Oficialii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Bistriţa-Năsăud în frunte cu şeful Ioan Ovidiu Mureşan îl protejează pe Ioan ”Păcală Opre”, inculpat într-un dosar în care este acuzat de proxenetism. Pe deasupra că oficialii IPJ BN îi fac caracterizări inculpatului ca să-i ajute în apărarea în faţa instanţei, mai marii poliţiei nici nu vor să prezinte respectivele caracterizări şi nici faptul dacă au fost făcute alte caracterizări pentru alţi inculpaţi. Oricum, să zicem că Ioan Opre este printre puţinii infractori pentru care IPJ BN sare în apărare. Oare mai marii de la IGPR ştiu de acest lucru? Acum vor şti.

 

Ioan Ovidiu Mureşan ascunde autorizaţia

”Avocat Molnar Laurenţiu Dănuţ depune la dosar o caracterizare din partea Primăriei comunei Dumitra, eliberată sub nr. 1679 din 8 iulie 2013, o adresă înaintată Baroului Bistriţa-Năsăud, domnului avocat Molnar Laurenţiu Dănuţ, precum şi o adresă emisă de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Bistriţa-Năsăud Secţia 6 Poliţie Rurală Năsăud – Postul de Poliţie comunal Dumitra, cărora li se dă citire de către preşedintele de complet”, se arată în motivarea prin care magistratul Daniella Berbecariu a respins cererea de arestare preventivă a lui Ioan Opre. Cu toate că el a fost arestat ulterior de Curtea de Apel Cluj şi eliberat săptămâna trecută de aceeaşi instanţă, Ioan Opre nu a fost arestat în primul rând şi având în vedere acea adeverinţă eliberată de IPJ BN. Oficialii instituţiei, în frunte cu Ioan Ovidiu Mureşan, nu au dorit să ne prezinte această adresă.

 

Cum se refuză informaţiile publice

”Urmare a solicitării dumneavoastră adresată Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud, înregistrată la Compartimentul de Relaţii Publice şi Relaţii cu Publicul cu nr. 3083  din data de 05.08.2014,  formulată în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cu modificările şi completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

Informaţiile solicitate de către dumneavoastră nu sunt incidente Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, iar dacă acestea există la dosarul penal la care faceţi referire, vă sugerăm respectuos să vă adresaţi procurorului de caz”, a declarat Roşca Virgina, purtătorul de cuvânt al IPJ BN.

 

Relaţia Păcală-Ioan Ovidiu Mureşan

Relaţiilor dintre Ioan Opre şi cei din poliţia din Bistriţa-Năsăud sunt mai mult decât cunoscute, arătam într-un articol anterior. Atât şeful IPJ Bistriţa-Năsăud – comisarul şef de poliţie Ioan Ovidiu Mureşan, cât şi comandantul Poliţiei oraşului Năsăud – inspectorul de poliţie Leon Cloşcă, ar avea relaţii cu Păcală.

Potrivit surselor noastre, relaţia dintre Ioan Opre şi Ioan Ovidiu Mureşan a început pe vremea în care poliţistul deţinea funcţia de şef al Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ BN. Mureşan ar fi instrumentat o cauză penală având ca subiect unele încălcări ale legii de către Păcală, în special de natură economică. Legat de acest dosar pe care Ioan Ovidiu Mureşan l-a instrumentat familiei Oprea, Ioan şi Geta, acesta a avut ca subiect modul total în afara prevederilor legale în care aceştia îşi desfăşurau afacerile, sustragere de la plata impozitelor, evaziune fiscal, returnare ilegală de TVA. În acest sens, Ioan Ovidiu Mureşan a reţinut-o în arest pe Geta Oprea, tocmai pentru ca apoi să apară ca un salvator al acestora. Brusc, Ioan-Ovidiu Mureşan a devenit peste noapte vânător, având în vedere faptul că Ioan Oprea este şi el vânător, fiind proprietarul unei zone de vânătoare.

Mureşan a participat anul trecut cu Păcală la  un braconaj, acest gen de vânătoare desfăşurându-se aproape în fiecare săptămână. Un poliţist a aflat de acest lucru şi a sunat la 112, nedând nume, ci numai faptul că două persoane încalcă legea. Se pare că un echipaj de poliţie s-a deplasat la faţa locului, dar văzând despre cine este vorba s-a retras.

Prietenie veche pare să fie nu doar între Păcală şi şeful IPJ BN, ci şi cu Leon Cloşcă, comandantul Poliţiei oraşului Năsăud, care de altfel a „servit” şi pe vremea în care presta la Postul local de poliţie din Dumitra. Sursele noastre spun că Păcală şi Cloşcă deţin împreună, neoficial, o păstrăvărie la Strâmba lângă Ilva Mică, deşi aceasta figurează oficial pe numele tatăl poliţistului, Costănuţ Cloşcă.

Afacerile mai vechi, cu maşini aduse din Occident, îi leagă pe Păcală de Cloşcă. Acestea ar fi fost înscrise în circulaţie cu sprijinul lui Cloşcă, dar şi a altor angajaţi de prin poliţia bistriţeană, inclusiv a actualului şef al IPJ BN, care în perioada respectivă era şeful SIF din cadrul IPJ.

De pe urma afacerii cu maşini Cloşcă a beneficiat de câteva autoturisme de lux, pe care însă, potrivit surselor noastre nu le-ar fi înscris pe numele său, tocmai ca să nu dea de bănuit. Nu doar maşinile au constituit beneficiile lui Leon Cloşcă, ci şi excursiile în străinătate precum şi sumele de bani lunare pe care acesta le primea drept bonus din partea lui Opre pentru a-i ţine spatele.

 

ŞEFUL IPJ Năsăud, implicat şi el

Sursele noastre spun că în afacerea cu privire la racolarea fetelor pentru sex la orgiile organizate de Păcală, participant activ era şi şeful Poliţiei din Năsăud, Leon Cloşcă, care avea oarecare experienţă întrucât numele acestuia ar fi fost implicat într-un scandal similar cu circa opt – nouă ani în urmă când ar fi fost audiat de DIICOT, alături de Vasile Bodea. Acesta a fost arestat de procurorii DIICOT în 2011 sub acuzaţia de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism, trafic de minori şi trafic de persoane.

Şi în cazul lui Păcală se pare că şeful poliţiei năsăudene ar fi fost audiat de DIICOT, deşi şeful IPJ BN susţine, conform presei locale, că nu a primit vreo înştiinţare în acest sens despre subordonatul său şi ba mai mult, Leon Cloşcă, cu care a stat de vorbă pe această temă, neagă implicarea sa.

IPJ BN_1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.