Bacalaureatul 2016, care începe în data de 13 iunie, cu examenul oral de Limba română, aduce o nouă schimbare. Astfel, lucrările elevilor vor fi corectate în alte județe doar dacă această decizie va fi luată de Comisia Națională de Bacalaureat. O altă noutate constă, în faptul că primăriile și comisiile de Bacalaureat vor fi obligate să doteze toate sălile de examen cu camere video-audio funcționale.

Monitorul Oficial a publicat pe 15 septembrie Ordinul nr. 5.080 din 31 august 2015 privind organizarea și desfășurarea examenului de bacalaureat național 2016 și Calendarul Bacalaureatului 2016.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2016 – Sesiunea iunie-iulie:
30 mai – 3 iunie 2016-Înscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
3 iunie 2016-Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a și a XIII-a
13 – 15 iunie 2016-Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
15 – 17 iunie 2016-Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
21 – 24 iunie 2016-Evaluarea competențelor digitale – proba D
27 iunie – 1 iulie 2016-Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
4 iulie 2016-Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
5 iulie 2016-Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisă
6 iulie 2016-Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisă
8 iulie 2016-Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – proba scrisă
12 iulie 2016-Afișarea rezultatelor (până la ora 16:00)
12 iulie 2016-Depunerea contestațiilor (orele 16:00 –20:00)
13 – 15 iulie 2016-Rezolvarea contestațiilor
16 iulie 2016-Afișarea rezultatelor finale

Noul ordin prevede că lucrările elevilor nu vor mai fi corectate automat într-un alt județ, doar în cazul în care Comisia Națională de Bacalaureat decide acest lucru. Până la începerea bacalaureatului, Comisiile județene și autoritățile locale au obligația să doteze toate sălile de examen cu camere funcționale de supraveghere video și audio.

Si la bacalaureatul 2016, înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate, prin sondaj, de către comisiile de BAC, după încheierea fiecărui examen scris. În cazul în care la această verificare prin sondaj se constată nereguli, atunci comisia trebuie să verifice înregistrările din toate sălile de examen din acel centru. Elevii prinși că au încercat să copieze sau că au copiat sunt eliminați din examen. Fiecare lucrare este notată de câte doi profesori. La corectare, dacă diferența dintre notele date de cei doi evaluatori este mai mică de 0,50 puncte, nota finală este media aritmetică cu două zecimale a celor 2 note, fără rotunjire. Dacă diferența dintre note este mai mare de 0,50 puncte, președintele comisiei repartizează lucrarea unui al treilea profesor evaluator, care în prezența profesorilor evaluatori inițiali stabilește nota finală.

Candidații la Bacalaureat vor semna un proces-verbal, în sala de examen înainte de probă, prin care menționează că știu că dacă copiază sau încearcă să copieze vor fi dați afară din BAC și nu vor mai putea participa la următoarele 2 sesiuni de Bacalaureat.

Elevii nu au voie să intre în sala de examen cu: ghiozdane, sacoșe, poșete. Nu au voie să aibă asupra lor, în îmbrăcăminte, în încălțăminte, în penare sau în bănci manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, sau calculatoare.

De asemenea, sunt obligați să lase obiectele interzise în sala de depozitare a obiectelor personale și nu au voie să vorbească între ei sau cu exteriorul și nici să schimbe între ei foi de lucrare, ciorne, notițe sau orice alte materiale care pot fi folosite la rezolvarea subiectelor.

Ce li se întampla candidaților care încalcă regulile în timpul examenului: sunt eliminați din examen, indiferent dacă au copiat sau au încercat să copieze, nu mai pot participa la probele următoare din BAC. În sesiunile următoare nu le vor fi recunoscute notele obținute la probele susținute înainte de eliminare – nici la probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale, și nu mai au dreptul să participe la următoarele 2 sesiuni ale Bacalauratului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.