O atmosferă încărcată de emoție, nostalgie, fiori și lacrimi, la un spectacol de excepție, susținut de frumoasa actriță Daniela Nane și talentata pianistă Ioana Maria Lupașcu.
Spectacolul „Pianul cu poeme” organizat de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi Societatea de Concerte Bistrița, a fost prezentat de Sebastian Crăciun, realizator Radio România Cultural.
Acesta a adus în fața publicului bistrițean un spectacol de poeme, recitate de actrița Daniele Nane. Frumusețea acestor versuri a fost amplificată de interpretările sublime ale pianistei Ioana Maria Lupașcu.

După ce şi-a cucerit publicul cu o senzaţională interpretare a unui poem de George Coşbuc, actriţa Daniela Nane, a pătruns profund și iremediabil în sufletul bistrițenilor, cu versurile unei poezii de Ana Blandiana şi Magda Isanos iar în final, a recitat cu lacrimi în ochi poemul lui Costache Ioanid – “Ştergarul”.
Cele două artiste s-au aflat pentru prima dată la Bistrița. Au stârnit ropote de aplauze și au lăsat o amintire inedită în rândul bistrițenilor și au oferit un recital de dragoste foarte intens şi pasional.

Daniela Nane este actriţă la Teatrul Bulandra din București din 1995, de când a absolvit Academia de Teatru și Film din Bucureşti, la clasa profesorilor Mircea Albulescu, Adrian Titieni, și Cătălin Naum. A urmat masteratul Ligii Europeane a Institutelor de Artă din Amsterdam şi Berlin în 1995 şi încă un masterat în Cultură, civilizaţie şi teatru japonez la Catedra teatrală Unesco, în 2012. A debutat în teatru în iunie 1995, sub îndrumarea regizoarei Cătălina Buzoianu, în spectacolul “Patul lui Procust”, după care au urmat alte zeci de spectacole, precum: „O scrisoare pierdută”, „Scandal la Palermo”, „Fuga” şi noile producţii realizate în regia lui Andrei Şerban – “Omul cel bun din Seciuan” şi în regia lui Alexandru Darie – “Conversaţie după înmormântare”. Tot în 1995 debutează şi în film, în “Eu sunt Adam”, în regia lui Dan Piţa, urmând roluri în filme de lungmetraj sau de televiziune, românesti sau internaţionale. Mare iubitoare a poeziei, a fost invitată de-a lungul timpului în numeroase spectacole, atât în București, la Ateneul Roman, cât și în alte orase din România, iar în luna octombrie a anului 2014 a susţinut un recital pe scena Festivalului Armonii poetice de la Palatul Mogoşoaia.

Pianista Ioana Maria Lupașcu începe studiul pianului la vârsta de patru ani. Între 2001 și 2005 a fost studenta marelui pianist Lazar Berman, la Accademia Europea di Musica, Italia. A fost laureată a numeroase concursuri din România, Grecia și Turcia. Este o prezență constantă pe scene din Italia, România, Elveția, Belgia, Turcia și Spania. A cântat sub baghetele unor dirijori importanți: Jean Francois Antonioli (Elvetia), Ladislau-Petru Horvath (Italia), Sabin Pautza, Tiberiu Soare, Theo Wolters ( Olanda). A colaborat cu instrumentiști precum: Ladislau Petru Horvath, Romel & Victoria Joseph și Florin Paul. În Italia a fost corespondent al cotidianulului Monitorul, iar în 2009 a lansat romanul autobiografic–„Prințul Baghetei”. In 2007 i-a aparut CD-ul “Live Piano Solo”, iar în 2009 CD-ul “Piano Recital”. In 2012 aduce ca inovație scenică alăturarea muzicii clasice dansului flamenco reprezentat de Lucas Molina, în spectacolul SEDUCCION. In 2014 colaborează cu contratenorul Cezar Ouatu și tot în 2014 ia naștere proiectul PianoTango. A realizat spectacole eveniment împreună cu mari personalități ale artei teatrale: Ion Caramitru, George Banu, Daniela Nane, Marian Rîlea, Constantin Chiriac. Deseori este invitată în juriile concursurilor de pian. Din anul 2007 este solistă concertistă a Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești.

POEME 1 POEME

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.