Marian Popescu, preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, are un verdict tranşant după ce a analizat lucrarea de doctorat a vicepremierului Gabriel Oprea.
„Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. Sunt zeci de pagini copiate integral”, a declarat el, pentru Gândul.
Şeful Comisii de Etică contrazice, în nume personal, concluzia Consiliului Naţional de Etică de la Ministerul Educaţiei, for desemnat politic şi singurul mandatat legal să dea un verdict în cazul demnitarilor. CNE a decretat, rapid, fără a mai aştepta concluziile universitarilor care se autosesizaseră în acest caz, că suspiciunile de plagiat în cazul Oprea „nu se confirmă”.
În luna iulie, Comisia pe care Marian Popescu o conduce a decis să se autosesizeze şi să examineze teza cu titlul „Procedura plângerii prealabile”, susţinută de Oprea în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti, după ce în presă au apărut informaţii privind un posibil plagiat.
Fără să mai dezbată subiectul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, în lipsa unui temei legal, CNE a dat rapid un verdict: „nu se confirmă”.
Însă, Marian Popescu- preşedintele Comisiei de Etică a Universităţii din Bucureşti, a continuat însă să examineze, pe cont propriu, lucrarea de doctorat a vicepremierului şi vorbeşte, în nume personal, despre concluziile la care a ajuns.
„Trebuia să fac acest lucru, trebuia să merg până la capăt. Este vorba, în mod sigur, despre un plagiat. O să le atrag tovărăşeşte atenţia celor de la Consiliu că, în lucrarea lui Gabriel Oprea, sunt zeci de pagini copiate integral. În afară de pasajele semnalate în presă, am găsit şi altele, preluate din alte lucrări, fără citarea sursei. Ceea ce s-a întâmplat este de domeniul evidenţei”, spune Marian Popescu, potrivit Gândul.
Acesta a mai anunţat că va face publice în scurt timp concluziile detaliate ale analizei care indică „o culpă gravă” în ceea ce îl priveşte pe Gabriel Oprea.
(Sursa: Gândul)