Federația AGROSTAR atrage atenție autorităților că anul acesta fermierii vor avea de suferit din cauza secetei, după ce, în 2014, au înregistrat pagube în urma inundațiilor și unii dintre ei nu au primit despăgubiri. În condițiile în care seceta persistă, în funcție de zonă, sunt afectate culturile de grâu, orz, rapiță în proporție de circa 30%. De asemenea, probleme vor fi și în sectorul legumicol, dar și în zootehnie.

„În ultimii ani, fenomenele meteo extreme (seceta, ploi excesive, grindină etc) au fost din ce în ce mai dese și lipsa unor politici coerente pe termen mediu și lung în sectorul agricol se resimte. Investițiile în domeniul irigațiilor au fost nesemnificative. Acestea au rămas doar la nivel declarativ, iar acolo unde există sisteme de irigații prețul energiei electrice este foarte mare. Ar trebui ca și Romania să aibă o politica agricolă care să țină seama de schimbările climatice”, a precizat secretarul general al Federației AGROSTAR, Horațiu Raicu.

AGROSTAR susține, pe lângă o strategie concretă privind sectorul irigațiilor, începerea unui program de înființare de perdele de protecție, care ar contribui la prevenirea fenomenului de deșertificare, a alunecărilor de teren, ar menține umiditatea în sol etc.

„Rezolvarea acestor două probleme majore ar veni în sprijinul agriculturilor și ar economisi și banii de la bugetul de stat, din care sunt acordate despăgubiri pentru secetă, grindină, inundații”, subliniaza Horațiu Raicu.

Federația AGROSTAR, cea mai mare federație sindicală din domeniul agricol, are în componență peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât și salariați din agricultură și servicii conexe, din sectorul privat, cât și din cel bugetar.

Federația AGROSTAR este una dintre puținele organizații afiliate pe plan internațional, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.