Trimiterea în judecată extrem de rapid a unui grup din conducerea poliţiei bistriţene, respectiv a fostului inspector şef, comisarul şef Ioan Ovidiu Mureşan, a şefului Serviciului Poliţiei Rutiere, comisarul sef Roberto Hasnăşşi a fostului şef al Poliţiei Năsăud, subcomisarul Leon Cloşca, dă naştere la o serie de întrebări care adâncesc necunoscutele acestei afaceri.

 

Pe lângă cei trei mai sunt trimişi în judecata şi câţiva “boişteni”, persoane aproape necunoscute care dau senzaţia că rolul lor ar fi de a ascunde alte persoane cu adevărat implicate în acest caz de megacorupţie, în special oamenii de afaceri care îşi rezolvau problemele cu legea apelând la cei trei inculpaţi şi, ceea ce este mai important, lipsesc cu desăvârşire oameni politici care practic dictau ce dosare penale să fie dosite sau, din contră, aruncate în malaxorul justiţiei.

Într-un pamflet nevinovat, bazat pe surse din lumea serviciilor secrete, urcat pe site-ul Gazetei de Bistriţa, se menţiona faptul că DNA ar întreprinde investigaţii privind o scurgere de informaţii de la “doi şi un sfert”, respectiv de la şeful acestei structuri, comisarul şef Ioan Sidor Bodescu către preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, în contextul investigaţiilor preliminare care au culminat cu arestarea şefilor Poliţiei bistriţene. Spre surprinderea noastră, răspunsul DNA Cluj a fost unul extrem de rapid, oarecum în contradicţie cu practica instituţiei.Procurorii infirmă faptul că există vreun dosar de cercetare penală disjuns din cauza privind pe fostul şef al IPJ BN, Ioan Ovidiu Mureşan.

„În acest moment, pe rolul DNA – Serviciul Teritorial Cluj nu există în lucru vreun dosar  constituit ca urmare a unei disjungeri din cauza privind pe inculpatul MUREȘAN IOAN OVIDIU ș.a., care să aibă ca obiect infracțiunea de  «folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Sigur, asta nu înseamnă că informaţia nu este veridicăşi nu se întreprind cercetări în acest sens.

 

Prietenie veche

Relaţia dintre Ioan Sidor Bodescu şi Emil Radu Moldovan este una veche şi de notorietate pe plan local. Această apropiere dintre cei doi a generat prin anul 2008 atacul asupra Gazetei de Bistriţa de către un interlop din Năsăud, urmată de lovirea unui redactor şi devastarea redacţiei. Reacţia violentă a fost declanşată de apariţia unei mici note care făcea referire la o întâlnire ultrasecretă, petrecută undeva departe de Bistriţa, în Turcia, în staţiunea turistică Antalya, la care au participat Ioan Sidor Bodescu, şeful IPJ BN la vremea respectivă, fostul şef al SRI BN, colonelul Ioan Mocanu şi Emil Radu Moldovan – actualul preşedinte al CJ Bistriţa-Năsăud, pe atunci doar deputat, informaţie care a fost dată în vileag în săptămânalul nostru. Deşi notiţa în cauză nu nominaliza expres persoanele participante la “conclavul” de pe melagurile turceşti, “prietenii” au înţeles despre ce este vorba, iar urmarea a fost deosebit de violentă. Reacţia poliţiei a fost extrem de lentă, distanţa de 150 de metri de la sediul IPJ BN la sediul redacţiei Gazeta de Bistriţa a necesitat un timp de circa 40 de minute pentru a interveni.

Atacatorul, interlopul din Năsăud, cu câteva minute înaintea agresiunii şi devastarea redacţiei Gazeta de Bistriţa situatăîn clădirea FederalCoop, plecase din biroul adjunctului IPJ BN, comisarul şef Aurel Grama, de faţă fiind şi şeful IPJ BN, comisarul şef Ioan Sidor Bodescu.

Legat tot despre întâlnirea din Antalya, Emil Radu Moldovan, pe atunci tânăr „lup” în ascensiune, a încercat să identifice informatorul care a devoalat Gazetei de Bistriţadespre întâlnirea din Antalya, făcând presiuni asupra redacţiei.

 

Numele lui Radu Moldovan nu apare în interceptări

Cine a urmărit cu atenţie dezvăluirile din cazul IPJBN-GATE, respectiv notele de interceptare a comunicaţiilor fostului şef al politiei bistriţene, Ioan Ovidiu Mureşan, cu premeditare scurse spre presă, observă un lucru extrem de interesat.În toată perioada în care şeful poliţiei a fost interceptat telefonic şi ambiental nu există nici o discuţie între Ioan Ovidiu Mureşan şi Radu Moldovan. În mod normal asemenea discuţii trebuiau să existe, cel puţin la nivel instituţional. Dar nu, nu există nimic.

Oare de ce? Este o simplăîntrebare, iar opinia publică ar fi interesată de acest fapt. Mai ales că relaţiile dintre Mureşan şi Radu Moldovan, până la un moment dat, depăşeau cadrul instituţional.Cei doi îşi petreceau împreună revelioanele, zile de naştere şi interminabile partide de vânătoare unde, povestesc surse din anturajul celor doi oficiali, s-a ajuns la situaţia penibilă ca din slugărnicie fostul şef al Poliţiei bistriţene se oferea să-i încarce arma preşedintelui CJ.

 

Bate şaua să priceapă calul

În 3 octombrie 2014, primarul oraşului Năsăud, Mircea Romocea, l-a sunat pe inspectorul şef Mureşan si i-a solicitat să intervinăîntr-un dosar penal în care un năsăudean a reclamat nişte ilegalităţi comise în Primăria Năsăud.

Ca să arate că este servil intereselor primarului, inspectorul şef Mureşan l-a chemat la el pe inspectorul principal Paul Bugnar care avea dosarul cu reclamaţia cetăţeanului din Năsăud.

„Fii foarte atent, se folosesc alţii de tine. Tu eşti băgat la înaintare şi ai să pici, fii foarte atent. Deci, vezi lucrurile la adevărata dimensiune, bine? Tu eşti băiat deştept. Eu am avut o discuţie cu primarul şi-o zis : domnu’ Mureşan, n-am făcut nimic …”, i-a spus Mureşan lui Bugnar.

De asemenea, şeful IPJ i-a spus inspectorului Bugnar căîl va susţine în carierăşi îl va ajuta să ajungăşef al Serviciului de Investigare a Fraudelor.

„Mai nou poliţiştii nu se uită numai la problemă, se uităşi la context … „, i-a mai spus Mureşan subalternului său.

În schimbul intervenţiei, Mureşan l-a rugat pe primarul Romocea să intervină pe canale politice pentru schimbarea adjunctului IPJ BN, comisarul Ciprian Buta, cu un ofiţer mult mai maleabil, respectiv inspectorul principal Leon Cloşcă. La această solicitare, Mircea Romocea a dat spus: „o să discut şi eu. O să-l sun pe ministru”.

În faţa acestei replici, Ioan Ovidiu Mureşan l-a asigurat pe Romocea că pentru…”Dvs.şi preşedintele orice, absolut orice, dacă pot. Fără niciun fel de reţinere … şi nu contează că-i zi, că-i noapte. Fără niciun fel de problemă, eu ce stăîn puterea mea, eu …”.

Se observa că Mureşan, cu un fel de disperare ţine să-l asigure pe Romocea că va face absolut orice pentru el şi preşedinte.

De fapt mesajul era adresat lui Radu Moldovan – preşedintele CJ BN -şi este generat de faptul că acesta nu mai comunica cu el. Este dovada clară că iniţiativa întreruperii comunicării dintre cei doi a fost luată de Radu Moldovan, care a fost avertizat că Mureşan era monitorizat de DNA.

Cu o zi înaintede descinderea procurorilor DNA, Mureşan l-a căutat disperat pe Moldovan, aspect care a fost recunoscut pentru Gazeta de Bistriţa de preşedintele CJ BN, el precizând totodată că nu a discutat nimic legat de dosare penale cu acesta.

„Eu m-am întâlnit cu el şi sâmbătăşi duminică, dar nu ştiu nimic, decât ce am citit din presă. Nu am vorbit despre dosarele penale nici cu el, nici cu nimeni”, a spus Radu Moldovan.

În convorbirea telefonicăpe care a avut-o cu Romocea, Mureşan a sesizat disponibilitatea acestuiaşi a plusat ca la poker. Conform procurorilor DNA, Mureşan încearcă săîl capaciteze pe acesta pentru „a acţionat prin folosirea influenţei politice, împotriva ofiţerilor Linul Marius – subsecretar de stat în Ministerul de Interne şi Bodescu Ioan Sidor – şeful SIPI Bistriţa Năsăud.

„Îi subsecretar de stat. Din punctul meu de vedere, eu nu mă apăr, dar … E un dar … cum scrie despre Mureşan Ovidiu, scrie şi despre prim procuror, cum scrie despre primarul din Năsăud scrie şi despre preşedintele Consiliului Judeţean”.

 

Bodescu, conducătorul „ostilităţilor”

Conform surselor Gazetei de Bistriţa, rolul principal în operaţiunea de anihilare a lui Mureşan l-a avut şeful SIPI BN, Ioan Sidor Bodescu, care l-a „executat” fără crâcnire, ca răspuns că acestaîl “făcuse” în povestea cu jocul de poker. Bodescu nu a uitat şi nu a iertat.

Astfel, cel care a vizat postul lui Mureşan, de inspector şef al IPJ BN, era nimeni altul decât Bodescu, dar socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg. Când s-a anunţat oficial că cel care urma să preia funcţia de şef al IPJ BN, era chestorul Linul de la Bucureşti, reacţia lui Bodescu a fost una de consternare, afirmând că “nu se poate”, minute în şir.

Dar uite că s-a putut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.