Nicu Alifantis vine de data aceasta la Bistrița în formula ALIFANTIS & ZAN și avându-l ca invitat pe violonistul Mihai Neniță.
„Este formula de scenă cel mai des întâlnită la concertele din acest an ale cantautorului, care în 2015 a avut o mulțime de proiecte muzicale. Cu ZAN, Nicu Alifantis cântă din 1995, trupa fiind înființată în acel an pentru imprimarea albumului său „Voiaj”. În anii următori Nicu Alifantis avea să imprime mai multe albume cu colegii și prietenii săi de la ZAN („Nichita”, „Neuitatele femei” s.a.) și să susșinp proiecte concertistice în țară și în străinătate. Actuala componență a trupei este Nicu Alifantis – voce, chitare, Mihai Neniță – vioară, keyboards, Virgil Popescu – bass, vocal, Răzvan Mirica – chitare, vocal, și Relu Bitulescu – tobe”, informează președintele executiv ASCRIM – Florin Săsărman.
Concertul „ALIFANTIS & ZAN invitat MIHAI NENIȚĂ” de la „Bistrița folk 2015” va avea loc vineri, 13 noiembrie, la „Teatrul de vară” din Bistrița, fiind capul de afiș al primei zile a festivalului. Intrarea este liberă.
Mihai Neniță, începe să studieze vioara de la patru ani după care își face studiile la școala de muzică „Eugen Coca” (actualul liceu Ciprian Porumbescu). La 12 ani pleacă împreună cu părinții la București, unde studiază vioara la liceul de muzică „Dinu Lipatti”. După absolvirea liceului își continuă studiile la Universitatea Națională de Muzică. După absolvire își aprofundează studiile la Universitatea de Muzică din Koln (Germania).
Încă în anii de liceu colaborează cu artiști și grupuri notorii din România: Valeriu Sterian, Paula Selling, Ovidiu Lipan Țăndărică, Ducu Berțzi, Anca Parghel, Mircea Rusu Band, Vama Veche, Nicu Alifantis, etc.
A avut marea șansă de al cunoaște pe marele Emil Loteanu. Pentru cei mai mulți, este „regizorul basarabean care a făcut «Șatra» și «Lăutarii»”. Acesta i-a propus un scenariu de film violonistului, care a și acceptat pe loc. Ar fi trebuit să îl interpreteze pe Georges Boulanger, marele violonist născut la Tulcea pe numele său adevărat Vasile Pantazi. Mihai Neniță era cel mai potrivit pentru acest rol care n-a fost să fie deoarece cu câteva zile înainte să înceapă filmările, marele regizor Emil Loteanu, s-a stins din viață. Au urmat numeroase alte colăborări. A avut un mic rol în filmul „Prea târziu” al lui Lucian Pintilie.
A compus muzică de balet, muzică pentru diferiți artisști din România și din străinătate și muzică de film.
În 2010 colaborează cu Nicu Alifantis la albumul de succes „Cântece de șemineu”.
Festivalul concurs pentru tineret „Bistrița folk” este organizat de Centrul Cultural Municipal Bistrița și de Asociația Culturală România din inima mea Bistrița (ASCRIM), cu sprijinul Primăriei Bistrița și al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița – Năsăud.