Trei dintre cei şapte inculpaţi din dosarul foştilor capi din IPJ BN au fost duşi miercuri dimineaţă în faţa magistraţilor Tribunalului Maramureş, care vor hotărî dacă aceştia vor fi judecaţi în stare de arest preventiv sau în libertate, informează actualMM.ro.

Este vorba de Ioan Ovidiu Mureşan – fostul inspector şef al IPJ Bistriţa-Năsăud, Roberto Hasnăş – fostul şef al Poliţiei Rutiere Bistriţa şi Leon Cloşcă – fostul comandant al Poliţiei oraş Năsăud, care se află în arest preventiv de la finele lunii noiembrie a anului trecut. Cei trei sunt acuzaţi de procurorii DNA de abuz în serviciu.

 

Judecătorul de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Maramureş va decide miercuri dacă Ioan Ovidiu Mureşan, Roberto Hasnăş şi Leon Cloşcă vor fi judecaţi în stare de arest preventiv sau în libertate, în baza art. 207 NCCP.

 

Captura-34

(sursa foto: actualMM.ro)

 

Potrivit textului de lege,  verificarea măsurilor preventive în procedura de cameră preliminară se efectuează :

(1) Când procurorul dispune trimiterea în judecată a inculpatului faţă de care s-a dispus o măsură preventivă, rechizitoriul, împreună cu dosarul cauzei, se înaintează judecătorului de cameră preliminară de la instanţa competentă, cu cel puţin 5 zile înainte de expirarea duratei acesteia.

(2) În termen de 3 zile de la înregistrarea dosarului, judecătorul de cameră preliminară verifică din oficiu legalitatea şi temeinicia măsurii preventive, înainte de expirarea duratei acesteia, cu citarea inculpatului.

(3) Dispoziţiile art. 235 alin. (4)-(6) se aplică în mod corespunzător.

(4) Când constată că temeiurile care au determinat luarea măsurii se menţin sau există temeiuri noi care justifică o măsură preventivă, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere menţinerea măsurii preventive faţă de inculpat.

(5) Când constată că au încetat temeiurile care au determinat luarea sau prelungirea măsurii arestării preventive şi nu există temeiuri noi care să o justifice ori în cazul în care au apărut împrejurări noi din care rezultă nelegalitatea măsurii preventive, judecătorul de cameră preliminară dispune prin încheiere revocarea acesteia şi punerea în libertate a inculpatului, dacă nu este arestat în altă cauză.

(6) În tot cursul procedurii de cameră preliminară, judecătorul de cameră preliminară, din oficiu, verifică periodic, dar nu mai târziu de 30 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii arestării preventive şi a măsurii arestului la domiciliu. Dispoziţiile alin. (2)-(5) se aplică în mod corespunzător.

 

Procurorii DNA au anunţat, luni, trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a foştilor capi din IPJ BN.

MUREȘAN IOAN OVIDIU, inspector șef al Inspectoratului de Poliție al Județului Bistrița Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată (11 acte materiale),
– instigare la abuz în serviciu,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– instigare la uz de fals, în forma participației improprii.

HASNĂȘ ROBERTO EMIL, șeful Serviciului Poliției Rutiere din cadrul IPJ Bistrița Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată, (40 acte materiale),
– instigare la abuz în serviciu.

CLOȘCĂ LEON ANTON, șeful Poliției orașului Năsăud, la data faptelor, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu, în formă continuată (18 acte materiale),
– efectuarea de operațiuni comerciale, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția îndeplinită, în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA.

 

În acelaşi dosar sunt vor fi judecate în libertate încă patru persoane.

CÂRCU PAUL MARIAN, specialist la RAR – Reprezentanța Bistrița Năsăud, la data săvârșirii faptei, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu.

SÂNGEORZAN VIOREL, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare la abuz în serviciu,
– fals în înscrisuri sub semnătură,
– instigare la fals în declarații,
– instigare la fals material în înscrisuri oficiale,
– uz de fals.

MANCIU MIHAI MIRCEA, agent șef principal de poliție în cadrul Poliția orașului Năsăud, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu”, arată procurorii DNA.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.