Peste 16.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă creat pe o cunoscută rețea de socializare, în care discută despre deblocarea situaţiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală.
Pe grup este promovată şi o petiţie în care se vorbeşte despre ‎”degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din ţara noastră‎”.

‎”Cadrele medicale părăsesc masiv ţara, pacienţii sunt profund nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi în sistem, decidenţii sunt ezitanţi, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace şi tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice şi vinovată‎”, arată iniţiatorii.

Ei îşi prezintă revendicările.

‎”Nu mai vrem sa fim complicii celor care nu doresc redresarea sistemului sanitar! Nu mai vrem să asistăm la degradarea climatului de lucru, a relaţiei medic- pacient!
Nu mai vrem să ”cârpim” actul medical pe motiv că: ”merge şi aşa”! Nu mai merge! Atentăm la viaţa pacientului dacă acceptăm improvizaţii în diagnosticul şi tratamentul bolilor! Nu vrem să facem rabat de la principiile de diligenţă, competenţă, prudenţă din Codul Deontologic al medicilor din ţara noastră!” spun aceștia.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, fiind asimilaţi funcţionarilor publici.

 

„Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanţare”, a spus preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

Acesta a atras atenţia că medicii sunt primii care nu mai doresc menţinerea acestui sistem – „dependenţa de o situaţie neconformă care oricând poate fi considerată penală”.

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată pe 5 august în Monitorul Oficial al României, privind drepturile pacientului. Se arată că „acesta poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii „, însă medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice acest lucru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.