Datorită valului de căldură care persistă în toată ţara, Direcţia de Sănătate Publică BN atrage atenţia populației asupra pericolelor cauzate de aceasta, prin mesajul cheie „Protejaţi-vă împotriva efectelor caniculei!”

Protecția personală se asigură printr-o serie de măsuri asociate:
„-Evitaţi expunerea excesivă la soare în orele de vârf (11-16).
-Căutaţi umbra.
-Protejați-vă capul (pălării, umbrele).
-Purtaţi haine pentru protecţie care acoperă cât mai mult din suprafaţa corpului – îmbrăcăminte subțire din țesături naturale în culori deschise.
-Purtaţi ochelari de soare.
-Folosiţi corect produsele pentru protecţie solarǎ.
-Protejaţi sugarii şi copii. NU expuneţi direct la soare sugarii şi copii mici; aceştia trebuie să rămână la umbră.
-Încetați orice fel de activitate fizică pentru mai multe ore si odihniți-vă într-un loc răcoros de câte ori simțiți nevoie.
-Evitați activitatea fizică (sport, grădinărit etc.) în timpul orelor „calde” ale zilei, în special în intervalul 12-16.
-E important ca în deplasările pe care le faceți (chiar și în oraș) să aveți la îndemână lichide (apă în special).
-Beți multă apă eventual sucuri de fructe (2-4 litri pe zi) pentru a vă rehidrata organismul.
-Consumați alimente cu conținut redus de grăsimi.
-Evitați consumul de alcool și excesul de cafea.
-În încăperi: protejați ferestrele cu draperii în zonele expuse soarelui, păstrați ferestrele închise în timpul zilei, apelați la sisteme de ventilație sau aer condiționat.
-Practicați activitățile sportive dimineața devreme sau seara, astfel ve-ți crește rezistența organismului la caniculă de peste zi. Dușurile frecvente cu apă la temperatură moderată vă ajută să faceți față căldurii.
-Evitați efectuarea unor eforturi fizice susținute în perioada zilei în care temperatura atinge valorile maxime.
-Activitatea din agricultură, șantiere de construcții, hale industriale, care nu au posibilitatea asigurării unor condiții de microclimat corespunzătoare, se va desfăsura dimineața și seara și consumați cantități suficiente de lichide.
-Canicula impune un tratament special persoanelor cu afecţiuni cardiace.

Aceştia trebuie să evite expunerea la soare şi să iasă din casă doar în cursul dimineţii sau seara după apusul soarelui. Atunci când temperaturile depăşesc 30 de grade, pacienţii cu afecţiuni cardiace trebuie să consume constant lichide şi să utilizeze, pe cât posibil, climatizarea în camerele în care stau”, informează directorul Adj. de Sănătate Publică, Dr. Doina Petri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.