Senatorul PSD Ioan Deneș le-au adresat parlamentarilor liberali din Bistrița-Năsăud o serie de întrebări și provocări, cu precizarea că este de acord cu asanarea morală, dar să fie oameni integrii „de la cap până la coadă”, în politică

„În ceea ce privește OUG 55, vreau să spun cum se află la ora actuală, care sunt pașii următori și câteva aprecieri legate de ceea ce doreau să spună colegii de la PNL vizavi de moralitatea sau imoralitatea acestei OUG. După cum știți în 2014 s-a dat OUG 55 prin care exista posibilitatea ca într-un anumit număr de zile primarii, președinții de CJ, consilierii județeni și consilierii locali să opteze în care dintre partidele existente vot să aparțină. A trecut de Camera Deputaților, de Senat, fiind lege organică, a fost votată de 86 de senatori, Senatul fiind cameră decizională. PNL a contestat-o la Curtea Constituțională, iar Curtea Constituțională a trimis-o înapoi spre Parlament sunând că e neconstituțională. La începutul anului 2015, Camera Deputaților a discutat această OUG și a trimis spre Senat un proiect care conținea 2 articole. Unul prin care se spunea, ținând cont de decizia Curții Constituționale, că OUG 55 se respinge și al doilea în care se spunea că toate efectele juridice, politice sau de altă natură produse ca urmare a exprimării opțiune de către persoanele prevăzute la alineatul 1, la cele care făcea referire la articolul unic din OUG 55, se păstrează în integralitate. Forma aceasta a venit la Senat în 27.02.2015 și a fost repartizată către 2 comisii raportoare, respectiv Comisia Juridică și Comisia pentru Administrație în 2 martie 2015. Fac precizarea că la nici una dintre cele 2 comisii, președinți de comisii nu sunt de la PSD. La Comisia Juridică este domnul Boboc Cătălin care este PNL, iar la Comisia pentru Administrație este domnul Toma Ion care este UNPR. Din acea dată și până acum puteau oricând să discute și să dea un raport pe această OUG, dar a rămas acolo fără să o discute. Colegul nostru, senatorul Boboc Cătălin, președintele Comisiei Juridice, a gândit că dă frumos pe o chestiune de asanare morală, dacă doriți, pe o conduită ireproșabilă a politicienilor să o readucă în actualitate săptămâna aceasta. Și a introdus-o cumva forțat pentru că regulamentul Comisiei scrie foarte clar, ordinea de zi a Comisiei se stabilește de către biroul de conducere a Comisiei, de către președinte, vicepreședinte și secretar. A introdus-o forțat pe ordinea de zi, numai că a omis un amănunt foarte important. La această OUG sunt 2 comisii care trebuie să dea un raport comun. Dumnealui introducând-o pe ordinea de zi și discutând-o singur fără să aibă loc o ședință comună a încălcat regulamentul. Colegii din PSD văzând că se forțează regulamentul prin încălcare au plecat din acea ședință, iar în această ședință domnul Boboc Cătălin a venit cu amendamente prin care spunea că nu mai e valabil ce se spunea de la Camera Deputaților în Senat, că efectele juridice și politice rămân conform efectului OUG și acestea se anulează, iar președinții de CJ-uri și primarii să revină la partidele din care au plecat.
Dau un exemplu. Primarul Paul Știr unde se leagă? Pentru că PP-DD nu mai există, iar fuziunea dintre PP-DD și UNPR nu a fost validată de către justiție.Deci rămâne neacoperit. Și consilierii județeni ș locali să își piardă mandatul. Adică, cu alte cuvinte mai sunt 6 luni până la prima zi de campanie și tocmai acum s-au trezit să readucă pe tapet OUG 55.
Câteva considerații la care îi provoc pe colegii PNL să răspundă.
Oare ce e mai moral?E mai moral ca primarii, nu comentăm de oportunitatea OUG55, ci despre o realitate, primarii, președinții de CJ, consilierii județeni și consilierii locali au lecturat legislația în vigoare a României și au văzut o OUG care și-a făcut efectul imediat și de care puteau beneficia la acel moment. Și au venit și au spus, conform legii am dreptul să optez la acest lucru și au optat unii dintre ei. Fac precizarea, nici unul dintre primarii liberali nu au trecut la PSD. Foarte bine, au plecat la ALDE, să nu spunem că au avut alte rațiuni ca cele pe care trebuie să le aibă un primar, un viceprimar, un președinte de CJ, pentru a administra acea localitate.
Și întreb ce e mai moral? Acestă decizie pe care ei au luat-o pe baza unei legislații în vigoare sau faptul că președintele României, Klaus Iohannis a chemat pe domnul Gabriel Oprea când a fost premier interimar și a fost co-autor la acea OUG prin care și-a mărit salariul împreună cu încă 47 de demnitari? Să își facă salariul de 20 de mii de lei? Care a fost mai moral, ce au făcut primarii sau ce a făcut președintele Klaus Iohannis?
A doua întrebare. Ce e mai moral ca primarii, președinții de CJ-uri, consilierii județeni și locali nu au mai acceptat să fie un fel de Hopa-Mitică sau de pioni de șah și să îi mute partidele peste noapte dintr-o parte în alta, în contextul în care ei au candidat în 2012, unii pe listele USL, alții din partea PDL-ului și din partidele politice, respectiv PNL și PDL care au hotărât peste noapte să fuzioneze și să se facă un singur partid politi? Ce e mai moral?
Și al treilea lucru. Oare este mai moral și îi întreb în continuare pe colegii de la PNL, să ai o decizie definitivă și irevocabilă că prin acte false ai dobândit o casă în Sibiu, în calitate de președinte al României și să nu dai niciun răspuns legat de acest lucru? Ce e mai moral?
Drept concluzie, eu sunt de acord să facem aceastp asanare morală în societate, să avem oameni politici integrii, dar să îi avem de la cap la coadă. Nu unii sunt mai morali ca alții”, a declarat senatorul Ioan Deneș într-o conferință de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.