1 decembrie este adoptată ca zi naţională a României în 1990, dată la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, creându-se un singur stat naţional. Primul pas este făcut de fapt la 21 nov./4 dec. 1917, când Sfatul Țării din Basarabia proclamă Republica Democratică Moldovenească, urmat de cel din 24 ian./6 feb. când se adoptă declaraţia de independenţă. Încununarea acestor acțiuni se împlineşte la 27 martie/9 aprilie 1918, când Sfatul Țării de la Chişinău, ales prin vot universal, direct, egal și secret decide cu majoritate de voturi unirea cu România a Republicii Democratice Moldovenești. Apoi Comitetul Executiv al Consiliului Naţional din Bucovina, convoacă un Congres General al Bucovinei pentru 15/28 nov. 1918 în Palatul Mitropolitan din Cernăuţi.

Preşedintele Congresului, Iancu Flondor, dă citire moţiunii în care se afirmă că Bucovina este parte organicãăa Moldovei. Congresul general al Bucovinei hotărăşte în numele suveranităţii naţionale unirea necondiționată a Bucovinei în vechile ei hotare cu Regatul României. În zilele când românii din Bucovina rostesc hotărârea de Unire cu România, în Transilvania se pregăteşte ultimul act al marii epopei naţionale.

Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi susţinută de 100.000 de persoane, adoptă o rezoluţie care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România.

La 1 decembrie 1918 Vasile Goldiş citeşte rezoluţia Unirii:

„Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre”.

Legea unirii este ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie de către regele Ferdinand, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedința din 29 decembrie 1919, în unanimitate. În conformitate cu constituţia din 1991, articolul 12, alineatul 2, 1 decembrie este Ziua Naţională a României, zi adoptată anterior, prin Legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de preşedintele Ion Iliescu şi publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990.

Cu ocazia Zilei Naționale a României, prefectul județului Bistrița-Năsăud, Ioan Țintean transmite următorul mesaj:

Statul Român modern împlineşte, anul acesta, la 1 Decembrie, 96 de ani de existenţă.

Este momentul în care românii se adună pentru a-şi cinsti trecutul, a-şi onora eroii, a-şi preţui pământul străbun, animându-şi gândurile şi speranţele pentru un viitor mai bun.

Cu această ocazie, îmi revine deosebita onoare de a adresa locuitorilor judeţului Bistriţa-Năsăud un sincer „La mulţi ani” şi urări de prosperitate.

Să ne bucurăm de această zi mare, să fim uniţi, căci doar împreună putem înfrunta orice pericol, să fim demni, să fim mândri de istoria noastră şi de simbolurile naţionale, să ne iubim ţara, cu aceeaşi forţă cu care au făcut-o înaintaşii noştri!

La mulţi ani, români!

La mulţi ani, România!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.