Mai mulţi liberali bistriţeni au rămas fără calitatea de membru de partid în urma alegerilor prezidenţiale de pe 16 noiembrie. Conducerea organizaţiei judeţene este hotărâtă să facă curăţenie, astfel că s-a început cu organizaţia municipală, din care fac parte mulţi liberali cu nume sonore şi cu state vechi în partid. Una peste alta, viitorul nu sună bine nici pentru cei care au de gând să se folosească de partid ca de o rampă de lansare pentru a urca în ierarhia socială şi politică fără a depune eforturi serioase.

 

Liderul PNL Bistriţa-Năsăud, deputatul Stelian Dolha, se arată foarte hotărât să purceadă la curăţenia de toamnă, fie ea şi mai târzie, printre liberalii bistriţeni. S-a început cu organizaţia municipală, astfel că, potrivit declaraţiilor deputatului liberal, unii care mai fac parte doar formal din PNL, au fost „traşi pe stânga, că pe dreapta nu mai sunt demult”.

De altfel, Doha a spus că organizaţia a început să se reformeze atunci când oportuniştii – primari, consilieri şi şefi de deconcentrate -, au ales calea puterii, a funcţiilor şi a banilor şi a avertizat în acelaşi timp că porţile PNL vor fi închise pentru cei care ar dori să se întoarcă.

„Nu ar fi drept pentru cei care au stat pe baricade. Niciodată!”, a conchis Stelian Dolha.

 

Şase ejectaţi din organizaţia municipală

La finele săptămânii trecute, în cadrul unei conferinţe de presă, a fost anunţată lista celor care au rămas fără calitatea de membru PNL, fiindcă în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale au ales nu facă campanie partidului din care fac parte, ci fie lui Călin Popescu Tăriceanu, într-o primă fază, fie lui Victor Ponta mai apoi.

„Curăţenia de toamnă a început nu numai în Parlament, ci şi în Biroul Politic Municipal al PNL Bistriţa, care a luat act de pierderea calităţii de membru al PNL a unor persoane care au ales cu o ocazie sau alta să o cotească la stânga, sau s-au întors cu 180 de grade, dar nicidecum la dreapta. Este vorba de Ani Bob, Gavril Ţărmure, Florin Puţura, Otilia Râpan, Cristian Pop, Mariana Vlad. S-a putut vedea în campanie susţinerea publică a celor menţionaţi, în diverse ocazii. Dacă unul sau mai mulţi au semnat adeziuni la PLR, să le fie de bine, nu ştiu pentru ce a semnat, ştiţi foarte bine că acel partid nu există”, a precizat, în conferinţa de presă, fostul viceprimar Ioan Peteleu.

„Statutul PNL are o prevedere foarte drastică, care sancţionează mai presus de excluderea din partid pierderea calităţii de membru prin radiere a persoanelor care susţin public altă formaţiune politică. Nu ne interesează dacă au aderat sau nu, pur şi simplu susţinerea publică este un act de trădare, astfel că persoana îşi pierde calitatea de membru” a adăugat Diana Morar, preşedinta Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale şi totodată avocat de meserie.

 

Au trădat pentru menţinerea funcţiilor

Trei dintre cei amintiţi mai sus au state vechi în PNL Bistriţa-Năsăud.

Gavril Ţărmure a intrat în rândurile liberalilor de aproximativ 20 de ani, după ce a trecut prin PNŢCD şi UFD, iar timp de două mandate, între 2004 – 2008 şi 2008 – 2012 a fost ales consilier local pe lista de PNL Bistriţa-Năsăud. În 2008, pentru o scurtă perioadă de timp a deţinut şi funcţia de viceprimar al municipiului Bistriţa, el succedându-i lui Ioan Turc.

În ultimul său mandat de consilier local, Agenţia Naţională de Integritate a declanşat cercetări cu privire la o posibilă stare de incompatibilitate, întrucât la acea vreme Gavril Ţărmure era atât consilier local, cât şi preşedintele Societăţii de Concerte, iar în această ultimă calitate a beneficiat de finanţări din partea Primăriei Bistriţa, aprobate în Consiliul Municipal. Verdictul de incompatibilitate a venit ceva mai târziu, în 2013, Gavril Ţărmure aflându-se deja la cârma Centrului Judeţean de Cultură Bistriţa-Năsăud (CJC BN), instituţie subordonată Consiliului Judeţean. Pentru funcţia de director al CJC BN a fost susţinut de PNL BN, pe atunci parte integrantă a USL BN.

Ani Bob are şi ea vechime în PNL de cel puţin 10 ani. În partid s-a remarcat mai tare abia după ce Ioan Ţintean a pus mâna pe conducerea organizaţiei judeţene. Succesul a venit pentru Ani Bob în mai 2012, imediat după instalarea guvernului interimar USL condus de Victor Ponta, când a fost numită în funcţia de prefect al judeţului, pe care a ocupat-o până la finele aceluiaşi an, fiind înlocuită de Ioan Ţintean. Evident, după plecarea lui Ţintean de la conducerea organizaţiei judeţene, au fost organizate alegeri ocazie cu care a fost stabilită şi noua conducere. Ani Bob a devenit secretarul general al PNL Bistriţa-Năsăud. Nu a trecut mult timp însă până când Ani Bob a fost numită director al Agenţiei Judeţene de Prestaţii şi Inspecţie Socială Bistriţa-Năsăud. Odată cu ruperea USL, PNL Bistriţa-Năsăud a urmat linia dictată de la centru, iar pentru Ani Bob nu au venit momente tocmai plăcute, întrucât ea a fost conştientă că susţinerea cea mai mare a avut-o din partea lui Ioan Ţintean, chiar şi după ce acesta a devenit prefect. Astfel că a rămas fidelă liniei impuse de Ţintean, adică cu un picior în PNL şi celălalt pe lângă puterea social-democrată, mai ales după desprinderea aripii Tăriceanu. Drept urmare, Ani Bob a rămas încă pe funcţia de conducere de la AJPIS BN.

În conferinţa de presă de săptămâna trecută, preşedintele PNL BN, deputatul Stelian Dolha a afirmat că „harnica activistă” Ani Bob, alături de Ioan Ţintean, au vrut „să radă PNL BN de pe harta judeţului”, prin încercarea de a acapara primarii liberali şi a-i duce sub aripa lui Tăriceanu.

Otilia Râpan este şi ea cu state vechi în PNL Bistriţa-Năsăud, de cel puţin 14 ani, iar în 2010 a fost aleasă preşedinta Organizaţiei Judeţene a Femeilor Liberale. Trei ani mai târziu, după ce s-au liniştit apele în urma alegerilor parlamentare iar puterea a ajuns în mâna USL, Otilia Râpan a fost numită director al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţelor de Muncă, funcţie pe care o deţine şi în acest moment.

Ceilalţi trei nu sunt nume foarte sonore printre liberalii bistriţeni dar nici nu se poate spune că sunt nişte necunoscuţi. Astfel, Florin Puţura provine din organizaţia de tineret a liberalilor bistriţeni. În 2011 a încercat să ajungă preşedintele TNL BN, însă a pierdut în faţa lui Samuel Coman. A mai avut o încercare şi în 2013 însă în final a renunţat să mai intre în cursă. Despre Florin Puţura se poate spune că este protejatul lui Dorin Popescu, mai ales după ce acesta a devenit vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, în 2013. După ce Dorin Popescu şi-a făcut publică susţinerea faţă de Călin Popescu Tăriceanu şi încă neînfiinţatul PLR, Florin Puţura i-a ţinut isonul.

Mariana Vlad este sora lui Gavril Ţărmure – şeful de la Centrul Judeţean pentru Cultură. A predat educație fizică vreme de 17 ani şi după demonstrațiile anti-Băsescu, Mariana Vlad a primit o funcţie călduţă şi a fost numită directoarea Liceului Tehnologic Agricol Bistriţa. USL-iştii i-au dat mână liberă în managementul liceului, după ce PDL-ista Simona Belea a fost ejectată din structurile de conducere.

Cristian Pop, ca membru PNL BN, a avut şi el parte de beneficii când USL a ajuns la putere. Astfel, în 2013 a ocupat funcţia de revizor general în cadrul SNTC CFR SA, iar anul acesta a fost numit consilier în cadrul Corpului de Control al Directoratului din cadrul SNTC CFR SA.

Ani BOBotilia rapan

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.