Un an de licitaţii pentru drumurile din judeţul Bistriţa Năsăud. Milioanele de lei cheltuite din bugetul administraţiei conduse de Radu Moldovan au fost împrăştiate în 11 mari licitaţii a căror valoare depăşeşte cifra de 42 de milioane de lei. Gazeta de Bistriţa vă prezintă topul celor mai costisitoare cinci licitaţii de modernizare şi proiectare-execuţie a drumurilor judeţene, cine le-a câştigat şi de când trebuiau demarate lucrările la acestea.

 

Perla proiectată spre construire în valoare de 11 milioane de lei

În vederea proiectării şi execuţiei de amenajare şi consolidare a drumului Matei-Fântânele, firma Lucrări DIFERIT SA a câştigat licitaţia în octombrie 2014 cu o ofertă de 11,031 de milioane de lei.

Contractul are ca scop elaborarea PT +DDE+ CS şi execuţia lucrărilor de amenajare şi consolidare DJ 172H, între km 14+043- 25+593, Matei-Fântânele- DJ 151 jud. Bistriţa Năsăud , conform studiului de fezabilitate ce face parte integrantă din documentaţia de atribuire.

Ponderea unor cheltuieli diverse şi neprevăzute este de 5% din valoarea serviciilor de proiectare.

În schimbul frumoasei sume de 11 milioane de lei, cei de la DIFERIT au prezentat documentaţia finală ce cuprinde proiectul tehnic, detalii de execuţie, piese scrise şi desenate, documentaţia tehnică pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, avizelor şi acordurilor, caietele de sarcini semnate şi verificate, devizul general, centralizatorul lucrărilor şi lista cu indicatorii tehnico-economici principali, ce se vor întocmi în conformitate cu H.G. nr.28/2008.

Termenul de prestare a serviciilor/execuţia lucrărilor era stabilită pentru 36 luni de la semnarea contractului cadru, din care pentru proiectare –2 luni de la semnarea contractului.

 

Suma primului contract cât următoarele două

Pe locurile imediat următoare „drumului-perlă” găsim două licitaţii a căror sumă trece puţin peste contractul baban.

Vorbim de licitaţiile pentru „ Modernizare DJ 173, km 60+300-66+488, Milaş-Lim. Jud. Mureş” în valoare de 6,728,618.75 de lei şi „ Modernizare DJ 162, km 28+633- km 35+833, Visuia Silivaşu de Câmpie , Jud Bistriţa Nasaud” în valoare de 5,784,575.52  RON.

Cele două licitaţii au fost câştigate de S.C. ANTREPRIZA DE REPARAŢII ŞI LUCRĂRI ARL Cluj S.A şi de cei de la LUCRĂRI DRUMURI ŞI PODURI S.A.

Drumul Milaş-Lim se află în curs de modernizare şi câştigătorii licitaţiei au termen până în primăvara anului viitor să finalizeze lucrările. Termenul de prestare a serviciilor/execuţia lucrărilor obţinute de Antrepriza de reparaţii şi lucrări ARL este de 24 luni de la semnarea contractului de execuţie, din care pentru proiectare 30 zile de la semnarea contractului iar aceştia au câştigat licitaţia în luna mai a acestui an.

Deşi valoarea contractului scos la licitaţie de judeţul Bistriţa pentru modernizarea drumului Visuia Silivaşu de Câmpie era estimată la suma de 7,352,998 RON, firma Lucrări Drumuri şi Poduri a câştigat cu o ofertă  ce prezenta realizarea lucrării cu două milioane mai puţin. Singura problemă este că pe conţinutul licitaţiei, făcut public, nu este trecut termenul de realizare a obligaţiunilor contractuale.

 

Locurile mai „ieftine” în rândul celor mai scumpe

Ultimele trei locuri din topul celor mai scumpe licitaţii de lucrări la drumurile judeţene sunt ocupate de contractele obţinute de două firme, pentru trei modernizări.

DIMEX 2000 COMPANY S.R.L este câştigătoarea proiectului „MODERNIZARE DRUM JUDETEAN 172 C, KM 17+760-19+250, ILVA MICA LESU”. Aceasta a ofertat licitaţia cu suma de 5,708,853.96  de lei, adică cu trei milioane de lei mai puţin decât suma estimată.

O poziţionăm şi pe locul al patrulea din top la „MODERNIZARE DJ 172, Km 33+924-37+264 si 40+175-44+257 Zagra Suplai” unde aceasta a câştigat licitaţia pentru realizarea lucrărilor în schimbul sumei de  4,778,435.55  de lei.

Cu alte cuvinte, a prins suma contactului perlă al firmei DIFERIT în alte două proiecte.

Ultimul şi nu cel din urmă este o licitaţie în valoare de 3,028,121  pentru  Modernizare drum judeţean DJ 162,Teaca –Archiud: Obiect 3 : km 6+000- 8+300 pe care a câştigat-o aceeaşi  ANTREPRIZA DE REPARAŢII ŞI LUCRĂRI ARL Cluj S.A ce o clasificăm şi pe poziţia a doua.

 

Cine sunt cele trei firme ce au prins cele mai mari lucrări de infrastructură ale judeţului

Firmele DIFERIT, Dimex 2000 Company şi ANTREPRIZA DE REPARAŢII ŞI LUCRĂRI ARL Cluj au participat la licitaţiile pentru banii bistriţenilor rupându-şi câte o felie de aceeaşi greutate financiară: undeva la 10 milioane de lei. La un simplu calcul se observă că Dimex şi Antrepriza de Reparaţii au câte două contracte ce se învârt în jurul sumei obţinute de Diferit SRL pentru o singură lucrare.

În restul licitaţiilor câştigate de alte firme sumele pentru proiecte nu depăşesc 2,5 milioane de lei. Astfel că o firmă ce ar fi vrut să lucreze cât una din cele trei ar fi trebuit să câştige patru sau cinci licitaţii.

Nu cu mai puţin de doi ani în urmă presa scria că frima Diferit a caştigat doua contracte pentru lucrări de întreţinere curente pentru o perioadă de patru ani, în valoare de 8,7 milioane de lei. Unul dintre contracte avea în vedere drumurile asfaltate, iar celalalt se referea la drumurile de pământ şi piatră.

SC Dimex 2000 Company SRL, deţinută de omul de afaceri Ioan Scurtu, este o una dintre firmele din Bistriţa-Năsăud abonată la contracte pe bani publici. Astfel, în 2008, firma din Rebrişoara primea 1,39 milioane de lei pentru construirea a 9 poduri pe raza comunei Dumitra. În acelaşi an, firma lui Scurtu a câştigat şi licitaţia în valoare de 3,93 milioane de lei pentru modernizare DJ 172G, km 42+198- 50+000, Satu Nou-Cuşma. Un an mai târziu, Dimex 2000 Company SRL a primit un contract în valoare de 2,79 milioane de lei pentru modernizare „Drumului Comunal 28, km 0+000-3+987 ,DN 17 Cristur-Şieu – Coasta ,judeţul Bistriţa-Năsăud”. Aceeaşi firmă s-a mai ocupat şi de construcţia Centrului Alzheimer de pe strada Sucevei din Bistriţa, clădire care după ce a fost finalizată a primit destinaţia de birouri ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

ARL din Cluj-Napoca este una dintre firmele pe care le vedem tot mai des în Bistriţa-Năsăud, câştigând licitaţii pe bandă rulantă în ultimii ani. Antrepriza de Reparaţii şi Lucrări s-a ocupat de Parcul Industrial ce se pregăteşte lângă Bistriţa, de reabilitarea mai multor drumuri judeţene, iar mai nou lucrează la pavarea trotuarelor de pe diverse străzi din municipiu.

 

Bănuţul bistriţenilor pentru infrastructură

Judeţul Bistriţa Năsăud a alocat un buget de 24 de milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor în 2015, bani care, după spusele acestora, vor fi folosiţi pentru şapte proiecte de reasfaltare pe mai multe sectoare de pe  DJ 171,  DJ172,  DJ170, DJ162,  DJ173,  DJ 162.

Drumurile judeţene cuprinse în alocarea bugetară subliniate mai sus fac referire la licitaţiile câştigate de „cele trei fete harnice” ce modernizează infrastructura din Bistriţa Năsăud.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.