Obezitatea în rândul adolescenților din Bistrița este de două ori mai mare față de situația de la nivel național. În plus, aceștia sunt frustrați, se simt marginalizați și suferă de anxietate.
Sunt doar câteva din datele îngrijorătoare ale unui studiu prezentat de Direcția de Sănătate Publică.
18,79% dintre adolescenţii din Bistriţa sunt sedentari. Dintre cei chestionați, circa 60 la sută stau peste 2 ore la televizor, iar 74,9% petrec peste 2 ore la computer. Studiul a fost realizat de Doina Petri, Costel Hriscu, Ioan Suciu, Corina Ernst şi Mirela Parker şi s-a desfăşurat în anul şcolar 2011 – 2012, fiind coordonat de Universitatea din Manchester, în 14 ţări şi 26 de oraşe. Din România au fost selectate Bistriţa, Craiova şi Iaşi. În Bistrița au fost luate în studiu 10 şcoli şi 20 de clase de elevi a VIII-a şi a IX-a, prin intermediul a 415 chestionare cu 80 de întrebări structurate pe 10 domenii între care comportamentul afectiv , comportamentul alimentar şi igiena orală, activitatea fizică şi utilizarea excesivă a calculatorului sau televizorului, fumatul, consumul de alcool şi droguri sau comportamentul sexual.
96% dintre cei chestionaţi au avut impresia că starea lor de sănătate este excelentă, foarte bună sau bună – percepţie optimistă dar nerealistă, probabil datorată şi vârstei – se precizează în studiu. În realitate, 31,96% suferă de boli cronice, 29,1% vicii de efracţie, 12,67% deformaţii ale coloanei vertebrale, iar 52,28% suferă de dureri de spate.
Răspunsurile la întrebările vizând sentimentele şi atitudinile arată că sunt mai multe probleme de ordin psihologic la elevii de 15 ani din Bistriţa care sunt mai anxioşi decât media pe Europa şi România, au o tendinţă de drepesie mai ridicată şi o atitudine mai puţin prietenoasă decât colegii lor din Europa. De asemenea, adolescenţii din Bistriţa fac mai puţin sport decât colegii lor din România şi stau mai mult în faţa calculatorului sau a televizorului. Efectele negative sunt multiple: afecţiuni oculare, modificări în programul alimentar şi modificări ale sentimentelor şi emoţiilor, desocializare, frustrare, însingurare – şi alte probleme de ordin psihologic greu de gestionat şi cu grave consecinţe. Fructele proaspete sunt preferate doar de 64% din repondenţi,
Studiul a fost prezentat la dezbaterea intitulată „În căutarea unei formule câştigătoare în educaţie”, organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Casa Corpului Didactic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.