Liviu Rebreanu, originar din Bistrița-Năsăud, nu este iubit doar de conaționalii noștri. Romancierul, a trezit mult interes și admirație unui profesor francez, care a tradus mai multe din operele sale în limba franceză.
Îndrăgostit iremediabil de ,,Ion”, Răscoala sau Pădurea Spânzuraților, Jean-Luis Courriol, pentru că despre el este vorba, a ajuns pentru prima dată pe meleaguri bistrițene, unde a încercat să înțeleagă patima iubirii și patima pământului.
Cu ocazia evenimentului cultural numit „Cazul Rebreanu”, organizat de Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și datorită faptului că Jean Louis Courriol și soția sa, Florica Ciodaru Courriol sunt mari admiratori ai scriitorului Liviu Rebreanu, directorul Ioan Pintea, i-a invitat la Bistrița și le-a pregătit acestora o surpriză.
„Astăzi am făcut un traseu absolut Rebrenean. Ne-am oprit la Beclean, am văzut locul și casa unde a locuit Ludovica Rebreanu, mama lui Liviu Rebreanu. De acolo am plecat la Târlișua, am văzut locul unde a afost casa învățătorului Rebreanu și unde s-a născut.Am venit pe la Chiuza unde împreună cu Primăria și cu Consiliu Județean, vom inaugura în toamna aceasta Centrul Cultural Liviu Rebreanu, unde va exista o bibliotecă dedicată mareului prozator. Am intrat în Năsăud și am intrat în cimitirul Comoara, și chiar la intrare am făcut un mic popas, lângămormântul lui Vasile Rebreanu, tatăl marelui prozator și de acolo ne-am dus la Maieru unde am avut o întâlnire cu profesorii, cu intelectualii de acolo, cu elevii și sigur am avut foarte multe de văzut pentru că există acest muzeu „Cuibul Visurilor”, unde sunt foarte multe documente, foarte multe exponate, care îl privesc pe Liviu Rebreanu-bibliografia și opera sa. Am călătorit în locurile pe care Rebreanu le-a luat și le-a pus în cărțile lui”, a precizat Ioan Pintea- directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”.
Jean Louis Courriol este traducător francez și profesor de limbi clasice. Acesta ajunge să fie pasionat de limba română pe care o predă timp de treizeci de ani la universitatea din Lyon. El a făcut cunoscută literatura română în diverse reviste și colocvii internaționale în țări ca Anglia, Grecia, Olanda,Portugalia și Franța.
Mare parte din operele lui Liviu Rebreanu sunt inspirate de diverse personaje sau locuri de care s-a bătut scriitorul de-a lungul vieţii. Este şi cazul romanului „Pădurea Spânzuraţilor”, la care a lucrat întrerupt timp de patru ani, şi care a fost inspirat tocmai de execuţia fratelui său Emil, aflat pe front