Plătiţi din banii publici, parlamentarii nu se ocupă întotdeauna de lucruri serioase, deşi românii, prin votul lor, i-au trimis în Parlamentul României să muncească, să producă legi astfel încât bunăstarea naţiei să crească. Dovadă că nu se întâmplă aşa, stă un proiect de aşa zisă lege care a ajuns pe masa senatorilor, Legea Tăcerii. Un proiect de lege care de fapt este o mare tâmpenie, fiindcă nu are nimic din bazele întocmirii unei legi. Iniţiatorul este un senator liberal din Bihor, Cristian Bodea. Culmea este că aşa numitul proiect de lege a primit nu mai puţin de 27 de voturi din partea senatorilor. Printre cei care au fost de acord cu o astfel de tâmpenie, se numără şi senatorul bistriţean liberal Dorin Dobra.

 

Nemulţumit de numărul mare al ordonanţelor de urgenţă emise de Guvernul Ponta, în septembrie 2014, Cristian Bodea, senator liberal de Bihor, a propus, ironic zice-se, un proiect de lege – Legea Tăcerii. Dacă ar fi fost doar o declaraţie politică, nu ar fi fost absolut nicio problemă, însă nu este nici pe departe aşa. Culmea este că senatorul bihorean este şi aprobat şi încurajat de colegii săi de partid, culmea unii cu state vechi în politica românească. Săptămâna trecută, proiectul de lege a intrat în dezbaterea Senatului, ca primă camera sesizată.

 

Propuneri de prost-gust pe banii noştri

Iată şi proiectul de lege iniţiat de senatorul bihorean Cristian Bodea, care în expunerea de motive a precizat doar atât: „Pentru că aşa doreşte domnul Ponta!”.

„Parlamentul României adoptă prezentă lege:

Art. 1. Prim-ministrul este statul. Indubitabil!

Art. 2. Ministrul ştie mai bine! Prim-ministrul, cel mai bine!

Art. 3. Ministrul este mai presus de parlamentar. Mult mai sus!

Art. 4. Parlamentarul are obligaţia să ridice mâna. Şi dreptul să tacă!

Art. 5. Ministerul pentru relaţia cu Parlamentul devine Ministerul pentru controlul Parlamentului.

Art. 6. Parlamentarii nu pot iniţia proiecte legislative fără a cere voie ministrului pentru controlul Parlamentului.

Art. 7. Ministrul pentru controlul Parlamentului are dreptul să scoată orice parlamentar recalcitrant din sala de plen.

Art. 8. Guvernul conduce numai prin Ordonanţe de Urgenta. Fără număr!

Art. 9. Ordonanţele de Urgenţă sunt mai presus de lege. Mult mai sus!

Art. 10. Guvernul poate dizolva Parlamentul prin Ordonanţă de Urgenţă.

Această Lege a fost adoptată de Parlamentul României, în şedinţa din …, cu respectarea prevederilor art.76 alin(1) din Constituţia României, republicată”.

 

Aviz negativ pe toată linia

Evident, comisiile Senatului nu au dat aviz negativ. Mai mult decât atât, în documentul emis de Consiliul Legislativ, în urma analizei proiectului de lege iniţiat de senatorul Bodea, se precizează printre altele:

„(…) propunerea legislativă nu are ca obiect reglementarea unor relaţii sociale, aşa cum ar fi fost de aşteptat, (…) Din conţinutul propunerii legislative rezultă că se are în vedere, de fapt, exprimarea unei opinii politice în ceea ce priveşte activitatea Guvernului, forma de exprimarea aleasă fiind mai apropiată de aceea a unui pamflet, ca specie literară, decât de aceea a unui act normativ. Prin urmare, analiza proiectului din punct de vere al concordanţei cu Constituţia, cu ansamblul legislaţiei şi cu normele de tehnică legislativă nici nu mai apare ca fiind necesară, având în vedere că „soluţiile” cuprinse în cele 10 articole ale proiectului sunt în FLAGRANTĂ OPOZIŢIE cu normele fundamentale al Constituţiei.

Trebuie subliniat că, în alegerea modalităţii prin care se exercită drepturile conferite de statutul de deputat sau senator, trebuie să se ţină seama de scopul pentru care respectivele drepturi au fost recunoscute”.

 

Printre susţinătorii legii este şi Dorin Dobra

În plenul Senatului a fost votat de fapt, nu proiectul de lege respectiv, ci raportul de respingere întocmit de comisia sesizată în fond–Comisia pentru administraţie publică şi Organizarea teritoriului. În final, pentru respingerea proiectului de lege a senatorului Bodea au votat 69 de senatori, 27 au fost împotrivă (deci au fost de acord cu proiectul de lege), iar alţi cinci s-au abţinut, din 101 prezenţi. Din cei 27 de senatori care au fost de acord cu legea propusă de Cristian Bodea, 24 sunt liberali. Printre aceştia 24, îl regăsim şi pe senatorul de Bistriţa-Năsăud, Dorin Dobra. Celălalt senator liberal de Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian a fost absent de la vot.

 

Dolha şi Oltean vor analiza textul de lege

Curând, proiectul de lege va ajunge şi pe masa deputaţilor, fiindcă şi aceştia vor fi nevoiţi să îşi exprime votul într-un fel sau altul. Colegi de partid cu senatorul Bodea, deputaţii bistriţeni Stelian Dolha şi Ioan Oltean au fost întrebaţi de Gazeta de Bistriţa, în cadrul unei conferinţe de presă, ce părere au de votul dat de liberali în Senat şi cum vor vota ei când proiectul va ajunge în Camera Deputaţilor.

„De fapt ce spune Legea asta a tăcerii care, mă rog, e o parodie? Spune un lucru: că trebuie să termină odată cu ordonanţele de urgenţă. Dacă vreţi, vă dau ordinea de zi de săptămâna aceasta, de săptămâna viitoare şi o să vedeţi că discutăm numai de ordonanţe de urgenţă ale Guvernului. Din 40 – 60 de puncte de pe ordinea de zi, majoritatea sunt ordonanţe de urgenţă şi abia vreo două iniţiative legislative. Aici am ajuns! Bun, dacă nu s-a înţeles prin viu grai, atunci facem pamflet, ajungem la situaţii din astea, poate puţin hilare pentru mulţi. Acum nu mai dă (n. r. – Guvernul) pe bandă rulantă ordonanţe, ci le cumulează. (…) Nu ştiu încă cum voi vota, trebuie să analizez legea, dar eu vă spun că a fost dată ca un semnal de alarmă: Trezeşte-te tu Guvern!”, a declarat deputatul Stelian Dolha.

„O să văd exact care sete conţinutul, nu am acum informaţii exacte, dar uneori este bine să ştii să taci”, a spus Ioan Oltean.

Însă în momentul în care i s-a citat cel de-al 10-lea articol din proiectul de lege – Guvernul poate dizolva Parlamentul prin Ordonanţă de Urgenţă – a spus hotărât: „Vă daţi seama că nu poţi să votezi aşa ceva!”.

ioan oltean alaturi de stelian dolha pt color

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.