Cu ocazia controlului efectuat anul acesta la Primăria Bistriţa, Curtea de Conturi a verificat şi studiul de fezabilitate aferent proiectului de amenajare a pârtiei de schi din Wonderland, în urma sesizării depuse în urmă cu câteva luni de preşedintele Asociaţiei Bistriţa Civică, Florin Chereji.

Deşi Chereji atrăgea atenţia că investiţia pe care primarul Ovidiu Creţu vrea să o realizeze va atrage după sine în următorii 10 ani costuri foarte mari pentru bugetul local, inspectorii Curţii de Conturi susţin că totul este în regulă. Deocamdată! „Exactitatea şi realitatea indicatorilor tehnici fundamentaţi de cătreproiectant va fi infirmată sau confirmată după darea în exploatare a investiţiei”, îi răspunde Curtea de Conturi lui Chereji.

 

Înainte cu câteva zile de şedinţa ordinară din decembrie 2014, Florin Chereji a trimis o scrisoare deschisă municipalităţii şi legislativului local, prin intermediul căreia i-a avertizat pe aleşi că în cazul în care nu vor reconsidera investiţia, vor deveni răspunzători pentru o cheltuială de circa 3 milioane de lei anual pe următorii 10 ani, perioada de rambursare a creditului.

Scrisoarea nu a mai ajuns însă în plenul Consiliului Local, primarul Ovidiu Creţu mergând mai departe cu proiectul.

 

Chereji: SF-ul este greşit! Nu are la bază un studiu de piaţă

Drept urmare, Florin Chereji a trimis o sesizare Curţii de Conturi, acesta solicitând ca proiectul ce vizează amenajarea pârtiei de schi să fie verificat.

„În cazul în care se va contracta această lucrare conform caietului de sarcini publicat în SEAP pe website-ul e-licitatie.ro, veţi fi răspunzători pentru o cheltuială de cca 3.000.000 lei/an din bugetul local în următorii 10 ani.

Studiul de fezabilitate (SF) care stă la baza documentației întocmit de SC Centrul Profesional Proiectări Cadastru SA Petroșani se bazează pe realizarea investiției cu atragerea de fonduri nerambursabile (europene sau de la Ministerul Dezvoltării și Turismului). Din analiza financiară a SF, rezultă un profit de 8.600 lei/an, în condițiile în care fondurile de investiție nu trebuie rambursate. În condițiile în care municipalitatea intenționează realizarea investiției din creditul bancar contractat cu UNICREDIT ȚIRIAC Bank, la cheltuielile de operare și întreținere din SF trebuie adăugate cheltuielile privind rambursarea creditului de cca 3 mil.lei/an și de aici rezultă o cheltuială de cca 3 mil.lei/an din bugetul local în următorii 10 ani (perioada de rambursare a creditului).

Pe lângă cele de mai sus doresc să menționez că SF este greșit, firma care l-a elaborat nefiind de specialitate; nu vor putea fi obținute veniturile nici măcar la nivelul prevăzut în SF, iar cheltuielile de întreținere și operare vor fi mai mari decât cele prevăzute, astfel că în final pierderea anuală pe care bugetul local va trebui s-o suporte va fi mai mare de 3 mil. lei/an”, a scris Florin Chereji în documentul adresat Curţii de Conturi.

Acesta a mai atras atenţia că firma care a întocmit studiul de fezabilitate nu a ţinut seama de factorii climatici din ultimii ani, nici de cantitatea de precipitaţii, precum nici de altitudinea la care este amplasat obiectivul.

„SF-ul nu prezintă nici o garanție asupra fezabilității proiectului deoarece nu are la bază un studiu de piață”, a precizat Florin Chereji.

 

Curtea de Conturi: Realitatea se va vedea după darea în folosinţă a investiţiei

Din răspuns dat preşedintelui Asociaţiei Bistriţa Civică de Curtea de Conturi în urma verificărilor efectuate la Primăria Bistriţa în urma celor semnalate de acesta, reiese că documentaţia este în bună regulă, iar paşii parcurşi până la data respectivă, inclusiv banii cheltuiţi de municipalitate pentru efectuarea unor plăţi, nu sunt în afara reglementărilor legale. Cât despre eficienţa investiţiei, Curtea de Conturi arată că această latură va ieşi în evidenţă doar în viitor, după darea ei în folosinţă.

„Din verificarea şi analizarea documentelor prezentate de entitate s-au desprins următoarele concluzii:

 – angajarea, lichidarea, ordonanţarea, plata şi înregistrarea cheltuielilor privind realizarea proiectului cu studii topo geo-documentaţie economică – proiect tehnic pentru obiectivul de investiţii „Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul Complexului sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea” respectă principiile legalităţii şi regularităţii;

– documentele justificative în baza cărora a fost elaborat şi fundamentat studiul de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi, în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea” au fost întocmite, semnate şi autorizate, decontate în conformitate cu prevederile legale;

– studiul de fezabilitate a fost elaborat şi întocmit în conformitate cu proiectul aprobat de contractant. S-a făcut o analiză a factorilor de risc, abordarea riscurilor bazându-se pe dimensionarea şi măsurarea riscului;

– indicatorii economico financiari au fost fundamentaţi şi calculaţi pe baza de analize financiare (analiza cost beneficiu), analiza de risc,studii şi prognoze;

– exactitatea şi realitatea indicatorilor tehnici fundamentaţi de către proiectant va fi confirmată sau infirmată după darea în exploatare a investiţiei;

– studiul de fezabilitate a fost achitat din bugetul local, fiind aprobate în acest scop angajamente bugetare;

– în luna februarie 2014 Municipiul Bistriţa prin Consiliul local a încheiat Contract de credit la UniCredit Ţiriac Bank, nr. 406016 din data de 11.02.2014, un credit de angajament în valoare de 20.000 mii lei (n. r. – 20 milioane lei) pentru realizarea a două obiective de investiţii;

  • Amenajare pârtie de schi, inclusiv utilităţi în cadrul Complexului Sportiv Polivalent din extravilanul municipiului Bistriţa, localitatea componentă Unirea.
  • Amenajare legătură Libertăţii spre zona Zăvoaie, inclusiv construirea podului Berăriei peste râul Bistriţa.
  • creditul contractat este de tip revolving, cu o durată de l0 ani;
  • rata dobânzii este de tip ROBOR3M +2% pe an;
  • veniturile estimate a se realiza în 30 de ani din exploatarea pârtiei deschi sunt de 119.164.512 lei, iar veniturile suplimentare ale bugetului local sunt estimate la 7.147.396 lei. Conform graficului estimativ de rambursare anexat la contractul de credit costul creditului poate ajunge la nivelul de 26.277.500 lei”, sunt concluziile Curţii de Conturi precizate în documentul remis lui Florin Chereji.

 

Investiţie de 4 milioane de euro condiţionată de temperaturi scăzute

Valoarea contractului de execuție și furnizare echipamente este de 19.526.712 lei (peste 4 milioane de euro). Lucrările vor trebui finalizate în termen de 12 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.