forma în care este organizată acuma nu poate să beneficieze de finanțare pe Legea 350. În Ghidul solicitantului la capitolul 4. paragraf 4. lit.d, sunt excluși de la finanțare solicitanți care fac obiectul unor proceduri de dizolvare sau lichidare sau sunt constituiți ca urmare a unei divizări a unei asociații / fundații, aflată în procedură de dizolvare sau de lichidare. În această formulă Gloria Progresul care este rezultat a divizării din fosta Glorie aflată în insolvență, nu poate să beneficieze de finanțare. Am avut o discuție cu domnul președinte Stanciu, i-am explicat ceea ce tot explic de trei ani de zile, că atâta timp cât există probleme de ordin juridic care pot să pericliteze libertatea mea și a celor din Primărie datorită încălcării legii nu o să obțină finanțare. Și să schimbe, să încearce, să găsească formule care să aducă în poziția de finanțare legală. Nu știu, este centrul de copii, dacă este separat. O să vedem câți o să vină. Dânsul este foarte supărat pe problema asta pentru că se bazau pe acești bani. Noi nici în 2013, nici în 2014, cu toate că am avut bani puși în rezervă nu am reușit să finanțăm Gloria, datorită problemelor de legalitate. Îmi pare rău că cineva de acolo nu s-a sesizat să ia niște măsuri clare, să statueze legalitatea și să nu ne ascundem după degete, încercând să spunem, finanțăm că poate nu ne vede Curtea de Conturi. Acuma ne vede”, a declarat Crețu în cadrul unei conferințe.
FC Gloria Progresul s-a desprins ca entitate nouă, în vara anului trecut, din ACF Gloria 1922 Bistriţa, club aflat la momentul respectiv în insolvenţă, acum în faliment şi dezafiliat de FRF.
„Având în vedere forma în care s-a aprobat Ghidul solicitantului de finanţări nerambursabile, Consiliul Director a hotărât retragerea echipei din Liga a III-a. Pentru revigorarea fotbalului bistriţean vom depune două proiecte. În primul rând intrăm într-o colaborare cu FC Bistriţa, care evoluează în Liga a IV-a, şi se va depune proiect pentru finanţare pe sportul de performanţă. Obiectivul ar fi promovarea în Liga a III-a în prima fază, acum în vară, iar în decembrie să fim pe un loc promovabil în Liga a II-a, pe baza finanţării pe care vom încerca să o obţinem de la Primărie. Sigur, ne dorim ca jucătorii aflaţi acum la Gloria Progresul să meargă la FC Bistriţa, dar ne dorim întâi să avem certitudinea finanţării. Nu numai de la Primărie, ci şi de la sponsori. Al doilea proiect ar fi organizarea Centrului de copii şi juniori pe o altă entitate, ACS Energetica, se va depune un proiect, în final obiectivul fiind conturarea unei Academii de fotbal. Domnul primar ne-a motivat să depunem un proiect unic pe fotbalul bistriţean, astfel încât să putem obţine finanţare”, a declarat preşedintele FC Gloria Progresul, Cristian Stanciu, după şedinţa Consiliului Director.
Această lege, care se referă la regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, face referire la asociațiile care se află în dizolvare sau lichidare, nu în insolvență.
Iată cum arată, exact, paragraful din lege:
”Este exclus dintr-o procedură pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă solicitantul care (…) face obiectul unei proceduri de dizolvare sau de lichidare ori se află deja în stare de dizolvare sau de lichidare”.
Din vară, gruparea şi-ar putea schimba denumirea în FC Gloria Bistriţa.
Legea-350-2005-finanţare-activităţi