De la 1 iulie, șoferii care încalcă prevederile Codului rutier vor trebui să scoată din buzunar chiar și până la 2.100 lei.
Un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut pe economie, conform Codului rutier.
Astfel, începând cu data de 1 iulie 2015, un punct-amendă va fi egal cu 105 lei, față de 97,5 lei, cât este în prezent.

Conform Codului rutier, sancțiunile sunt stabilite pe clase, în funcție de gravitatea faptelor și de pericolul social pe care acestea îl prezintă. Amenzile din clasele I-IV de sancțiuni sunt aplicabile persoanelor fizice, iar cele din clasa a V-a de sancțiuni sunt aplicabile strict persoanelor juridice.

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

clasa I: 2 sau 3 puncte-amendă;
clasa a II-a: 4 sau 5 puncte-amenda;
clasa a III-a: de la 6 la 8 puncte-amendă;
clasa a IV-a: de la 9 la 20 de puncte-amendă;
clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte-amendă.

Prin urmare, amenzile care se aplică de la 1 iulie vor fi următoarele:
clasa I: 210 sau 315 lei;
clasa a II-a: 420 sau 525 de lei;
clasa a III-a: de la 630 la 840 de lei;
clasa a IV-a: de la 945 la 2.100 de lei.
clasa a V-a: de la 2.205 la 10.500 de lei.

În anumite situații, cum ar fi depășirea vitezei maxime admise cu 41-50 km/h sau conducerea unui autoturism care are montată doar una dintre plăcuțele cu numărul de înmatriculare, sancțiunile de 9-20 de puncte-amendă sunt completate și de șase puncte de penalizare.

Șoferii care conduc sub influența băuturilor alcoolice sau care depășesc cu mai mult de 50 km/h limita legală de viteză, riscă atât primirea amenzii, cât și suspendarea permisului pentru 90 de zile.

De constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se ocupă, după caz, polișiștii rutieri sau cei de frontieră.

Șoferii pot să achite doar jumătate din minimul amenzii în cel mult două zile lucrătoare de la data primirii procesului-verbal de constatare a contravenției și pot plăti pe loc agentului constatator jumătate din minimul amenzii.

Însă, în viitorul apropiat, amenzile contravenționale ar putea fi plătite într-un cont unic al Trezoreriei, informațiile despre acestea urmând să fie incluse într-un sistem electronic de evidență, conform unui proiect de lege aflat la Parlament.

Proiectul de act normativ prin care autoritățile vor să ușureze procedura de achitare a amenzilor contravenționale a fost aprobat de Executiv și transmis parlamentarilor în cursul lunii mai.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.