Poliţia Rutieră Română atrage atenţia tuturor conducătorilor auto cu privire la necesitatea respectării regulilor de circulaţie şi adoptarea unei conduite preventive, pentru reducerea riscului producerii unor evenimente rutiere nedorite.
Astfel, aceștia recomandă conducătorilor auto să adopte o manieră prudentă de conducere, fără bruscarea comenzilor vehiculelelor, să efectueze fiecare manevră doar după o temeinică asigurare şi să evite efectuarea depăşirilor care, în condiţiile unui trafic rutier aglomerat, se dovedesc extrem de periculoase.
Totodată, atrag atenţia asupra respectării regimului legal de viteză, întrucât viteza excesivă şi cea neadaptată la condiţiile meteo, de drum sau trafic, reprezintă unii dintre principalii factori generatori ai accidentelor rutiere în România.
„Poliţiştii recomandă conducătorilor de vehicule să circule cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor concrete din trafic, în special când se circulă în coloană. De asemenea, pentru un plus de siguranţă, se impune şi mărirea distanţei în mers între vehicule!
Totodată, luminile de întâlnire trebuie să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri.
Reduceţi viteza în locurile impuse de lege şi în special la trecerile pentru pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii!
Conducătorii auto începători trebuie să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere.
Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente de conturbare a capacităţii de conducere. Acţiunea alcoolului asupra sistemului nervos este nefastă la conducătorii auto obosiţi, la cei care suferă de astenie nervoasă şi la cei care urmează un tratament medicamentos, în special cu sedative. Nu urcaţi la volan după ce aţi consumat băuturi alcoolice deoarece prezenţa alcoolului în sânge vă diminuează reflexele!
Starea fizică a organismului influenţează foarte mult capacitatea de concentrare şi, implicit, capacitatea de a conduce. Oboseala şi somnolenţa reprezintă, de asemenea, factori de risc. Dacă acestea se instalează, opriţi imediat pentru a face câteva exerciţii fizice şi a inspira aer curat. Însă şi mai indicat ar fi să lăsaţi pe altcineva să şofeze.
Verificaţi starea autovehiculului, asiguraţi-vă de buna funcţionare a acestuia! Nu uitaţi triunghiurile reflectorizante, stingătorul şi trusa medicală de prim-ajutor!
Adoptaţi un comportament preventiv în trafic!” potrivit IPJ BN.