„Falimentul” firmelor din grupul Gomar este un subiect care ţine prima pagină a media locale, şi nu numai, de câteva săptămâni bune. S-au spus multe şi probabil se vor mai spune, dar un lucru se pare că devine cert: falimentul Gomar pare o „operaţiune” pusă la cale din timp, în baza unui plan riguros, menit să salveze şi să ascundă în acelaşi timp, bani şi bunuri, din cauza unui management dezastruos.

 

Iniţial, firma din Viişoara, Gomar Lux, a întreprins demersurile necesare şi a cerut falimentul, subliniind faptul că are datorii de peste 86 milioane lei. Conform ANTITEPARI.ro termenul limită de înscriere la masa credală este 10 noiembrie 2014. Aproape în acelasi timp şi Gomar Electric a înaintat documentele cerând plasarea sub protecţia Legii 85, cerere analizată şi aprobată în 3 octombrie 2014. La sfârşitul anului 2013 datoriile acestei societăţii, cea mai potentă a grupului Gomar se ridicau la neverosimila suma de 53,2 milioane lei.

Lumea de afaceri bistriţeană, şi numai, este stupefiată de motivele care au dus la aceasta situaţie, grupul Gomar fiind unul din cele mai de succes companii din judeţul Bistriţa-Năsăud. Abonată an de an la un loc fruntaş în topul firmelor din judeţul Bistriţa-Năsăud întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului. Nu mai departe decât pe la mijlocul anului 2014, Gomar Lux, în baza bilanţului pe anul 2013, a primit diploma cu titlul „Cea mai mare firma din România Întreprinderi Mijlocii” în „Top pentru România Întreprinderi Mijlocii judeţul Bistriţa-Năsăud”.

Mai mult aceeaşi firmă Gomar Lux SA, în 2014 primeşte diploma şi titlul de „Locul 1in Top Afaceri România 2014” în „Top pentru judeţul Bistriţa-Năsăud, domeniul 46: comerţ cu ridicata conform bilanţ pe 2013”, dar şi pe domeniul 4669 – comerţ cu ridicata a altor maşini şi echipamente”. Stai şi te întrebi, ce fel de date privind bilanţul financiar contabil al firmei au prezentat patronii acesteia de au primit diploma respectivă, în condiţiile în care la câteva luni distanţă, în acelaşi an 2014, firmele grupului Gomar aveau datorii de circa 86 milioane de lei şi cereau intrarea în faliment?

„Ceva este putred în Danemarca” – am putea spune precum ofiţerul din „Hamlet” a lui Shakespeare. Sau „curat murdar”, cum ar spune nenea Iancu.

 

Falimentul Gomar pare un faliment premeditat

În 2014 a intrat în vigoare noua legea a insolvenţei. A fost ca o mănuşă pentru multe firme din România, inclusiv pentru Gomar. Până în luna iunie s-au înregistrat un număr mare de dosare de insolvenţă, apoi cu venirea verii numărul lor s-a redus. Începând cu luna octombrie numărul acestora a crescut brusc, o explicaţie rezonabilă pentru acest fenomen ar fi şi faptul că l-a sfârşit de an numărul firmelor care intra în insolventa creşte, fie la cererea debitorilor, fie al creditorilor. Pentru orice specialist în insolvenţă este evident faptul că nu este relevantă scăderea numărului de firme intrate în insolvenţă, ci că la această măsură au recurs mari companii din Bistriţa, printre care şi Gomar.

Grupul Gomar a intrat in insolvenţă cu două firme la cererea debitorului, Gomar Lux şi Gomar Electric.

Insolvenţa SC Gomar Lux SA a fost cerută în data de 19 septembrie 2014 de Iproeb Bistriţa. Instanţa a numit lichidator judiciar, firma Ultralex SPRL.

Este cunoscut faptul că grupul Gomar a activat pe piaţa produselor electrice, turism, comerţ cu produse petroliere etc.

GOMAR LUX a fost înfiinţată în 1992, având ca principal obiect de activitate “Comerţul cu ridicata al altor maşini şi echipamente”.

A avut un şoc destul de serios în 2009, în plină criză economică, când cifra de afaceri a firmei s-a înjumătăţit faţă de 2008. În anii următori Gomar Lux a înregistrat o creştere constantă a performanţelor financiare, încheind anul 2013 cu o cifră de afaceri de 163.626.133 lei şi un profit net de 258.911 lei, după ce în 2012 raportase afaceri de 120.885.805 lei şi un profit net de 599.140 lei.

 

Înfiinţată în 2014, cu experienţă de peste 20 de ani!

Coincidenţă sau nu, cu câteva zile înainte de depunerea celor două cereri de insolvenţă, Gavrilă Gorea, fiul patronilor, noua generaţie şi continuatorul afacerilor familiei, a înfiinţat o nouă firmă – GEKLART LIGHTING SRL.

Mişcarea s-a făcut rapid, în baza unui plan riguros elaborat, inclusiv site-urile gomarlux.ro şi gomarelectric.ro au fost redirecţionate către geklart.ro, pagină web care ne lămureşte că GEKLART LIGHTING SRL a fost înfiinţată în anul 2014 cu capital integral privat, dar cu o experienţă în domeniul electric de peste 20 de ani !!!????

Tribunalul Bistriţa-Năsăud în 23 septembrie 2014, a admis cererea debitorului GOMAR LUX SA  de deschidere a procedurii simplificate de faliment, numind în calitate de lichidator judiciar, după cum am arătat ,pe „Ultralex” SPRL.

De asemenea, instanţa a stabilit data de 10 noiembrie 2014 drept termen limită de depunere a cererilor de admitere a creanţelor, tabelul preliminar al creditorilor urmând a fi comunicat la 21 noiembrie 2014. După soluţionarea eventualelor contestaţii, tabelul definitiv al creanţelor va fi afişat la 17 decembrie 2014.

În cererea de deschidere a procedurii simplificate de faliment, juristul Gomar susţine că „din actele contabile ale societăţii rezultă incapacitatea de plată a acesteia în condiţiile în care are datorii totale de 86.667.759,45 lei şi activitatea pe care o desfăşoară – comerţ cu ridicata al altor maşini şi echipamente – a încetat din cauză că solicitările pentru aceste tipuri de servicii/produse au coborât sub limita la care costurile proprii de funcţionare mai puteau fi acoperite”.

La data de 30 iunie 2014, Gomar datora bugetului de stat, cumulat, circa 5.500.000 lei, iar în evidentele CIP (Centrala Incidentelor de Plăţi) figurează, atentie, cu documente refuzate la plată în valoare de 3.446.447,03 lei. Din această sumă, 330.650,18 lei reprezintă valoarea a două incidente majore cu cecuri fără acoperire, ambele emise în august 2014. 1.634.295,63 lei este totalul sumelor a 93 de incidente de plată majore cu bilete la ordin, pe lângă care au mai fost înregistrate şi 75 de incidente de plată minore cu bilete la ordin în valoare totală de 1.481.501,22 lei.

 

Coincidenţele nu sunt deloc întâmplătoare

Toate incidentele de plată cu bilete la ordin, false, fără acoperire, au fost înregistrate în august şi septembrie 2014, iar din punct de vedere legal acestea sunt considerate infracţiuni economice grave.

Coincidenţă sau nu, dar în aceste cazuri coincidenţele nu sunt deloc întâmplătoare, odată cu depunerea cererii de deschidere a falimentului firmelor din grupul Gomar, la Registrul Comerţului Bistriţa-Năsăud apare înregistrată GEKLART LIGHTING SRL, având ca principal obiect de activitate tot „Comerţ cu ridicata al altor maşini şi echipamente” Din acelaşi document rezultă ca acţionarul principal este GABRIEL MARCEL GOREA, fiul, cu 99% din părţile sociale, şi un anume ŢANC ANDREI, cu o cotă de deţinere de 1%, administrator fiind GABRIEL MARCEL GOREA.

Răsfoirea Monitorului Oficial al României ne oferă o surpriza de proporţii, GABRIEL MARCEL GOREA era mandatat în anul 2011 să semneze în numele GOMAR LUX SA. Astfel, tânăra speranţă Gorea avea dreptul să semneze documentaţii de credit, garanţiile aferente, mai mult, să se prezinte drept unic reprezentant al societăţii în relaţiile cu terţii, cu drept de semnătură unică.

Rezultă aproape fără dubiu că înfiinţarea GEKLART LIGHTING SRL a fost o „operaţiune” premeditată şi elaborată într-o încercare discretă şi reuşită de mutare a activităţii societăţilor GOMAR pe o nouă societate.

 

Ingineriile care lasă ”găuri”

Redirecţionarea site-urilor Gomar către geklart.ro, pagină web pe care scrie: „Societatea Comercială GEKLART LIGHTING SRL a fost înfiinţată în anul 2014 cu capital integral privat, dar cu o experienţa în domeniul electric de peste 20 de ani…”, este una din dovezile că ceva este putred în Danemarca.

Familia Gorea a mai înfiinţat încă trei firme, Gomar Production, Hotel Gomar Lux şi Reality Bussines SRL în care membrii de familie sunt plantaţi în funcţiile cheie.

Gura lumii fiind slobodă, pe piaţă au început să circule zvonuri, sigur neverificate, despre transferul unor sume de bani în conturi din străinătate, de pildă Elveţia. O fi sau nu adevărat, rămâne ca acest lucru să fie lămurit de autorităţile competente care se pare că au mirosit că toată aceasta „operaţiune”, cu intrări a unor firme în insolvenţă, cu apariţia peste noapte a altor firme care au preluat active de la cele intrate în insolvenţă, cu folosirea pe scara largă a unor mijloace de plată false nu este o situaţie normală.

„Ingineriile” folosite lasă urme oricât s-ar strădui unii să le şteargă, dar mai ales lasă „găuri”, mai ales la Banca Transilvania, la Garanti Bank şi nu mai vorbim de Iproeb.

Dar lucrurile sunt la început şi derularea evenimentelor ar putea aduce surprize.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.