Agenția Națională de Administrare Fiscală ar putea primi zilnic de la bănci informații despre operațiunile cu numerar, în lei sau în valută, mai mari de 5.000 de euro, efectuate de contribuabili, se menționează în Noul Cod de procedură fiscală, aflat în dezbatere publică.

Măsurile cuprinse în proiectul de act normativ vin în contextul care băncile transmit în prezent astfel de informații la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, însă Oficiul nu le poate furniza organelor fiscale pentru că acest lucru nu este permis de legislația specifică ce transpune directiva europeană în domeniu, motivează MFP.

Noul Cod de procedură fiscală aflat în dezbatere publică mai prevede că instituțiile de credit ar putea fi obligate ca la solicitarea organului fiscal central să comunice beneficiarii reali ai operațiunilor bancare, așa cum sunt definiți la art. 4 din Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea și sancționarea spălării banilor.

Beneficiarul real reprezintă conform art. 4 din Legea nr. 656/2002 orice persoană fizică ce deține sau controlează în cele din urmă clientul și/sau persoana fizică în numele ori în interesul căruia/căreia se realizează, direct sau indirect, o tranzacție ori o operațiune.

Tot la solicitarea organelor fiscale, instituțiile de credit vor trebui să comunice acestora informațiile și documentele privind operațiunile derulate prin conturile bancare, măsură care nu este cuprinsă în legislația în vigoare.

Noul Cod de procedură fiscală nu se aplică momentan, ci se află în dezbatere publică, în stadiul de proiect de lege.

Puteți consulta documentul pe site-ul Ministerului Finanțelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.