Numărul săracilor a crescut cu 18.000 de persoane, de la 54.000 cât erau prinse în evidenţe în 2014 şi care au beneficiat de ajutoare prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD). Se estimează astfel un număr total de 72.000 de persoane care luptă cu sărăcia în judeţul Bistriţa-Năsăud, echivalentul a circa 22% din populaţia judeţului.

 

„În prezent, 24,8% din totalul populaţia Uniunii Europene trăieşte sub pragul sărăciei. În România, în anul 2012, ponderea persoanelor ameninţate de excluziune socială sau sărăcie era de 41,7%. Se încearcă prin acest program să se atenueze din lipsurile persoanelor cu nevoi. La nivelul judeţului nostru, 54.000 de persoane au fost beneficiare ale programului în 2014, iar acum, din estimările dumneavoastră, circa 72.000 de persoane vor beneficia de acest program”, a precizat în cadrul unei întâlniri cu primarii din judeţ, Sorin Herciu-auditor  la Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud.

Primarilor li s-a cerut ca funcţionarii care se ocupă de acest program să studieze cu atenţie Hotărârea de Guvern nr. 627 din 2015 care modifică şi completează HG nr. 799/2014.

Conform HG 627/2015, categoriile de persoane care beneficiază de ajutoare alimentare prin POAD sunt familiile şi persoanele singure cărăra le-a fost stabilit dreptul la venit minim garantat, familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, şomerii cu indemnizaţie de şomaj în cuantum lunar de până la 450 lei,pensionarii ale căror drepturi sunt de până la 450 lei/lună inclusiv, pensionarii beneficiari ai indemnizaţiei sociale pentru pensionari, al căror venit este de până la 450 lei/lună inclusiv, persoanele beneficiare de indemnizaţii şi sporuri pentruz invalizi, veterani şi văduve de război etc., persoanele cu handicap grav şi accentuat, adulţi şi copii, care nu beneficiază de îngrijire în servicii sociale în regim rezidenţial, publice sau private. Anul acesta sunt incluse în categoria beneficiarilor şi persoanele fără venituri sau ale căror venituri nete lunare realizate sunt de până la 450 lei/lună/persoană, inclusiv, şi nu se încadrează în niciunul dintre criteriile de mai sus, stabilite în baza unor anchete sociale şi prin dispoziţia primarului.

„Ministerul Muncii spune că e nevoie de anchete sociale. Asistenţii sociali trebuie să facă aceste anchete. Se mai vorbeşte şi de Hotărâri ale Consiliilor Locale în cazul acestor persoane care nu au benefiociat până acum de pachete cu alimente, dar neapărat după ce fac dovada veniturilor şi având rezultatul anchetei sociale. Sunt primării care au anunţat un număr de beneficiari mare la această categorie. Acestea vor avea mai mult de lucru, dar trebuie să existe documente doveditoare întrucât controalele pot fi şi după 3-5 ani”, a precizat Sorin Herciu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.