De la 1 aprilie, furnizorii de servicii medicale de reabilitare medicală din ambulatoriul de specialitate sunt obligaţi să încaseze coplată pentru serviciile de reabilitare medicală, acoperite de pachetul de bază.

Coplata pentru serviciile de reabilitare medicală din ambulatoriu va fi cuprinsă între minimum 5 lei pe zi şi maximum 10 lei pe zi, iar valoarea ei va fi stabilită de fiecare furnizor, pe bază de criterii proprii.

Sunt scutiţi de coplată:
– copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni; ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă;
– bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, pentru serviciile medicale aferente bolii de bază respectivei afecţiuni, dacă nu realizează venituri din muncă, pensie sau din alte resurse;
– pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 lei/lună.
– toate femeile însărcinate şi lăuzele, pentru servicii medicale legate de evoluţia sarcinii, iar cele care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară, pentru toate serviciile medicale.
Categoriile exceptate de la coplată sunt reglementate prin art. 213-1 din Legea 95/2006.

Serviciile incluse în pachetul minimal de servicii medicale, de la 1 aprilie sunt:

– o consultaţie pentru fiecare trimestru de sarcină şi o consultaţie în primul trimestru de la naştere, pentru supravegherea evoluţiei sarcinii şi lehuziei, în ambulatoriul de specialitate.
– a fost introdus criteriul epidemiologic între criteriile pe baza cărora sunt internaţi pacienţii în regim de spitalizare de zi, pentru bolnavii care au nevoie de tratament în afecţiuni care nu necesită izolare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.