Comunitatea Evreilor din Bistriţa-Năsăud şi Primăria municipiului Bistriţa organizează vineri, 9 octombrie 2015, un ceremonial de comemorare a Zilei Holocaustului în România.
Acesta are loc începând cu orele 14.00, la „Monumentul Deportaţilor” situat pe strada General Grigore Bălan, în faţa Sinagogii Bistriţa.

Totodată, la Centrul German (Casa argintarului), Bistriţa, str. Dornei, nr. 5, de la ora 12.30, are loc o dezbatere cu tema „Tragediile istoriei. Holocaustul”.
Invitați: Fredi Deac, președintele Comunității Evreilor din România, Thomas Harting, vicepreședintele Forumului Democrat German Bistrița și Angelo Manea, inspector de specialitate – Inspectoratul Şcolar Bistrița-Năsăud.

 

” Comunicări susţinute de către elevi ai clasei a XI –a D de la
Colegiul Naţional Liviu Rebreanu Bistriţa

1. Anda Frîncu – Ziua Holocaustului în România. Evreii din România în lagărele naziste.
2. Emanuel Urian – Contribuţia evreilor la dezvoltarea economiei şi culturii româneşti.
3. Daiana Avram – Deportarea evreilor din Transilvania.
4. Adina Creţa – Lagărul de la Auschwitz.
5. Cristina Ciui – Camerele de gazare.
6. Denisa Hăbălău – Simbolistica limbajului în lagărele naziste.
7. Diana Nistea – Mărturii din timpul Holocaustului.
8. Ana Motofelea – Viaţa evreilor după Holocaust.

Moderator: prof. Claudiu Şular, C. N. Liviu Rebreanu Bistriţa”, se arată într-un comunicat remis redacției.

afis 9 oct 2015

 

În România, prin Hotărârea de Guvern nr. 672 / 5 mai 2004, a fost aprobată data de 9 octombrie (dată ce marchează începutului deportărilor evreilor în Transnistria, în anul 1942), pentru comemorarea oficială, în plan naţional, a Zilei Holocaustului.

În baza acestei decizii, în fiecare an, la 9 octombrie, autorităţile române organizează manifestări dedicate memoriei Holocaustului, incluzând: conferinţe, seminarii, lansări de carte, spectacole, concursuri şcolare etc.

Din Bistriţa-Năsăud, aproape 6.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi în Germania. Din cauza condiţiilor grele, 300 de evrei au murit înainte de a fi deportaţi şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului, într-o groapă comună. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă. Niciun supraviețuitor al lagărelor de concentrare nu mai este în viață.

Evreii din Bistriţa au fost duşi iniţial într-un lagăr la patru kilometri de oraş, pe teritoriul actualei Staţiuni de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa, unde se spunea că va fi pregătit terenul pentru o crescătorie de porci. Aproape 2.500 de locuitori ai ghetoului proveneau chiar din Bistriţa. Ceilalţi au fost aduşi din comunităţile din districtele Bistriţa de Jos şi Bistriţa de Sus, Năsăud şi Rodna.
Comemorarea Zilei Holocaustului în România, se ține în Bistrița, azi, 10 octombrie, începând cu orele 12.00, la Monumentul Deportaţilor situat pe strada General Grigore Bălan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.