Ceva a intervenit în interiorul Uniunii între 30 aprilie 2014 şi 24 mai 2014, dacă îi scriu de procesul care îl intentasem conducerii acesteia şi comunic preşedintelui nou ales de o virtuală împăcare. Aceasta petrecându-se îndată după Adunarea generală UCGN, încât se şi înregistrase cererea mea la Judecătoria Năsăud în 21 mai 2014. Într-adevăr. Invazia primarilor puterii, cu deosebire, se dezlănţuise în sala de şedinţă, în fapt restaurantul pe locul unde a fost odată o vestită tipografie şi librărie. Primari au fost şi din partida opoziţiei. I-am avut în vedere pe toţi. Deopotrivă au încălcat Statutul toţi primarii şi consilierii aleşi să reprezinte localităţile în Adunarea generală; ei, aleşii aleşilor! S-au ales ei între ei şi cei mai slugarnici au ales chiar pe primari. Au interpretat mecanic prevederile art. 4, lit. a) (Statut) care arată cine desemnează componenţii Adunării generale, când enumeră atribuţiile: „– să contribuie prin delegaţii numiţi la adunările cu drept de vot”.

Iar alegerea reprezentanţilor de către oamenii satelor grănicereşti reiese din dispoziţiile art. 7, alin. 1 din Statut, prevăzută legal că organele administraţiei: „se vor stabili de către consiliul local”. Iar următorul alin (2) este şi mai explicit: „În cazul în care consiliul local nu va desemna reprezentanţii localităţilor membre, se vor constitui comitete grănicereşti, respectiv câte unul pe fiecare localitate, care vor desemna aceşti reprezentanţi”. Nu faptul că primarii nu ar fi profesional potriviţi reprezentanţi ai localităţilor, dispunând de experienţă şi exerciţiu în domeniu.

Dar în cazul de faţă cei din Adunarea generală a UCGN au intrat în jocuri politice locale de a acapara organizaţii şi instituţii importante şi de prestigiu. Întrebarea e de ce au intrat într-o asociaţie cu personalitate juridică non-guvernamentală şi apolitică ei, oameni aleşi politic? Din ignoranţă sau abuz de putere?

Totuşi, sunt câteva exemple fericite de a fi fost desemnaţi de către comune cei mai ideali reprezentanţi, cadre didactice şi preoţi, cum majoritatea era în perioada interbelică. În cel mai important organ care atunci, regulamentul prevedea ca unul obligatoriu să fie organ care atunci, regulamentul prevedea ca unul obligatoriu să fie un ţăran în „Comisia de 8”. Şi indiscutabil un descendent de grăniceri şi să domicilieze permanent într-o localitate grănicerească.

În spiritul acestor reglementări şi tradiţii s-a întocmit şi actualul Statut, cu ultimele modificări în 2013. Numai că au ajuns în forma finală. În discuţii şi amendamente în cazul preşedintelui mai mulţi am susţinut şi s-a înscris între modificări ca, cel ales, să fie salariat al acesteia, ca să poată gestiona administrativ şi permanent problemele economice ale UCGN. Pentru respectarea acestei cerinţe se condiţiona ca să fie zilnic la serviciu şi să respecte programul conform Codului Muncii. Dar s-a trimis şi aprobat cu versiunea actuală: „Preşedintele Uniunii va fi remunerat pentru activitatea depusă cu o indemnizaţie stabilită prin hotărârea consiliului director” (art. 39). Iar preşedintele Consiliului director este acelaşi preşedinte al UCGN. Recompensarea cu indemnizaţie era formală, să nu fie o activitate voluntară şi prea vizibil că e politică demnitatea de preşedinte. Iniţial preşedinţii, precum şi precedentul fost consilier, declarau în plen că nu-i interesează îndemnizaţia şi diurna, însă la plecare îşi încasau drepturile toate odată. Detaliile şi subterfugiile acestea sunt posibil de îndreptat printr-o revizuire a Statutului; mai multă claritate şi în privinţa calităţii de urmaş grănicer al celor ce sunt aleşi ca reprezentanţi ai comunelor: născut şi trăind în una din cele 44 de localităţi.

Gheorghe_Onul.JPG

Martor fiind numai la câte încălcări a legalităţii s-au produs în Adunarea generală din 30 aprilie 2014, culminând cu gravele atingeri aduse normelor din câteva alin. şi litere ale art. 6, din O.G. nr. 26/2000, am deschis acţiune civilă în justiţie. La câteva zile am informat pe preşedintele nou ales, actualul preşedinte Gheorghe Onul, primarul din Salva, care în trecere prin Năsăud intră în sediul Uniunii să semneze vreo hârtie, că acolo are doi ciraci salariaţi.

Nu am mai intrat în sediu de când a ajuns Gheorghe Onul în fruntea Uniunii. Nu am fost chemat la nici o şedinţă a Consiliului director ş nici măcar la Adunarea generală care a avut loc în această primăvară. O putere prezidenţială discreţionară se exercită autoritar, susţinut din spate de una dictatorială şi coruptă a logofătului primar al Năsăudului.

Procesul intentat şi încredinţat Judecătoriei Năsăud, în care am cerut constatarea nulităţii absolută a Adunării generale a UCGN şi a hotărârilor ei de alegere a organelor executive ale acesteia. Cu amânări şi completări de acte şi răspunsuri, procesul îşi urmează cursul ajuns acum în apel la Tribunalul Bistriţa-Năsăud. Fiind pe rol, despre sentinţa Judecătoriei şi alte amănunte într-un viitor articol.

Teodor TANCO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.