Lucrările pentru edificarea proiectului campusului de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” avansează foarte greu şi există posibilitatea ca acestea să nu fie finalizate în termenul scontat, adică până pe 31 noiembrie 2015. Proiectul iniţial a suferit modificări, iar în acest moment documentaţia este verificată la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest.

 

Proiectul este inclus în Axa prioritară 3 – Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul major de intervenţie 3.4 – Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă. Valoarea totală a proiectului este de peste 30 de milioane de lei (inclusiv TVA), din care asistenţa financiară nerambursabilă solicitată este de aproximativ 26 de milioane de lei.

Iniţial, acest proiect a inclus şi consolidarea şi modernizarea clădirii centrale, de patrimoniu (Corpul A). Modernizarea corpul principal al Colegiului ar implica modernizări şi restaurări de anvergură, care ar fi dus la costuri mult mai mari, astfel că în cele din urmă clădirea principală a fost scoasă din proiect.

În final, lucrările care urmează să fie executate sunt cele de reabilitare şi mansardarea actualei şcoli generale (Corpul B) în care vor exista diferite cabinete şi laboratoare școlare, modernizarea internatului şi transformarea în mini-hotel cu garsoniere pentru profesori, edificarea unei clădiri noi care să găzduiască bucătăria şi cantina, actualul Corp C va fi transformat în sală de sport şi centru de documentare şi informare, parcului dendrologic va fi şi el reabilitat, va fi construită o sală de sport polivalentă peste terenurile de tenis, dar vor fi realizate şi noi terenuri sintetice de sport şi nocturnă, plus vestiare pe terenul de iarbă.

 

Şapte ani de bâlbâieli

Edificarea campusului Colegiului Naţional Liviu Rebreanu din Bistriţa este un proiect care a stat în stand-by timp de opt ani, fiindcă nu s-au găsit banii necesari pentru demararea lucrărilor. Într-un final, în 2014, municipalitatea a primit undă verde de la Ministerul Dezvoltării, iar în luna septembrie, deci cu exact un an în urmă, vicepremierul şi totodată ministrul Dezvoltării de atunci Liviu Dragnea primarul Ovidiu Creţu au parafat la Bistriţa contractul de finanţare.

Licitaţia pentru atribuirea contractului de execuţie a lucrărilor pentru edificarea campusului Colegiului Naţional Liviu Rebreanu a fost lansată în urmă cu şapte ani, în noiembrie 2008.

După şase ani de bâlbâieli, contractul a fost atribuit în luna martie anul acesta asocierii de firme SC Mis Grup SRL din Anieş şi SC Grup Taurus SRL Crainimăt. Valoarea finală a contractului este de 27.359.129 lei. Cele două firme ar trebui să finalizeze lucrările, obligatoriu, până la 31 decembrie 2015.

În teren însă lucrurile nu stau însă foarte bine, fiindcă proiectul a suferit oarecare modificări. Procedurile de modificare a proiectului iniţial au fost demarate de municipalitate abia la finele anului trecut în luna noiembrie. Modificările aduse trebuie însă verificate, iar acest lucru are loc abia acum la Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest, care în final va da ok-ul.

 

cladire campus 2 net

Lucrări demarate, în aşteptare

Până una-alta multe dintre obiective sunt în stand-by, singurul punct în care se lucrează cât de cât în acest moment fiind corpul în care se află cantina şi bucătăria.

Proiectul de edificare şi modernizare a campusului a fost demarat pe mai multe fronturi: clădirea internatului, cantina, şcoala generală de pe Ursului și clădirea nouă a gimnaziului ce va fi ridicată pe terenurile de tenis. Școala primară a fost construită pe terenurile de sport dinspre strada Zimbrului, cu finanțare exclusivde labugetul local. Lucrările au costat aproximativ un milion de euro și au fost realizate tot de Mis Grup. Cu privire la stadiul lucrărilor, directorul Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu”, Constantin Rus, se arată nemulţumit, însă cu toate astea speră ca într-un final lucrurile să intre pe un făgaş normal.

„Stadiul în care se află lucrările este unul destul de neplăcut pentru mine. La anumite obiective se lucrează, cum ar fi cantina şi bucătăria. Se mai lucrează şi la corpul B – şcoala gimnazială, unde sper să putem intra până în semestrul II (n.r. – din aul şcolar 2015 – 2016). Sper ca măcar o parte din obiectivele prinse în proiect să fie finalizate până la final de an”, a declarat pentru Gazeta de Bistriţa directorul Constantin Rus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.